Curtea de Conturi a realizat un raport special – trimis Parlamentului – care priveste “Auditul performantei modului de constituire, alocare si utilizare a fondurilor la dispozitia Guvernului” in care atrage atentia Guvernului asupra modului de gestionare si alocare a sumelor de la buget in anii 2007 si 2008. Astfel, Curtea informeaza ca in 2007 au fost alocate din Fondul de rezerva prin Hotarari ale Guvernului fonduri in suma totala de 2.100 milioane de lei, iar in 2008 cuantumul acestora s-a ridicat la 3.451 de milioane de lei. Inspectorii Curtii remarca faptul ca in ceea ce priveste “Fondul de rezerva bugetara, daca in anul 2007 cresterea Fondului a fost doar de 22 de ori fata de prevederile initiale ale acestuia, in anul 2008 cresterea Fondului a fost de circa 593 de ori”.
Un aspect criticat de raport face referire la faptul ca fondurile alocate au un caracter gratuit, fara obligatia de rambursare si fara a exista “un control privind atingerea obiectivului final prevazut in actul normativ de alocare” sau privind “legalitatea utilizarii sumelor acordate”.
Referitor la acest din urma aspect, potrivit situatiei realizate de Curtea de Conturi in anii 2007 si 2008 “platile nelegale” s-au ridicat la nivel national la 3,58 de milioane de lei, din care a fost recuperata suma 530.300 lei. Principalele abateri din partea autoritatilor locale au fost: schimbarea destinatiei banilor, decontarea unor lucrari neefectuate, dar si acordarea de tichete cadou sau plata unor drepturi pentru “mentinerea starii de sanatate in munca sau pentru tinuta business”.
“In ceea ce priveste monitorizarea si controlul Fondurilor, s-a constatat ca acestea practic nu exista, astfel ca nu a putut fi evaluata eficacitatea folosirii lor” mai avertizeaza Parlamentul inspectorii Curtii. Raportul mai mentioneaza ca practica alocarii de bani din Fondul de rezerva a luat amploare in ultimii ani, iar aceasta practica se continua si in prezent, in conditiile adancirii crizei economice.
Chiar si in prezent se continua practica alocarii unor sume din Fond pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital, in conditiile adancirii crizei economico-financiare, spun specialistii. Inspectorii spun ca aceste sume trebuie alocate pentru a rezolva situatii de urgenta si ca in mod normal, “acest Fond ar fi trebuit sa fie dramuit cu mai multa grija si responsabilitate, pentru a putea constitui o rezerva reala”.
De asemenea, Curtea de Conturi ridica un semn de intrebare asupra legalitatii hotararilor de Guvern prin care s-au alocat sumele din Fondul de rezerva. “Un fenomen care a capatat o amploare deosebita il reprezinta acela ca sumele alocate din Fondul de rezerva prin HG-uri nu au avut prevazuta destinatia precisa a cheltuielilor pe categorii, sintagma precizata in multe HG-uri fiind aceea de cheltuieli curente si de capital, lasand la latitudinea ordonatorilor principali de credite repartizarea acestora, care de cele mai multe ori nu a fost pentru cheltuieli urgente sau neprevazute.
Acestea pun sub semnul intrebarii legalitatea hotararilor de Guvern aprobate prin care au fost alocate sume din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului”, mai mentioneaza Curtea de Conturi. Totodata, inspectorii critica gradul de transparenta scazut al Secretariatului General al Guvernului, explicand faptul ca in majoritatea cazurilor analizate HG-urile nu au parcurs traseul procedural prin Registratura institutiei, pentru ca s-a dorit a fi adoptate in aceeasi zi in care au fost initiate. Concluzia este ca “la nivelul SGG nu s-a realizat nicio analiza cu privire la necesitatea si oportunitatea alocarii sumelor din Fondurile la dispozitia Guvernului”.
Nici Ministerul Finantelor nu a scapat de criticile inspectorilor Curtii de Conturi. “La nivelul MFP nu exista criterii clare si formalizate de clasificare a cheltuielilor ce urmeaza a fi finantate din Fondul de rezerva bugetara/ Fondul de interventie in vederea includerii acestora in categoria de cheltuielilor urgente sau neprevazute, ceea ce duce la repartizarea si utilizarea in mod arbitrar a acestor fonduri”, sustine documentul. MFP mai este acuzat ca nu a respectat Legea finantelor publice, in sensul monitorizarii sumelor alocate de Guvern si a controlului modului in care au fost utilizate acestea. Curtea de Conturi a mai constatat ca fondurile solicitate de ordonatorii de credite au constituit doar fonduri de completare, si nu pentru finantarea integrala a diverselor obiective, iar uneori aceste fonduri au fost blocate timp de mai multi ani, obiectivele nefiind realizate nici pana la data auditului. (A.M.)
Sursa: Agentia de Investigatii Media
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 412 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 459 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 150 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 232 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]