Rusia a dezvaluit recent concluziile, ramase “secret de stat” până astaăzi, formulate de comisia care a anchetat moartea cosmonautului Iuri Gagarin, decedat în 1968 la bordul unui MIG sovietic, – o eroare de pilotaj, comisa de acest erou national pentru a evita o sonda atmosferica. Pe 27 martie 1968, la mansa unui avion MIG-15 de antrenament cu doua locuri, cosmonautul sovietic s-a prabusit alaturi de copilotul sau, în regiunea Vladimir la nord-est de Moscova, în circumstante ramase neelucidate. Accidentul, petrecut la 7 ani de la performanta lui Iuri Gagarin din 12 aprilie 1961, când a devenit primul om care a ajuns în spaţiu, a socat întreaga opinie publica, dar ancheta care a urmat a fost clasata drept”secret de stat” de catre autoritătile sovietice, acest statut fiind anulat abia vineri, după 43 de ani.
În perioada în care Rusia sarbatoreste cu mare pompa 50 de ani de la zborul lui Gagarin în spaţiu, un reprezentant al departamentului arhivelor de la Kremlin, Alexandr Stepanov, a citit în cadrul unei conferinte de presa un document extras din dosarul desecretizat al concluziilor formulate de comisia de ancheta. “Concluziile comisiei: în virtutea analizei circumstantelor în care s-a produs accidentul aerian si a elementelor de ancheta, cauza cea mai probabila a catastrofei este o manevra brusca (a pilotului) pentru a evita o sonda atmosferica”, a declarat Stepanov.
O alta cauza, însa “mai putin probabila”, este aceea ca pilotul sovietic a vrut “sa evite sa intre în stratul de nori”. Semn al importantei dosarului, aceste concluzii au fost înscrise într-un decret al Comitetului central al Partidului Comunist al URSS, datând din 28 noiembrie 1968, marcat cu stampila “secret de stat”. Mentinerea secretului în epoca sovietica asupra acestui dosar a alimentat zvonuri si ipoteze dintre cele mai diverse despre moartea lui Gagarin, care a ramas unul dintre eroii preferati ai rusilor. Unele ipoteze au evocat manevrele unui al doilea avion, care ar fi jenat aparatul MIG-15 pilotat de Gagarin, iar altele au vorbit de o problema tehnica a aparatului acestuia.
Adeptii tezei complotului au declarat ca Iuri Gagarin ar fi putut fi victima KGB-ului sau a altor servicii secrete. tAlţii spun că renumitul cosmonaut, de formatie pilot de avioane, mult prea ocupat de statutul lui de erou national şi de rolul pe care îl juca în propaganda pentru Uniunea Sovietica, îsi pierduse pur şi simplu nivelul de calificare necesar pentru a zbura cu un astfel de aparat. Mult prea pretios pentru autoritatile sovietice, lui Gagarin i s-a interzis vreme de multi ani sa piloteze, înainte de a obtine o astfel de autorizatie. Anularea secretului de stat asupra documentelor de ancheta ar trebui să conducă la eliminarea unora dintre aceste semne de întrebare.
“Sper ca acest lucru va pune punct numeroaselor speculatii care circula în Rusia în cartile de pseudo-istorie”, a declarat, vineri, Alexandr Stepanov. Un alt reprezentant al statului rus, directoarea adjuncta a Arhivelor statului din domeniul ştiinţific, Larisa Uspenskaya, a subliniat faptul că “peste 200 de documente şi dosare au fost declasificate”, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a zborului istoric reuşit de Gagarin.
Vitali Davydov, directorul adjunct al Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, a declarat că toate documentele disponibile legate de acest subiect au fost declasificate. Totuşi, “n-am găsit un anumit număr de documente”, a precizat Davydov.
Sursa: mediafax.ro
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 3 comentarii | 185 vizualizari | 2 voturi
Neurologul Dumitru Constantin Dulcan (76 de ani), cel care scria in 1981 „Inteligenta materiei“, o carte care a bulversat comunitatea stiintifica romaneasca, vorbeste despre medicamentele viitorului, dar si despre rolul nefast al stresului in viata noastra. Profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog si psihiatru, autorul unui numar mare de monografii, tratate, lucrari […]
Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 192 vizualizari | 3 voturi
Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]
Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 1201 vizualizari | 2 voturi
Despre Florin Dumitru Prunariu, revista Forum Masonic, în numãrul 14, a dezvăluit faptul că acesta este mason. „Este Cavaler Templier, grad pe care l-a dobândit în Florida (SUA), deţine funcţia de Grand King în Marele Capitul de Masoni al Arcului Regal din România, are gradul 32 în Ritul Scoţian şi este maestru venerabil al Respectabilei […]
Autor: Aciduzzul | 21 august, 2013 | 0 comentarii | 870 vizualizari | 5 voturi
Autor: Aciduzzul | 25 iunie, 2013 | 0 comentarii | 126 vizualizari | 1 vot
Julian Ryall, Tokyo Japanese scientists are expecting to be granted approval to grow human organs in animals and then harvest them for transplant within the next year. Surgeons perform a transplant as it was announced today that Japanese scientists are expecting to be granted approval to grow human organs in animals and then harvest them […]