Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
George Bara: Doamna Patapievici si secretele lui Mugur Isarescu (Ziaristi Online)
Aciduzzul | 15 decembrie, 2010 | 0 comentarii | 1602 vizualizari |
(9 voturi )

Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Guvernatorul Bancii Nationale este membru al Clubului de la Roma, Trilateralei si Grupului Bilderberg, si coleg cu Maestrul Dan Puric si Sergiu Celac in Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare. Asa ca George Bara de la NapocaNews propune o alta lista de secrete. Guvernatorul Bancii Naţionale a Romaniei, Mugur Isarescu, ţine bine ascuns, probabil in vreun sertar din biroul sau, un secret. Este un “secret” pe care il cunoaste aproape toata lumea, dar care este evitat magistral, pe bani, din orice dezbatere publica si din orice discuţie legata de activitatea guvernatorului. Acest secret este dovada incompetenţei lui Mugur Isarescu, acelasi personaj care astazi arunca toata vina pentru criza economica in carca poporului roman. Este vorba de Ordinul “Meritul Industrial si Comercial” in grad de Mare Ofițer, pentru “cea mai spectaculoasa perioada de crestere de dupa de cel de-al Doilea Razboi Mondial”, acordata de presedintele Traian Basescu guvernatorului in data de 2 februarie 2007.

Aceasta crestere spectaculoasa este astazi blamata aproape zilnic de catre Mugur Isarescu si este constant invocata vina noastra, a romanilor de rand care, potrivit oficialilor BNR, am luat credite fara sa le putem plati, pacalim cumparatorii in piaţa cu produse contrafacute, am indatorat ţara si asa mai departe.

“Romanii care au luat credite sunt adevaratii vinovati de faptul ca datoria externa privata a tarii noastre a crescut de sase ori intre 2000 si 2010, ajungand, la 30 septembrie, la 22,7 miliarde de euro”. O declaraţie ilogica a lui Isarescu, care nu ii face cinste nici in calitate de guvernator al BNR, responsabil de toata piaţa bancara din Romania, dar nici in calitate de economist, academician sau om. Probabil este urmarea unor directive primite in cadrul intalnirilor de la Clubul de la Roma sau din cadrul Trilateralei, unde Isarescu a primit misiunea de a arunca toata vina pentru criza financiara din Romania asupra romanilor de rand, spaland imaginea bancilor, a caror interese le reprezinta cu adevarat.

Cum este posibil ca, dupa ce a primit o decoraţie de la presedintele tarii pentru cresterea economica din anul 2007, crestere care s-a dovedit a fi una falsa, ca un urias cu picioare de lut, acelasi Isarescu sa aiba tupeul nemaipomenit de a se spala pe maini de toata aceasta afacere dubioasa? Si mai mult, in februarie 2010 sa primeasca de la acelasi Traian Basescu cea mai inalta distinctie a statului roman, Steaua Romaniei in grad de Colan, pentru aportul adus stabilitaţii economice a Romaniei? Care stabilitate? Care crestere spectaculoasa?

Dar situatia este mai grava si mai incurcata decat pare. Romania a contractat un credit de 19 miliarde de euro de la FMI pentru a acoperi deficitul bugetar si a relansa creditarea. O mare parte din acesti bani s-au dus in rezervele BNR, care a deblocat fondurile de garantare depuse de bancile straine care opereaza pe teritoriul Romaniei. Cu alte cuvinte noi, romanii de rand, platim o datorie externa imensa pentru ca bancile sa poata sa transfere sute de milioane de euro in afara tarii si sa lanseze creditarea. Creditare care acum aproape ca nu mai exista!

In infama perioada cand oricine putea sa se indatoreze peste masura la banci sau sa ia credite doar cu buletinul, unde a fost academicianul Isarescu? De ce nu a reglementat aceasta situatie care a provocat prea multe credite toxice, care nu au putut fi rambursate? Si unde este responsabilitatea bancilor, care s-au lansat intr-o campanie de creditare nesabuita, care au dat credite fabuloase pe pile, pe spaga, refinantari acordate pe cumetrii, care doar au prelungit existenta fara sens a unor companii care nu au facut niciodata profit si au umflat piata imobiliara ca un balon de sapun?

Si mai interesant, daca numarul de credite care nu au putut fi recuperate este atat de mare, iar bancile se ocupa acum de executari silite care oricum nu mai acopera paguba, de ce nu este relansata creditarea? Este evident faptul ca principala sursa de profit a bancilor sunt creditele acordate. Fara aceasta componenta, profitul lor pe termen lung va ajunge la zero sau chiar negativ. Cu toate acestea, este aproape imposibil sa contractezi un credit pentru o companie, de un an de zile incoace, ceea ce inseamna doar un lucru: poate ca aceasta creditare haotica nici nu a produs pagube atat de mari bancilor, care inca declara profit, si ca toata aceasta campanie sustinuta de Isarescu este una falsa mincinoasa. Distinctiile lui Isarescu, “secretele” acestuia, care se anuleaza una pe alta, stau dovada a faptului ca BNR a renuntat de mult sa mai fie o institutie care apara interesul national.

Dar cum a reusit totusi Isarescu sa reziste atata vreme in functie, fara sa fie contestat de nimeni? Urmeaza al treilea secret: a platit opinia publica pentru a-i fi favorabila. O dezvaluire a site-ului Reporter Virtual ne arata ca BNR a platit miliarde de lei presei, pentru a beneficia de o imagine imaculata. Sub masca publicarii cursului de schimb oficial si a face “comentarii de educare financiar-bancara”, BNR a platit miliarde de lei catre presa in fiecare an.

Insusi Adrian Vasilescu, consilierul BNR care ne face “educatie bancara” de ani de zile in Ziarul Financiar, recunoaste deschis acest lucru: “Noi am avut pana in 2008 contracte de parteneriat cam cu toate ziarele si am dat intr-adevar miliarde de lei vechi, pentru a incuraja ziarele sa lase la o parte ideea de audienta si sa scrie si stiri sau comentarii de educare financiar-bancara. In 2008 am incheiat”, a declarat Vasilescu in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

“In timp ce domnul Vasilescu susţine ca acest proiect este incheiat, mai exact cel de sponsorizare a presei, tot dansul publica in continuare articole in Ziarul Financiar si Saptamana Financiara, ceea ce inseamna ca este platit sau plateste presa pentru preluarea editorialelor sale”, scrie ziaristul Tiberiu Lovin despre aceasta chestiune.

Dar cine este acest Vasilescu si cine sunt consilierii lui Mugur Isarescu? Site-ul BNR tine la secret aceste informatii, lista de consilieri ai guvernatorului este inexistenta, ce sa mai zicem de declaraţii de avere sau interese. Adrian Vasilescu, de exemplu, este un mister in sine.

La “doar” 74 de ani, nimic din CV-ul sumar al lui Vasilescu nu ne lamureste ce il califica pe acesta pentru funcţia de consilier al guvernatorului BNR. Desele declaraţii publice, lipsite de coerenţa si chiar de bun simţ, il plaseaza in zona ridicolului platit din bani publici. Despre Vasilescu stim doar ca “a absolvit studii universitare in domeniul economic” si ca a lucreaza din 1962 in presa. Din cei 27 de ani de presa comunista stim doar ca Vasilescu Adrian “era facatorul de discursuri al lui Manea Manescu” la “Scanteia”, potrivit fostului ziarist Mircea Bunea.

Pana in 1996 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice si la Scoala Superioara de Jurnalistica, insa biblioteca acestei instituţii nu cuprinde nicio lucrare a lui Vasilescu, nu este menţionat nici macar ca si coautor la vreun curs. Cum ajunge el in 1996 coordonatorul strategiei de comunicare a BNR si apoi consilier, este un mister total. De ce il vedem insa zilnic la televizor, am lamurit mai sus: datorita banilor de PR ai BNR, care obliga financiar presa sa ridice in slavi instituţia BNR, guvernatorul acesteia si sa ne prezinte “educaţie bancara” marca Vasilescu, ziaristul de partid al PCR.

Si un ultim secret, pe care il las ca subiect de meditaţie tuturor celor care inca mai cred in mitul Isarescu: cum se face ca soţia directorului Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, este consilier la BNR? De ce nu apare Ioana Patapievici in organigrama publica a instituţiei, care sunt atribuţiile acesteia, de ce are salariul confidenţial si de ce trebuie sa aflam acest lucru din declaraţia de interese a soţului? Ce servicii trebuie sa aduci si cui, pentru a primi in familie asemenea sinecuri platite din bani publici?

Sursa: Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 374 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 439 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 228 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics