Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editoriale / Opinii
Avem dreptul la Radu Gyr, la “Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!”
Aciduzzul | 13 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 238 vizualizari |
(2 voturi )

Dan Tomozei
Aflu cu stupoare ca in Romania democratica, in care politica a infiltrat mai urat si mai periculos decat igrasia viata institutionala, este interzis sa amintesti de Radu Gyr (1905 – 1975), de creatia lui stropita cu sangele inchisorilor comuniste intitulata “Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!”. Este interzis Radu Gyr si alti multi sfinti ai inchisorilor de catre Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (CMCA) care considera ca a fi demn este o atingere la sesibilitati istorice. Departe de a sustine persoana si gestul zdruncinatului care a recitat in spatiu politic, departe de a sustine optiunile politice din tinerete ale lui Radu Gyr, sustin totusi ca nimeni nu poate sa interzica niciodata, nimanui dreptul la poezie.

Daca institutia CMCA si cei de acolo considera ca versurile de mai jos sunt un pericol la adresa cuiva, le propun sa ma citeze si acuze de orice doresc, dar mai ales pentru ca apreciez scrisul, versul, cultura lui Radu Gyr si a tututor SFINtILOR macelariti in inchisorile comuniste, doar pentru ca EI aveau convingeri si credinta in Romania.

Sa confunzi atat de grav libertatea de exprimare culturala cu antisemitismul este o exagerare periculoasa pe care nu trebuie sa se teama nimeni sa o reclame. Este necesara o temperare a exceselor celor care din functii publice considera ca au dreptul sa interzica ceea ce nu poate fi interzis decat de viata, prin moarte.

La fel ca zdruncinatul din ARD sunt si cei din USL care s-au grabit sa speculeze politic decizia CMCA, fara sa judece pe fond si la rece, la fel cum liderii ARD au sarit ca arsi numai sa nu fie pusa in discutie o posibila acuzatie de fals antisemitism. Romanii sunt oricum dar nu antisemiti, rasisti sau xenofobi.

Istoria a demonstrat asta, fara sa vina o institutie sa ne spuna ce avem voie si ce nu sa recitam. Sa citesti sau sa reciti o poezie, Sa ADMIRI CREAtIA CULTURALa a unui om NU ESTE ANTISEMITISM! Asa cum evreii au dreptul sa isi cultive propriile valori, dupa cum considera, romanii au dreptul sa dispuna de cultura proprie fara sa ceara nimanui socoteala. Nimeni nu are dreptul sa invoce perpetuu si arbitrar istoria pentru a genera superioritate si constrangere, numai de dragul de a evita drobul de sare.

Respectul le este asigurat mai ales daca stiu sa respecte nevoile si trairile altora, iar un popor recunoscut si apreciat pentru valoarea culturii si educatiei, asa cum este poporul Israelului, intelege bine acest lucru. Nu stiu sa fi suferit cineva din prea multa cultura, chiar daca surplusul s-a numit “Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!” sau altfel.

Cultura nu omoara, ci absenta ei. Imbecilizarea prin interdictia la informare corecta, netrunchiata, asta poate conduce la tragedii, pentru ca istoria trebuie sa fie asumata de toti, nu doar de unii!Radu Gyr, pseudonimul lui Radu Demetrescu, a fost poet, dramaturg, eseist si gazetar roman.

Potrivit ro.wikipedia.org in timpul scurtei coguvernari legionare in cadrul regimului antonescian, septembrie 1940 – ianuarie 1941, Radu Gyr a fost comandant legionar si director general al teatrelor.

In aceasta perioada, o trupa de actori evrei a infiintat in Bucuresti teatrul evreiesc Baraseum, singurul teatru evreiesc din tarile Europei din acea perioada tulbure in care puterea o detineau regimuri autoritare si fasciste. Teatrul Baraseum si-a inceput activitatea la 1 martie 1941 cu revista “Ce faci asta seara?”.

Ulterior, fosti demnitari sau sustinatori ai regimului au subliniat ca teatrul a putut sa fiinteze in toata perioada guvernarii antonesciene si ca aceasta s-ar fi datorat tolerantei regimului antonescian fata de cultura evreiasca. Existenta unui teatru evreiesc in capitala unui stat fascizat a fost scoasa in evidenta, pe plan international, si de terti comentatori cu mai multi ani inainte de 1989.

In 1945, regimul comunist l-a incadrat in “lotul ziaristilor”, iar justitia aservita regimului comunist l-a condamnat la 12 ani de detentie politica. A revenit acasa in 1956, dar, dupa doi ani, a fost arestat din nou si condamnat la moarte pentru poezia – manifest “Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane”, considerata de autoritati drept mijloc de instigare la lupta impotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i se comuta la 25 de ani de munca silnica (dar nu afla aceasta decat cu 11 luni dupa modificarea sentintei), poetul executand 6 ani de detentie, pana la amnistia generala din 1964. (…).

Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane! / RADU GYR

Nu pentru-o lopata de rumena paine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru vazduhul tau liber de maine,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!
Pentru sangele neamului tau curs prin santuri,
pentru cantecul tau tintuit in piroane,
pentru lacrima soarelui tau pus in lanturi,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!
Nu pentru mania scrasnita-n masele,
ci ca sa aduni chiuind pe tapsane
o claie de zari si-o caciula de stele,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!
Asa, ca sa bei libertatea din ciuturi
si-n ea sa te-afunzi ca un cer in bulboane
si zarzarii ei peste tine sa-i scuturi,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!
si ca sa pui tot sarutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe usi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ti ies inainte,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!
Ridica-te, Gheorghe, pe lanturi, pe funii!
Ridica-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
si sus, spre lumina din urma-a furtunii,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

Mai multe poezii din creatia lui Radu Gyr AICI

Sursa: Dan Tomozei

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 590 vizualizari | 2 voturi

Alegerile locale de duminica se remarca prin ceva unic in ultimii 26 de ani. Nicicand in aceasta perioada de dezmat neobolsevic, de jaf si disolutie a tot ce este romanesc, asadar, nicicand in acest sfert de secol, candidatii oferiti spre votare de gastile de crima organizatea numite eufemistic partide, nu au fost mai jalnici. Practic, […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 278 vizualizari | 0 voturi

Charles Simic Widespread ignorance bordering on idiocy is our new national goal. It’s no use pretending otherwise and telling us, as Thomas Friedman did in the Times a few days ago, that educated people are the nation’s most valuable resources. Sure, they are, but do we still want them? It doesn’t look to me as […]

Autor: Aciduzzul | 6 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi

Marius Serban Nesimtirea de care a dat dovada, astazi, Iohannis (Ioha), presedintele cu o legitimitate fragila al Romaniei, este strigatoare la cer! Astazi, cand se face fix o saptamana de la moartea oamenilor din Colectiv, Ioha a demonstrat cu varf si indesat ca nu a inteles nimic, dar absolut NIMIC, din cerintele strazii,ca nu a […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics