Potrivit unui raport lansat de Greenpeace International, brandurile de lux vand haine contaminate cu substante chimice periculoase, care, odata eliberate in mediul inconjurator, produc modificari hormonale iar unele sunt cancerigene. Potrivit investigatiilor Greenpeace, s-au descoperit substante chimice periculoase in haine care provin de la 20 de branduri de moda de top, in timp ce retailerul de moda Zara vinde haine care contin substante cancerigene ori care afecteaza sistemul hormonal. Raportul investigatiei Greenpeace, “Toxic Threads – The Big Fashion Stitch-Up”, cuprinde rezultatele testelor efectuate pe 141 de obiecte vestimentare si expune legaturile dintre instalatiile producatoare de textile care folosesc substante chimice toxice si prezenta acestor chimicale in produsele finite.
”Marile branduri de moda ne transforma pe toti in victime ale modei prin vanzarea hainelor care contin substante chimice periculoase care contribuie la poluarea apei peste tot in lume, atat atunci cand sunt produse, cat si atunci cand hainele sunt spalate”, declara Yifang Li, senior campaigner pe substante toxice in Greenpeace Asia de Est.
Una dintre descoperirile cheie ale investigatiei este ca toate brandurile testate au cel putin cateva produse care contin NPE, care se descompune in substante care afecteaza sistemul hormonal, cele mai mari concentratii – peste 1.000 ppm – s-au descoperit in hainele Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack&Jones si Marks&Spencer (M&S). Alte substante chimice identificate cuprind niveluri mari de ftalati in patru dintre produse si urme ale unei amine care produce cancer, de la folosirea colorantilor azoici in doua produse de la Zara. In multe dintre articolele de imbracaminte testate s-a depistat prezenta multor altor tipuri de substante chimice industriale periculoase.
”Unele dintre articolele testate de la Zara au iesit pozitive pentru substante care se descompun in compusi cancerigeni sau care afecteaza sistemul hormonal, ceea ce este inacceptabil, atat pentru consumatori cat si pentru oamenii care traiesc in vecinatatea fabricilor unde sunt produse aceste haine. Cum poate fi Zara sigura ca liniile sale de imbracaminte nu sunt contaminate cu aceste substante chimice periculoase?”, intreaba Martin Hojsik, coordonatorul campaniei Detox in cadrul Greenpeace International.
”Fiind cel mai mare comerciant de haine din lume, Zara trebuie sa preia conducerea si sa ia masuri urgente, ambitioase si transparente pentru a-si detoxifica hainele si lanturile de aprovizionare”, a adaugat coordonatorul campaniei Detox.
Articolele testate au fost produse, in principal, in tarile din Emisfera Sudica, si includ jeans, pantaloni, tricouri, rochii si lenjerie pentru barbati, femei si copii, confectionate din fibre naturale si artificiale. Substantele chimice periculoase sunt incorporate in mod voit in tesaturi sau reprezinta reziduuri nedorite din timpul procesului de productie.
„Industria textila continua sa trateze retelele publice de apa ca si cum acestea ar fi propriul sistem de canalizare. insa hainele nu trebuie sa aiba un asemenea impact asupra mediului: nu este necesar ca hainele noastre sa fie produse folosind substante chimice toxice, ” declara Yifang Li, Detox campaigner in cadrul Greenpeace Asia de Est.
Greenpeace solicita firmelor producatoare de haine sa isi ia angajamentul de a elimina toate substantele chimice toxice pana in 2020 – dupa cum brandurile H&M si M&S au facut deja – si sa solicite furnizorilor lor sa publice informatii despre toate deversarile de substante toxice din instalatiile lor, facandu-le publice comunitatilor afectate direct de poluarea apei.
Sursa: Ziua News
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 192 vizualizari | 3 voturi
Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 472 vizualizari | 2 voturi
Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 662 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot
What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]
Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 292 vizualizari | 0 voturi
Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]