Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Farafracturare.ro: lobby puternic pro-gaze de șist la Bucharest Energy Forum
Aciduzzul | 10 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 161 vizualizari |
(2 voturi )

Maria Olteanu
În perioada 2-4 octombrie a avut loc la București unul din cele mai importante evenimente de lobby pro gaze de sist de anul acesta. Este vorba de forumul organizat an de an de două instituții de lobby mascat ale SUA, Institutul Aspen(condus de Mircea Geoana, fost amabasador al Romaniei in SUA!?) și The German Marshall Fund of the United States. Detalii despre program și vorbitori găsiți în limba engleză, AICI. Cum se cade la orice conferință care tratează tema energiei, printre “oaspeții de onoare” ai întâlnirii s-au numărat și vorbitori din SUA. Nu orice vorbitori, ci deja cu ștate vechi în România, cum ar fi Nicholas Taubman, predecesorul celuilalt ex-ambasador mare lobby-ist al fracturării hidraulice, Mark Gittenstein, alături de George Friedman, CEO al CIA-ului privat, Stratfor, care au transmis românilor un mesaj cât se poate de clar: sunteți amenințați de Rusia și suntem singurii care vă putem apăra, în caz de război. Ca să vă apărăm, trebuie să ne dați acces la resursele voastre de petrol și gaze. Convenționale și neconvenționale. “Nu poate fi o relaţie asimetrică. Nu puteţi spune: „Uitaţi, vrem să ne apăraţi ţara, dar nu vrem să faceţi investiţii în România”, ne transmite subliminal sau de-a dreptul pe șleau, strategul (de război) american.

Jurnaliștii tonomat de la Adevărul, prezenți la eveniment nu au ratat ocazia de a ridica mingea la fileu celor doi invitați americani, fiindcă asta face parte din fișa postului unui jurnalist la un ziar lobby-ist. Interviul cu George Friedman de la Stratfor este menit să bage frica în oase legat de integritatea granițelor naționale ale României, transmițând, totodată mesajul că prețul pentru apărarea României de către NATO, în cazul unei agresiuni a Rusiei, este accesul americanilor la resurse. Interviul colegului său de echipă întru asasinarea economică a României (după modelul descris de John Perkins în cartea “Confesiunile unui asasin economic”, sau după modelul doctrinei șocului, explicat pe larg de Naomi Klein în cartea omonimă), fost ambasador în România între 2005 și 2008, în interviul acordat Adevărul, ne transmite acest mesaj și mai clar, punând accentul pe resursele uriașe de petrol și gaze pe care se presupune că România le-ar avea, și folosindu-se de bau-baul rusesc doar pe ici și colo, pentru a întări mesajul transmis decuzi de al său conațional.

Aflăm din interviul servit despre uriașele resurse descoperite de Exxon aici. După cum știam noi, Exxon are perimetre doar în zona Mării Negre. Din răspunsul său însă ajungem să ne întrebăm dacă cumva nu ne scapă ceva și de fapt Exxon are și control asupra zăcămintelor din zona câmpurilor gazeifere de lângă Ploiești, pe care le știam controlate de OMV Petrom. Ceea ce nu ar fi atât de surprinzător, întrucât și în Marea Neagră, cele două companii (ne) lucrează tot împreună. Taubman vine și aruncă bomba: numai în aceste câmpuri gazeifere se află mai mult decât s-a extras în ultima sută de ani. Și s-a extras! Bineînțeles, ne este greu să credem că se referă la gazele convenționale, întrucât cercetarea geologică românească a fost destul de competentă și se cam știau toate resursele convenționale.

După cum știm, gazele neconvenționale se găsesc, de regulă acolo unde a existat/există și gaze convenționale. Ca să nu mai spunem că această statistică bombastică vine să arunce în aer chiar și previziunile cele mai optimiste, trase la indigo și pentru alte state, cum că gazele de șist vor ajunge pentru consumul intern 100 de ani! Dacă e să ne gândim că numai la Ploiești avem gaze mult peste ce s-a extras până acum – din care o parte a mers și la export, ajungem la concluzia că România e un soi de Arabia Saudită a Europei. Greu de crezut, dar nu neapărat imposibil, având în vedere interesul atât de ridicat al americanilor față de resursele noastre.

Platoul continental românesc al Mării Negre, bineînțeles, pare în discursul lui Taubman, și poate pe bună dreptate, dacă e să dăm dreptate diferitelor anunțuri ultraoptimiste ale OMV Petrom și Exxon, drept un fel de Golf Mexic european (bineînțeles, nu pot să nu mă gândesc în secunda doi la aciidentul cumplit de acolo, cauzat de BP și Halliburton, același Halliburton care lucrează cu OMV și cu Exxon în Marea Neagră).

Aflăm că aceste resurse sunt “oportunităţi la dispoziţia României”, că “nimeni nu ni le poate lua”, ca o palm[ puternic[ adresată inteligenței noastre. Ne mai transmite și ceva de bun-simț, până la urmă , deși știe foarte bine cât de asimetric se duc negocierile, cât e de mare presiunea asupra României și cât ne nesigură este tehnologia.

Practic pasează pisica moartă guvernului – pe de-o parte, pe bună dreptate, întrucât un guvern responsabil ar negocia cu totul altfel decât o face și a făcut-o de mulți ani încoace guvernul României, când a venit vorba de resursele naturale. Adică el vrea să înțelegem un lucru: că responsabilitatea proastei administrări (redevențe și taxe ridicole) și a unor eventuale daune de mediu produse de exploatare este doar vina guvernului nostru. Companiile americane nu vor decât să facă business-uri, nu-i așa? Responsabil și absolut echitabil!

Ca și rețetă de succes pentru ca România să beneficieze cât mai repede de resursele proprii!, Taubmann ne recomandă să încurajăm companiile, prin tot ceea ce se poate legal pentru a le ușura munca, adică a se citi DEREGLEMENTARE! “nu faceţi reglementările atât de dificile încât să-şi dorească să plece acasă şi să uite de voi” (sun[ foarte ironic, mai ales când știm ce “memorie” bună au aceste companii-predator.

Evident, companiile americane au fost mereu interesate de resursele energetice ale României. Putem fi puţin cinici şi să spunem că avem de câştigat din cauza crizei din Ucraina şi a ameninţărilor Gazprom de a sista aprovizionarea cu gaze a Europei? Nu ştiu ce vreţi să spuneţi prin „a avea de câştigat”. Sunt două lucruri diferite. Ceea ce se întâmplă cu Ucraina este un foarte bun motiv pe care l-am invocat atunci când am vorbit despre nevoia de a avea o armată puternică, una modernă şi eficientă. Dar nu puteţi avea asta fără o economie puternică, iar asupra acestui aspect trebuie să vă concentraţi acum.

Cel mai interesant răspuns vine la întrebarea, din nou servită, a reporteriței: “Cum credeţi că se va schimba România în următorii cinci ani?”. Taubman ne spune, fără ocolișuri: “Cred că următorii cinci ani vor fi unii în care veţi începe să profitaţi de ceea ce aveţi, doar că nu se întâmplă peste noapte. Nu cred că politicienii vor lăsa această oportunitate să se piardă. Atunci când alegătorii şi cetăţenii vor înţelege despre ce este vorba, iar chestiunea are nevoie de multă educare, vor fi alături de companiile şi guvernanţii care vor să transforme România într-o putere energetică. Acesta este principalul nostru avantaj, sectorul energetic.

Adică de resursele noastre de hidrocarburi. Convenționale și mai ales neconvenționale. Extrase, bineînțeles, cu ajutorul companiilor americane. Chevron, Exxon, Halliburton, Amromco și altele mai mici, care vor veni pe parcurs, având în vedere runda de noi licitații care a fost amânată pentru 2015. SUA și UE, prin intermediul mult-trâmbițatei Uniuni Energetice, ne-au desemnat o specializare funcțională: producători de energie, energie poluantă, extrem de poluantă. Piesă de sacrificiu pe placa de șah a Europei, dar, nu-i așa, întotodeauna există sacrificați?! Așa cum Rusia vedea România drept grânarul blocului estic, așa vede vestul România (și parțial Polonia, care, spre deosebire de România, are ea însăși probleme de acoperire a propriului necesar energetic), ca și locuri care nu-si permit luxul de a fi ecologiste (lux rezervat exclusiv celor din liga statelor cu o economie dezvoltată), după cum spunea, atât de cinic, fostul comisar pentru Energie, bavarezul Oettinger.

Revenind la subiectul conflictului Ucrainean, Taubman se joacă cu mințile audienței, într-un exercițiu de manipulare colectivă cu un scop extrem de ușor de intuit: “Cred că Rusia vrea tot restul României. Mă scuzaţi, al Ucrainei. Şi asta e în capul meu. Putin a menţionat recent România, dar nu va isca o bătălie care ar declanşa al treilea război mondial. Nu cred că va ataca România. Aş putea să mă înşel foarte tare, dar nu cred.” Ca și conaționalul său, vrea să ne transmită, mai mult sau mai puțin subliminal, că suntem în pericol și că ar fi bine să știm să ne alegem aliații.

În încheierea interviului, un răspuns copios, pe care ex-ambasadorul nu știu dacă l-a dat intenționat sau i-a scăpat porumbelul: La întrebarea reporteriței: “Dar nu sunt companiile americane descurajate de corupţie?”, vine un r[spuns prompt și oarecum neașteptat, dar sincer, cu siguranță. “Nu, nu de corupţie. Companiile americane iubesc să vină aici. Veneau mai multe decât puteam primi la Ambasadă, spunându-mi că vor să facă afaceri aici.”

Aceste două interviuri realizate de cotidianul de propagandă al lobby-ului SUA în România, nu singurul, de altfel, reușesc să întregească tabloul statutului de posesiune neocolonială a SUA pe care îl are România, pe care spectacolul grotesc al vizitei recente a lui Victor Ponta în SUA l-a conturat.

Sursa: Fara Fracturare

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 353 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 555 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9882 vizualizari | 8 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 601 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics