Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
FMI obliga Guvernul sa vanda Oltchim pana in aprilie si blocheaza achizitionarea rafinariei Arpechim
Aciduzzul | 11 decembrie, 2011 | 0 comentarii | 229 vizualizari |
(1 voturi )

Fondul Monetar International a acceptat prelungirea termenelor de privatizare a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), dar a impus ca procedurile sa fie incheiate in totalitate pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor si a blocat achizitionarea rafinariei Arpechim de la OMV Petrom (SNP). Conform scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI in ultimele negocieri, din toamna acestui an, autoritatile sunt obligate sa selecteze o banca de investitii si sa publice prospectul pentru privatizare pana la jumatatea lunii februarie, astfel incat procedura sa fie incheiata pana cel tarziu la sfarsitul lunii aprilie 2012. Privatizarea companiei va fi pregatita de catre un manager privat care urmeaza sa fie numit la conducerea companiei.

Scrisoarea convenita cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX, releva insa in acelasi timp ca institutia financiara a blocat intentiile Guvernului si ale Oltchim de a cumpara de la OMV Petrom rafinaria Arpechim Pitesti.

“Nici Oltchim, nici Guvernul nu vor achizitiona rafinaria Arpechim inainte de privatizare”, se arata in document.

Avand in vedere aceasta obligatie, este greu de presupus ca rafinaria Arpechim va mai fi cumparata de statul roman, avand in vedere ca o astfel de achizitie va reprezenta atributul viitorului proprietar al Oltchim.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim. Oltchim are 3.454 angajati, iar la Arpechim lucreaza 700 de salariati.

Combinatul chimic este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din capital.

Potrivit celor mai recente raportari, compania germana PCC SE controleaza 17,47% din actiunile Oltchim, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, detine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Privatizarea combinatului chimic Oltchim a fost amanata de mai multe ori de catre autoritatile romane, ultimul termen convenit cu FMI si nerespectat pentru finalizarea procedurii fiind sfarsitul acestui an.

In luna septembrie, Carlson Ventures a anuntat ca ia in considerare posibilitatea retragerii investitiei sale in Oltchim si vanzarea actiunilor pe care le detine la combinat, deoarece este ingrijorat de inrautatirea continua a situatiei financiare a combinatului, caracterizata prin acumularea de datorii si pierderi financiare, iar actiunile intreprinse de statul roman indica faptul ca procesul de privatizare a Oltchim va fi intarziat considerabil sau chiar anulat.

Initial, brokerii speculau ca fondul Carlson Ventures ar putea intra in cursa pentru privatizarea companiei, de care este interesata si grupul PCC.

De privatizare este interesat si producatorul rus de energie electrica TISE.

Incepand din 2007, Oltchim a inregistrat anual pierderi. In ultimii patru ani, pierderile au cumulat 763 milioane lei, iar in primele noua luni din acest an, Oltchim a inregistrat un rezultat negativ de 179,7 milioane lei.

Combinatul si-a redus activitatea in trimestrul al treilea la mai putin de jumatate fata de primele sase luni ale anului, dupa ce bancile si furnizorii nu i-au mai acordat finantare si nu a mai putut sa cumpere materie prima la nivelul din primul semestru.

OMV Petrom a anuntat in luna martie ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor “credibil”, si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei.

In toamna acestui an, Ministerul Economiei anunta ca autoritatile vor sa cumpere rafinaria Arpechim, iar compania petroliera, controlata de grupul austriac OMV, este dispusa sa inceapa negocierile “in cel mai scurt timp”.

La randul sau, conducerea Oltchim a transmis in luna mai o oferta pentru cumpararea instalatiilor Arpechim Pitesti. Oltchim a incercat timp de mai multi ani sa cumpere Arpechim de la OMV Petrom, dar nu a avut fondurile necesare.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Oltchim a fost realizata marti, cand pretul a scazut cu 0,66%, la 1,202 lei. Calculata la pretul de marti, capitalizarea combinatului chimic este de 412,5 milioane lei (94,8 milioane euro).

Sursa: Mediafax

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 364 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9888 vizualizari | 8 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 604 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics