Cum se pot falsifica aceste produse din carne?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Cele mai intalnite si in acelasi timp cele mai periculoase practici frauduloase efectuate la fabricarea si comercializarea carnii si produselor derivate sunt:
* substituirea carnii de calitate superioara cu carne de calitate inferioara (spre exemplu: inlocuirea carnii cu MDM – carne dezosata mecanic cu valoare biologica si calitate microbiologica scazuta);
* punerea in vanzare a carnii alterate, al carei defect este mascat prin prelucrare si transformare in produse, cu adaosuri de condimente, aditivi alimentari (E-uri), alte ingrediente;
* substituirea carnii unui animal cu carne provenind de la alte animale pentru care trebuie mentionata obligatoriu originea ex: carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal, sau carne de la specii necomestibile (caine, pisica);
* procesarea sau comercializarea carnii prelevate de la animale moarte, taiate in agonie sau aflate in stari fiziologice (bolnave), care le fac improprii consumului uman;
* falsificarea produselor din carne, cum ar fi: carnea tocata, pasta de mici, preparate din carne (carnati, mezeluri, salamuri, muschiulet, jambon, specialitati), semiconserve si conserve din carne prin inlocuirea unor componete valoroase cu altele inferioare: sorici, grasime, tendoane, organe (urechi, stomace);
* introducerea unor aditivi alimentari pentru retinerea apei (guma caragenan E-407, coloranti, E-120 carmin, polifosfati E-452, amidon E-1404, 1440), soia (faina, izolate, concentrate, texturate proteice), alte ingrediente sau condiment in cantitati mai mari sau neautorizate.
Descoperirea falsului in cazul substituirii carnii de calitate cu una inferioara se face prin determinarea continutului de colagen, care se caracterizeaza prin abundenta aminoacidului hidroxiprolina. Metoda este foarte utila, in special la produsele obtinute din carne tocata (mezeluri, pateuri). Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta la cei suferinzi de hiperuricemie. Astfel de produse sunt contraindicate si suferinzilor de boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzilor de cancer. Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele:
* crude: carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti;
* pasteurizate: rulade, muschi, sunci;
* afumate: carnati, slanina, costita;
* pasteurizate si afumate la cald: cremwursti, parizer, salamuri, carnati;
* afumate la cald, pasteurizate, afumate si uscate (ex. salam de vara);
* semiconserve si conserve din carne sau cu adaos de legume.
In tehnologia moderna, deseori se utilizeaza carnea congelata care are capacitate redusa de hidratare, retinere a apei. Pentru a mari capacitatea de retinere a apei se adauga in reteta produselor din carne diferiti hidrocoloizi: saruri de fosfor (E-452), polizaharide modificate, amidon modificat E-1404, E-1440, E-1420, carboximetilceluloza E-468, E-466. Din cauza prezentei glucidelor de tip amidon, produsele din carne care in mod natural au index glicemic 0 se transforma in produse „moderne“, care au index glicemic solicitand suplimentar pancreasul.
Amidonul este o asociere nerecomandata cu proteinele animale, deoarece impiedica digestia acestora, stimuland balonarea si procesele de putrefactie colonice care cresc riscul de cancer de colon. Aceasta asociere a proteinei animale cu amidon si grasimi animale accelereaza si aparitia supraponderalitatii si obezitatii. Diabeticii trebuie sa ia in considerare amidonul continut in astfel de produse.
Material preluat din volumul “Si noi ce mai mancam?” scris de Gheorghe Menicicopschi, Ed. Coreus 2010.
Sursa: Mame pentru mame
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 192 vizualizari | 3 voturi
Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 472 vizualizari | 2 voturi
Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 662 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot
What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]
Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 292 vizualizari | 0 voturi
Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]