Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Army/Intelligence
Epurarile politice ale generalilor romani
Aciduzzul | 14 ianuarie, 2013 | 0 comentarii | 330 vizualizari |
(2 voturi )

Col. (r) Remus Macovei
De regula militarilor le-a fost interzis sa se implice in politica. Aceasta nu a impiedicat conducerea tuturor partidelor care pe parcursul timpului au guvernat Romania, sa isi formeze si sa isi fidelizeze un grup de generali, care, odata partidul ajuns la putere, sa ocupe cele mai importante functii de conducere din Ministerului Apararii/de Razboi, din Marele Stat Major sau de la Departamentul de inzestrare al armatei. Acestia, pe timpul guvernarii, executau intocmai cerintele partidului sau gruparii/aliantei politice care i-a numit in functii. Dupa schimbarea puterii politice, de regula, acesti generali erau numiti in functii conform specializarilor, vechimii, functiilor detinute anterior si gradelor avute. Aceasta regula nu se va mai respecta in septembrie 1940, imediat dupa abdicarea regelui Carol al II-lea, cand generalul Ion Antonescu va indeparta din armata 80 de ofiteri, dintre care 15 erau generali.

Acestia au fost trecuti in rezerva urmare a aplicarii art. 58 din legea inaintarilor in armata pentru ca isi dovedisera incompetenta pe timpul retragerii din Basarabia sau compromisi prin colaborarea cu Carol al II-lea. Trei dintre ei – Gabriel Marinescu, Gheorghe Argesanu si Ion Bengliu – sunt arestati si incarcerati la Jilava.

Aceasta prima epurare din istoria Armatei Romane a avut ca scop curatarea si intarirea organismului militar prin inlaturarea elementelor necorespunzatoare de la conducerea acestuia. in perioada urmatoare mare parte dintre acesti generali vor deveni inamici ai maresalului Ion Antonescu si se vor implica in actiuni complotiste impotriva acestuia.

La 23 august 1944 se va declansa prima epurare politica in armata romana. Acum se va da startul unei actiuni care se va repeta cu o periodicitate regretabila si care va avea consecinte nefaste asupra generalilor armatei romane. Actiunea dictata de noul aliat al Romaniei se va incheia in 1964 cu distrugerea elitei militare romanesti.

Transformarea armatei regale in armata populara era conditionata de disparitia venerabililor generali, formati in cultul onoarei si demnitatii,care au condus cu pricepere si curaj trupele romane pe campurile de lupta ale celor doua razboaie mondiale, Generalii care in perioada interbelica si pe timpul celui de al doilea razboi mondial au indeplinit functii de ministri sau ministri secretari de stat, generalii care s-au aflat in functii de conducere in Ministerul de Razboi, in Ministerul de Interne, in Jandarmerie, in Statul Major General sau la comanda Armatelor, Corpurilor de armata, Diviziilor si Brigazilor vor fi judecati si condamnati in urma unor simulacre de procese.

In aceasta perioada peste 161 de generali vor fi condamnati, 78 dintre ei murind in inchisorile comuniste: 19 la Aiud, 17 la Sighet, 12 la la Jilava, 9 la Vacaresti, 5 la Canal si Fagaras, 3 la Gherla, 2 la Ramnicul Sarat, cate unul la Botosani, Dej, Galati, Ocnele Mari, Pitesti si Targul Ocna. Alti doi generali au murit pe timpul anchetelor executate de catre Securitate, un viceamiral a murit intr-o inchisoare care nu a putut fi identificata, iar generalul Gheorghe Avramescu a fost asasinat pe front de agenti ai N.K.V.D..

Noile criterii pe baza carora un militar putea ajunge in doar cativa ani general nu aveau nimic de a face cu criteriile riguroase din perioada interbelica: origine sociala sanatoasa, devotament fata de cauza poporului si a partidului. Pentru ca succesul sa fie sigur acestia trebuiau sa se casatoreaca, doar dupa ce viitoarea sotie si parintii acesteia erau verificati asupra moralitatii, originii sociale si a devotamentului fata de Republica Populara Romana. Viitorii generali ai armatei populare vor fi selectionati din randul:

– tinerilor cu o pregatire intelectuala sumara, care la admiterea in scoala militara vor da examen la dictare si rezolvarea unei probleme de matematica;

– tinerilor din cele doua divizii de voluntari formate din prizonierii in U.R.S.S.[ ], care jurasera sa lupte pentru o prietenie trainica intre Romania si Uniunea Sovietica si care acum au avut acces nelimitat la functiile de conducere din Armata Romana;

– ilegalistilor comunisti, care fara nicio pregatire militara, sunt avansati in gradul de general. A fost pentru prima oara in istoria armatei romane cand s-a intamplat asa ceva.

A doua epurare politica are loc dupa 1965, cand generalii cu studii in U.R.S.S., care ocupau functiile vitale in Armata Romana, unii dovediti spioni ai serviciilor secrete sovietice K.G.B. sau G.R.U., vor fi trecuti in rezerva sau numiti in functii periferice in economia nationala.

Marea majoritate a acestora se vor angaja in actiuni complotiste impotriva lui Nicolae Ceausescu, fiind sprijiniti din umbra de aceste servicii. Nucleul dur al complotului care se va solda in 1989 cu inlaturarea lui Nicolae Ceausescu a fost reprezentat de generalii: Nicolae Militaru, Vasile Ionel, stefan Kostyal, Gheorghe Logofatu, Marin Pancea.

Cea de a treia epurare politica are loc dupa evenimentele din decembrie 1989 cand o buna parte dintre generalii, proveniti din ofiterii care au beneficiat de avansari exceptionale in perioada 1947-1953, ca si cei peste 20 de generalii dovediti ca agentii K.G.B. sau G.R.U., reactivati in decembrie 1989 de Ion Iliescu, vor fi inlaturati din armata. Dintre acestia opt vor fi judecati si condamnati pentru organizarea si conducerea actiunilor militare pe timpul represiunii (16-22 decembrie) sau a luptei cu „elementele teroriste” – Ion Coman, Victor Atanasie Stanculescu, Mihai Chitac, Dumitru Draghin, Iulian Topliceanu, Ion Dinca, Constantin Olteanu, Constantin Rotariu.

Din pacate, desi noile autoritati au clamat reintorcerea la traditiile Armatei Romane, noii generali vor proveni din randul militarilor compromisi in timpul evenimentelor din decembrie si al oportunistilor de cea mai proasta speta. Pe parcursul a catorva luni, cel mult pe parcursul a doi-trei ani, acestia, obtin grad dupa grad si preiau toate functiile de conducere ale Armatei Romane.

Sunt caracterizati, ca si politicienii care le-au sustinut ascensiunea in grade si functii, de o nemarginita sete de parvenire. Este perioada in care Armata Romana devine o taraba in care totul este de vinzare: grade, functii, titluri de doctor, titluri stiintifice in invatamantul militar, majoritatea contractelor etc.

Putem afirma ca astazi este in plina desfasurare a patra epurare politica, facuta de aceasta data de D.N.A.. Acest organism fiind puternic influentat politic, epurarea este doar partiala si selectiva, toti marii vinovatii de situatia dezastruoasa in care se afla Armata Romana, fiind ocoliti de actiunile procurorilor. Niciunul din generalii aflati in spatele urmatoarelor afaceri nu au raspuns pentru pagubele produse armatei: Motorola, tigareta II, Distrugatorul Marasesti, Marconi, Star, Algoritm politic in inzestrarea armatei, Ghidul, Larom, Fregatele, Alenia, Azur, Case pentru generali.

La ora actuala probabil ca Armata Romana ocupa primul loc intre tarile membre N.A.T.O., din punct de vedere al numarului de generali condamnati pentru acte grave de coruptie. Dupa 1997 un numar de 19 generali au fost condamnati pentru astfel de acuzatii: 2 fosti sefi ai S.M.G., 8 din structuri centrale, 4 comandanti de mari unitati (structuri echivalente), 3 rezervisti.

Din pacate, politicienii care periodic se succed la conducerea Romaniei, nu sunt ingrijorati de aceasta situatie. La fel cum nu par a fi ingrijorati nici partenerii externi ai Romaniei din NATO. Este regretabila aceasta atitudine, pentru partenerii straini fiind scuzabila, avand in vedere ca acestia sunt mai degraba interesati de obtinerea de catre tarile lor a unor contracte foarte avantajoase lor si paguboase pentru inzestrarea Armatei Romane – vezi fregatele engleze, tancurile germane Gepard, rachetele olandeze Hawk, transportoarele elvetiene Piranha, avionul italian Spartan etc. Generalii patrioti au disparut, locul lor fiind luat generali corupti si compromisi, care fac fara nicio retinere jocul strainilor.

Din caza actiunii iresponsabile a acestora, armata este intr-o situatie dificila. Cu o inzestrare sub orice critica din cauza subfinantari cronice, cu prestigiul gradului de general la cea mai scazuta cota imaginabila, cu moralul militarilor subminat de atentatele la prestigiul statutului de militar, unele venind chiar de la comandantul suprem (vezi recenta caracterizare a ministrului apararii nationale), Armata Romana este departe de ceea ce ar trebui sa fie o armata moderna, membra a N.A.T.O..

Daca nici acum, conducatorii nostri politici nu inteleg si nu actioneaza in favoarea interesului national, care impune indepartarea urgenta a generalilor corupti, pericolul este imens. Este momentul ca generalii cu adevarate cariere militare, care au parcurs toate treptele ierahice, care s-au afirmat la comanda unor unitati si mari unitati, inclusiv in teatrele de operatii si care au dat dovada de moralitate deosebita, sa acceada in functiile importante, luand locul „generalilor de carton”. Este singura sansa a Armatei Romane, ratarea ei fiind mai mult decat condamnabila.

Sursa: Art-emis

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 176 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 466 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 582 vizualizari | 6 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics