Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
Gaurile negre lasate de Patapievici la ICR si cheltuielile facute de “Katia” Danila la ICR Paris: Peste 250.000 de euro! DOCUMENTE: De la tigani la Tismaneanu
Aciduzzul | 8 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 226 vizualizari |
(3 voturi )

Pe un blog au aparut cheltuielile din primele sase luni ale anului facute de “Katia” Danila, fosta directoare “proliferatoare” a ICR Paris. Le publicam aici insotite de declaratiile presedintelui ICR, Andrei Marga, privind gaurile negre lasate de “proferatorul” Patapievici – un adevarat profanator al culturii romane – in bugetul Institutului: peste 250.000 de euro! In baza acestui material va oferim si cateva dintre proiectele derulate de ICR Paris din banii nostri, pentru “promovarea” culturii “romane”: Tismaneanu, tigani, vulgaritate. Nu lipseste Poneiul-roz care la ICR Paris s-a facut mare si cacaniu.

Mediafax transmite:

Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), a precizat ca institutia pe care o conduce are nevoie de 250.000 de euro pentru a acoperi cheltuielile lasate neachitate de conducerea anterioara.

ICR are nevoie de 250.000 de euro pentru a acoperi plati lasate neachitate de vechea conducere (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la sediul ICR, Andrei Marga a reafirmat intentia institutiei pe care o conduce de a cheltui “cu responsabilitate” resursele financiare de care dispune, subliniind, totodata, ca nu a taiat si nu intentioneaza sa taie din programele initiate in perioada in care institutul era condus de Horia-Roman Patapievici.

Intrebat de MEDIAFAX care este suma de care ICR ar avea nevoie pentru derularea proiectelor urgente, Andrei Marga a spus: ”Este un dosar al trecutului care ne da de gandit si anume vin continuu din exterior tot felul de solicitari de plati pentru nu stiu ce an, pentru nu stiu ce operatiune, pentru nu stiu ce actiune, iar aceste solicitari la aceasta ora sunt pret de 250.000 de euro. Am venit la 11 septembrie, cand era totul ispravit, adica, la acea data, pe de o parte, erau cheltuite o mare parte din resursele alocate pentru 2012, pe de alta parte, se luasera unele masuri de catre Ministerul de Finante”.

Contactat de MEDIAFAX, fostul presedinte al Institutului Cultural Roman Horia Roman Patapievici a declarat ca deocamdata nu poate comenta aceste afirmatii.

Marga a amintit ca “s-au facut, pana de curand, finantari preferentiale, la marginea legii, pentru activitati cu rezultate adesea efemere. Unele persoane au fost platite cu sume neobisnuit de mari pentru activitati cu impact, in fapt, redus, iar astazi ele reactioneaza vehement la orice schimbare. Institutul Cultural Roman ia distanta de favorizarea unora in dauna altora si cere tuturor folosirea chibzuita a resurselor, in serviciul creatiei culturale efective”.

“In primul semestru al anului 2012, un Institut Cultural Roman dintr-o «capitala majora» a realizat patru actiuni despre «transhumanta» (pentru care a platit, numai ca onorariu, 5.000 de euro), expozitii cu «orfanii lui Ceausescu» (cu onorarii de 5.000 de euro), actiuni privind barocul sediului ambasadei romane din acel oras (cu onorarii de peste 13.000 de euro), un spectacol de dans contemporan pe muzica autohtona, o prezentare de filme documentare (cu onorarii de 25.000 de euro), o discutie despre Panait Istrati si o evocare Benjamin Fondane, precum si alte actiuni fara mare impact”, a spus Andrei Marga in conferinta de presa de miercuri, facand referire la o parte dintre actiunile culturale desfasurate la sediul ICR din Paris.

Cea de-a doua rectificare bugetara, care a avut loc pe 19 octombrie, a adus Institutului Cultural Roman suma de 676.000 de lei, despre care Andrei Marga a spus ca este suficienta “pentru lucruri de urgenta precum salarii si o seama de programe”.

Presedintele ICR a specificat atunci ca suma primita in cadrul celei de-a doua rectificari bugetare de anul acesta – 676.000 de lei – “a fost acordata in urma unei solicitari pentru lucruri de urgenta”. “Ca de pilda, Salonul de Carte de la Paris, pentru care trebuie sa avansam o anumita suma, chiar daca cea mai mare parte a banilor vor fi virati in 2013″, a explicat acesta pentru MEDIAFAX.

Astfel, potrivit lui Andrei Marga, costurile participarii Romaniei la Salon du Livre din Paris se ridica la suma aproximativa de 600.000 de euro, iar prima transa care trebuie achitata de ICR, in calitate de institutie responsabila cu pregatirea evenimentului, este de 200.000 de euro.

Referitor la stadiul in care se afla pregatirile pentru participarea Romaniei la Salon du Livre, in 2013, Andrei Marga a spus in conferinta de presa de miercuri ca acestea “sunt in grafic”, urmand ca vineri o delegatie a ICR sa se deplaseze la Paris pentru a stabili detaliile la fata locului.

Institutul Cultural Roman doreste sa continue in 2013 o serie de proiecte demarate in perioada anterioara conducerii lui Andrei Marga, printre care se numara “Translation and Publication Support Programs” si “Programul Publishing Romania”, destinate traducerii si publicarii de autori romani in strainatate – ICR va subventiona anual traducerea a cel putin treizeci de autori romani -, programul EUNIC (European Union National Institutes for Culture), participarea la targurile si expozitiile de carte romaneasca in strainatate si programul “Bursele Institutului Cultural Roman”, care are ca scop sprijinirea talentelor autonome in efortul lor de pregatire specializata si consacrare, sprijinirea unor activitati culturale ale romanilor din strainatate, sprijinirea traducatorilor straini de scrieri din limba romana si sprijinirea de jurnalisti straini in vederea documentarii.

Pe de alta parte, noua conducere a ICR a anuntat ca nu va sprijini “finantari preferentiale, la marginea legii, pentru activitati cu rezultate adesea efemere”. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, “unele persoane au fost platite cu sume neobisnuit de mari pentru activitati cu impact, in fapt, redus, iar astazi ele reactioneaza vehement la orice schimbare”. in acest context, conducerea institutiei anunta ca se dezice de maniera de promovare a culturii romane folosita de predecesori si care a fost catalogata drept una “de favorizare a unora in dauna altora” si anunta ca “va pune capat desemnarilor in functii fara ratiuni profesionale, dar si finantarilor la marginea legii”.

In 2011, bugetul aprobat de Parlament pentru Institutul Cultural Roman a fost de 43 de milioane de lei, suma considerata “suficienta” pentru o buna functionare a institutiei de catre fostul presedinte al acesteia, Horia-Roman Patapievici. Initial, bugetul pentru 2012.

Sursa: Ziaristi Online

Foto: ICR Paris

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 658 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 556 vizualizari | 6 voturi

Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1153 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics