Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
ICR: O demisie mai degraba salutata decat regretata
Aciduzzul | 3 august, 2012 | 0 comentarii | 149 vizualizari |
(2 voturi )

Mircea Cantar
Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici (foto), si-a anuntat demisia din functia detinuta, impreuna cu cei doi vicepresedinti, Tania Radu si Mircea Mihaies, invocand „schimbarea misiunii institutului si a subordonarii politice fata de Senat”. Aceasta ar fi stirea reconfirmata, dupa ce fusese anuntata intentia in urma cu ceva timp. Directorul ICR a dezvoltat in declaratia sa de presa o argumentatie de circumstanta, in care si-a evidentiat meritele, unele in exces, ocolind cu abilitate umbrele si, mai ales, desavarsita sa inrolare politica, deloc discreta, cu care a contaminat institutia. Asta e realitatea. Marti, Curtea Constitutionala decisese cu majoritate de voturi ca este deplin constitutionala ordonanta de urgenta a Guvernului prin care Institutul Cultural Roman a fost trecut din subordinea „simbolica” a Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului.

Horia Roman Patapievici considera aceasta schimbare a subordonarii ICR o transformare intr-un soi de agentie nationala de propaganda. Cam stranie premonitie. in masura in care intentia ar exista, ea inca n-a fost exprimata. Acuzarea politizarii este, deocamdata, gratuita.

Dar poate vorbi directorul ICR de asa ceva? Traversat de o inconsistenta morala, uita ca a fost numit, in debutul unui act de ampla politizare portocalie, in ianuarie 2005, de gasca elitelor dizidente, care i-a dat branci prea blandului scriitor Augustin Buzura, generos cu ea pana la imprudenta.

Fireste, gestul lui Patapievici este unul salutar, mai ales ca „mult” de stat in functie nu i se prevedea. A ales onoarea de a renunta, dupa ce a ramas in pozitie de forta cand asupra sa au planat destule neclaritati, suspiciuni si antipatii, dintre cele mai virulente.

Retragerea vine cam tarziu. Horia Roman Patapievici este un personaj complicat, erudit, pretios in exprimare, dar nu putini sunt aceia care i-au suspectat prezenta in primul Colegiu CNSAS, creditat cu un salariu mai mult decat onorabil, contra unor garantii care n-au functionat niciodata.

Civic Media, prin coordonatorul sau, Victor Roncea, nu s-a resemnat o clipa in dezvaluiri deloc lipsite de substanta pe site-ul ZiaristiOnline.Ro. si s-au spus destule lucruri grave, bine documentate, incat e greu de neluat in seama totul.

La randul sau, Dorin Tudoran, cunoscut ca scriitor pentru dizidenta sa autentica, cumpatat de regula, n-a ezitat sa mentioneze pasiunile politice, prea evidente, ale tandemului Patapievici-Mihaies, participarea acestora la fanatizarea discursului public si politizarea pana la irational a electoratului.

Politizarea imaginii ICR-ului este in exclusivitate opera lor. Gestul lui Patapievici in ajunul alegerilor prezidentiale din 2009 de a expedia o afirmatie distrugatoare la adresa lui Mircea Geoana, in ziarul catalan „La Vanguardia”, a fost unul descalificant (o chestie “orala”, dezmintita chiar de Basescu – nota mea). Desigur, nu Horia Roma Patapievici, directorul ICR, lucra pentru candidatul Traian Basescu ci… „La Vanguardia”. ICR, in ciuda a numeroase comitete si comitii, era feuda unei gasti elitiste.

Care stia ce are de facut. si s-au rontait sume mari de bani publici, evidentiate de Curtea de Conturi, incat vorba romaneasca „fereasca Dumnezeu de mai rau” chiar are acoperire. Spunea, ieri, fostul director al ICR, cu emfaza: „Institutia pe care am construit-o a murit”. si se apropia de adevar. Chiar daca „inca n-a murit”, practicile ei vor intra curand in adormire. si aici sunt multe de spus.

Sursa: Cuvantul Libertatii via Victor Roncea

 

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 573 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 658 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 556 vizualizari | 6 voturi

Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1153 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics