Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
Grid Modorcea: Ispite comuniste si loz in plic la Artmark. Ziaristi Online: Ceva e putred la Casa de Licitatii presupus a fi a lui Patriciu
Aciduzzul | 15 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 299 vizualizari |
(1 voturi )

Am trait s-o vad si pe asta: licitarea de tablouri comuniste la Artmark, casa de licitatii in care vedem elita artei plastice romanesti. Dar asa cum se spune ca banii nu au miros, nici tablourile nu au culoare. Atata timp cat cei de la Artmark, cu Patriciu in frunte (daca o mai fi el patronul), nu invata si din experienta altora, lucrurile se vor degrada si mai mult. Ce nevoie are Artmark sa liciteze lucrari precum Comunism si Securitatea, ora 11 dimineata? Cine cumpara asa ceva si pune pe perete in casa sa contemple? Dovada ca aceste tablouri semnate Christian Paraschiv, un pictor recuperator de simboluri comuniste, au fost adjudecate cu 550 si respectiv 450 euro, cel mai slab pret al serii! Recordul pozitiv l-a atins, in prima parte a licitatiei, Corneliu Baba cu Maternitate – 19 mii euro!

Tot maternitatea, saraca, o tema saturata in comunism, umple punga bogatilor!

Trebuie spus ca licitatiile Artmark se fac cu tablouri ale pictorilor romani, in general cu lucrari „nostalgice”, unele derizorii, fara valoare, precum cele ale unor Ion Grigorescu, Csaba Syabo, Mircea Cantor (un tinerel nascut in ’77, a carui “instalatie fotografica” de 112,5 x 15 cm s-a vandut cu 6.800 de euro [?!]), un oarecare serban Savu (nascut in ’78) , cu un tablou santierist, tipic pentru magistralele socialismului (adjudecat cu 10.000 de euro [!?]) sau un “Golem” de Perjovschi (vandut cu 1.700 de euro)! (hai, ca aici nu e asa grav-n.bp)

Plus ca Artmark nu se straduieste sa invete lectia occidentala, sa faca o reclama pieselor expuse in stilul pe care il anuntam in articolul precedent (vezi Romania descatusata a fost vanduta. Pentru 9500 de euro. Buluc de paranghelo-snobime la Artmark).

Numerosi pictori romani au citit articolul si mi-au dat dreptate. Unii mi-au si scris. Precum Gabriela Culic:
„Da, foarte interesant articolul, aveti dreptate in privinta comentariilor care lipsesc cu desavarsire in cadrul licitatiilor. Cred ca o licitatie interesanta ar trebui sustinuta de un fel de show-man… doldora de informatii, licitatia in sine sa fie ceva spectaculos. La noi lipseste implicarea, dar mai ales entuziasmul”.

Pictorii contemporani sunt interesati sa participe si ei la aceste licitatii. Iata opinia pertinenta a altui pictor special, ocolit de Artmark, Mihai Potcoava: „Am citit articolul despre Artmark. Cata dreptate aveti! Cate elemente interesante ati gasit doar la Magdalena Radulescu! Cate se pot gasi si la alti pictori! Tablourile se vand impreuna cu povestile lor. Saracia elementelor referitoare la un anumit pictor sau tablou, micsoreaza valoarea acestora. Iar daca mai adaugam si slaba pregatire a cumparatorului, ajungem la un fel de loz in plic, unde alege mana si nu capul sau inima”.

Apropo de Magdalena Radulescu, un tablou al prietenei sale, Margareta Sterian, o alta doamna a plasticii romanesti, tabloul Venetia, s-a vandut cu suma derizorie de 2 400 euro, cu putin peste minima estimata! Iar Nunta la Branesti era la un pas de a fi respins! S-a vandut in schimb o macara pe o platforma, cu patru muncitori in salopeta pe ea (“Proveniența: colectie privata, Olanda”), cu zece mii euro!

La Zilele Filmului German am vazut filme care recupereaza comunismul, precum Tradator de tara (2011) de Annekatrin Hendel, de ce nu ar fi si arta plastica a socialismului repusa pe tapet? Sa-ti inviti prietenii la o serata si sa ai pe perete tabloul Securitatea, , ora 11 dimineata, cat rafinament, cata perversitate!

Dar licitatia de la Athénée Palace Hilton a debutat in forta, cu un alt pictor, simbol al comunismului, cumparat si apreciat in persoana de insusi Ceausescu: Sabin Balasa, caruia i s-a cumparat Fluxus, un tablou fara expresie, cu exorbitanta suma de 9 500 euro! si altui om de casa al lui Ceausescu, Constantin Piliuta, i s-au vandut bine cele patru tablouri licitate, Padurea de neocolit, Flamenco, Flori albe, La birt. Astfel de licitari nu se fac cu cumparatorii in sala, ei fac licitatiile telefonic, prin intermediari.

Pictorii comunisti traiesc prin Artmark o noua varsta, o varsta a recuperarii. Daca obiectele regale, cum am vazut la o licitatie anterioara, se risipesc in patru vanturi, de ce sa nu fie recuperate tablouri de Sabin Balasa, Piliuta, Ciucurencu sau Ion Pacea, stalpi ai realismului socialist?

Nota Ziaristi Online: O “instalatie fotografica” de 15 cm a unui tinerel anonim (altfel o “realizare” de doi ani: “1998, Nantes – 1999, Budapest”), 6.800 de euro si un tablou santieristic al unui alt tinerel anonim (“de provenienta Olanda”), 10.000 de euro, in comparatie cu un (alt) Corneliu Baba, vandut, probabil corect, cu 2.700 de euro? Dl Patriciu spala bani prin Artmark sau e doar o alta metoda de spaga legala?

Sa admiram si invitatii speciali ai Artmark: scriitorii Mihaela Radulescu, Andrei Plesu si Horia Roman Patapievici vorbind unul (Plesu) despre maretia artei contemporane post-moderniste si “nimicul romanesc” si un altul (Patapievici – “frumoasa fara corp”), cu un discurs tern de 20 de minute in care, dupa cum se aude atat de clar pe fundal, participantii s-au multumit sa-si vada, zgomotos, de ale lor…

Sursa: Curentul, Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 658 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 556 vizualizari | 6 voturi

Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1153 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics