Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Politica externa
Ilie Badescu: Diplomatia nu se poate face in genunchi. Elitele si pleava subistoriei. Rugaciune pentru neamul europenilor
Aciduzzul | 2 februarie, 2011 | 0 comentarii | 251 vizualizari |
(1 voturi )

Prof. Univ. Dr Ilie Badescu
Diplomatia nu se poate face in genunchi. Diplomatia se face stand drept in fata oamenilor si in fata lui Dumnezeu. „Cunoscut-am, Doamne, ca drepte sunt judecatile Tale si intru adevar m-ai smerit” (Ps 118, 75). „Facut-am judecata si dreptate; nu ma da pe mana celor ce-mi fac strambatate” (Ps 118, 121). Deunazi, la o televiziune, d-l Adrian Severin adresa acest indemn: „Este vremea ca Romania sa stea drept, sa se ridice in picioare. Drepturile ei nu se pot sustine stand in genunchi”. Se subintelege ca singura situatie in care ingenunchezi este aceea in care, si doar atunci cand inalti rugaciunea ta catre Dumnezeu. Alta putere nu poate fi cercetata din pozitia in genunchi.

Daca o faci, este blasfemie, rusine si batjocura. O fi Franta puternica, ori Germania, sau alta putere, dar in genunchi se sta numai in fata lui Dumnezeu Atotputernicul. A sta ingenuncheat inaintea Frantei ori a Germaniei inseamna a proiecta asupra lor atribute pe care nu le are decat Dumnezeu. O diplomatie care sta in genunchi se face vinovata, in contul poporului, de cele mai mari pacate colective, de filetism si de idolatrie. Moise a fost nemilos cu poporul care cazuse in idolatrie si numai gestul sau de pe platoul spre care coboara cele 700 de trepte ale Sinaiului a salvat poporul si, prin el, omenirea la momentul acela.

Franta nu poate da Romaniei dreptate, caci dreptatea nu este decat la Dumnezeu si in marturiile randuielilor Sale, precum sunt si aceste randuieli pe care le socotim noua fundatie a casei europene comune. Franta se poate comporta ca si cum ar fi un fel de Dumnezeu si elitele ei au mai facut-o odata, atunci cand in chiar marea catedrala crestina, Notre-Dame, au pus de la ei o prostituata pe tronul lui Dumnezeu, declarand-o zeita si adorand-o, fariseic evident, cum altfel!?, dar aceasta este o chestiune pe care un popor si-o rezolva in fata lui Dumnezeu.

Cu toata traditia aceasta, presedintele Sarkozy nu este vreun preot al Consilului Europei ori al Parlamentului European, ca sa imparta binecuvantari spre celelalte popoare ori sa le retraga acelora dupa capricii ori interese proprii. Acolo se judeca in termeni europeni, nu francezi ori nemtesti. Fiindca, ori Romania este parte a UE si atunci indreptatirile ei, ca si obligatiile ei decurg din aceasta calitate, nu din bunavointa Frantei ori a Germaniei, ori, daca totul decurge din bunavointa vreunui presedinte sau premier, atunci UE nu e mai mult decat o nefericita si tragica amagire.

Se pare ca in Parlamentul european reinvie vechea diplomatie la doua etaje care-a incercat sa-l ingenuncheze pe Bratianu intr-o alta perioada din istoria comuna a Europei, insa acela a parasit Conferinta celor puternici si i-a scris o celebra scrisoare Reginei Maria. Iar Regina s-a dus la Paris si acolo a fost primita, initial, ca ducesa, dar regina a refuzat oferta, caci a decriptat siretenia si a replicat. „Eu sunt aici ca regina a tuturor romanilor si in aceasta calitate am venit, nu ca ducesa”.

Ea ridicase Romania in picioare prin cuvantul acela al ei si, prin postura sa de atunci, Romania a primit desenul cartografic care i se cuvenea prin dreptatea lui Dumnezeu pusa in dreptul popoarelor. Dar acum, acum se va gasi oare careva sa ridice Romania din nedemna ingenunchiere la care au coborat-o genunchii rosi ai unei diplomatii care, de 20 de ani, nu s-a mai ridicat in picioare in fata tuturor puternicilor, de la americani la francezi, la nemti, la rusi.

D-l Adrian Severin a formulat corect adevarul noii Europe. In Parlamentul european, toti cei de acolo au un singur atribut: sunt europarlamentari in numele dreptatii europene, nu al vreunei dreptati cu bucata. Chestiunea Romaniei si a dreptului ei de acces in spatiul Schengen va fi testul adevarului european: va invinge Noua Europa si, deci, Parlamentul european va fi o realitate sau va invinge vechea diplomatie la doua etaje, cu cei mari sus si cei mici jos, ca sa nu zic in genunchi, si in acest caz vom intelege ca din toata zbaterea integrarii s-a obtinut o biata fictiune, o Uniune Europeana fictiva, o bucata de hartie si nimic mai mult.

Cazul romanesc este testul validarii Europei celei noi. Noua ordine europeana cere ca Romania sa fie acceptata in spatiul Schengen, nu Romania, cum crede d-l Sarkozy ori d-na Merkel. Daca domnii de la Berlin si de la Paris nu vor intelege lucrul acesta simplu, zadarnic a fost efortul, zadarnica jertfa rasariteana pe altarul Noii Europe. Prin cazul romanesc vom afla daca Uniunea Europeana exista cu adevarat sau este praf in ochii rasaritenilor si, atunci, aceste popoare vor trebui sa gandeasca alternativ. In ceea ce ma priveste, sunt un eurosceptic. Nu cred ca evolutiile zilei ma vor vindeca de euroscepticismul acesta. Ma bucur macar ca d-l Severin de astazi nu mai este d-l Severin de ieri, cand semna din genunchi Tratatul cu Ucraina, un rusinos moment al diplomatiei romanesti.

Nu exista „ratiuni de stat” care sa poata bate dreptul popoarelor, sa stea mai presus de acest drept. Noul diplomat in persoana distinsului europarlamentar va afla, in fine, daca poimaine i se va permite sa se ridice din genunchi atunci cand prin fata sa va trece d-l Sarkozy ori d-na Merkel. Vom afla daca termenul acesta de europarlamentar are continut sau este el insusi o simpla fictiune si cei ce se autodefinesc asa sunt biete papusi ale unor puternici prea capriciosi ca sa fie in adevar puternici. Mi-e teama de clipa aceea. Cu acest prilej, i-as putea spune d-lui Severin ca antrenamentul ridicarii in picioare se face acasa.

O diplomatie care face genuflexiuni acasa in fata neputinciosilor oameni „puternici” din Statul roman nu va avea niciodata forta si curajul Reginei Maria si nici demnitatea lui Bratianu care, invins fiind, n-a ingenuncheat, ba mai mult, a inteles ca puterea sensibila este superioara puterii intelectuale si printr-o intuitie geniala a scris celebra scrisoare catre Regina sa, si aceasta a reactionat ca regina a tuturor romanilor. Toata interventia d-lui Severin a fost exemplara in seara aceea, de la emisiunea d-lui Gadea, si puterea cuvantului sau a fost atestata de severitatea dezvaluirilor sale. Ce pacat ca dezbaterea n-a urmat linia sa de examinare.

Oricum, „vremea este sa lucram pentru Domnul caci omul a stricat legea Sa”, cum ne spune psalmistul David, acela care a fost deopotriva cel mai mare rege si diplomat al tuturor vremurilor. D-l Severin a vorbit ca un urmas al diplomatiei demnitatii romanesti si lucrul acesta este inviorator, intr-un mediu atat de zacut ca mediul politic de la noi. Desigur, afland despre coruptia de pe la casele mari, ne dam seama ca si pe acolo se vantura pleava subistoriei, asupra careia romanii au meditat intre primii cu gandul cronicarului care spunea: „caci nu e omul la carma vremii, ci e bietul om sub vremi”.

Mi-e teama ca s-au aglomerat semne multe ca sa credem ca omul european nu mai este la carma vremii, ci este, bietul de el, sub vremi. Sa nu fie! Oboseala popoarelor europene (atestata, intre altele, de imbatranirea corpului demografic european, de catastrofa fertilitatii in toata Europa etc.) si coruptia in randul elitelor Noii Europe sunt cele doua mari semne de alarma asupra neputintelor care macina Europa zilei. Au, oare, popoarele europene destula energie ca sa poata da o elita noua capabila sa revigoreze maine organismul european?!
Daca ar fi sa dam un raspuns pozitiv, va trebui sa reamintim gandul unui mare european, A. Toynbee, care ne prevenise inca de ieri ca civilizatia europeana va avea sansa numai ca civilizatie de generatia a treia, adica religioasa, crestina. Oare nu se intalneste gandul europeanului Toynbee cu profetia lui Malraux, care spusese: „secolul XXI va fi religios ori nu va fi deloc”?

Cu indiferentismul religios al elitelor actuale care, prin ricoseu, trezeste in noi teama din rugaciunea de alaltaieri a Sf. Ioan Gura de Aur -„Doamne, izbaveste-ma de toata nestiinta, uitarea, neindraznirea si de nesimtirea cea impietrita” -, nu putem fi decat eurosceptici, inalt tematori nu numai pentru Romania cea de langa gardul bizar al spatiului Schengen, ci, mai ales, pentru Europa cea de azi si de maine. Este momentul sa adaugam la rugaciunea noastra pentru romani un verset nou: „Doamne ocroteste poporul romanesc si pe europeni!”. „Ocroteste, Doamne, neamul europenilor si nu le da lor ispite pe care n-ar fi in stare sa le poarte!”

Sursa: Clipa, Ziaristi Online

Ilustratie: Francisc Chiuariu

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9882 vizualizari | 8 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 601 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 438 vizualizari | 2 voturi

Marius Serban Atentatele de la Paris. 127 de morti si 180 de raniti. Locul: sala de concerte Bataclan, din estul Parisului. Concert rock. Inceperea ostilitatilor: 22.30. Atentatul de la Bucuresti. 55 de morti, 93 de raniti grav. Locul: clubul Colectiv din Bucuresti. Concert rock. Inceperea ostilitatilor: 22.32. In ambele tari au fost votate recent legile […]

Autor: Aciduzzul | 24 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 225 vizualizari | 2 voturi

La Bruxelles, vechile state membre fac legea, in timp ce noii intrati incearca sa se descurce mai mult pe cont propriu. Adevarul este insa ca n-au niciun fel de sansa in fata intereselor marilor puteri, nici macar in cazul unor “compromisuri”, fie ele chiar si de dragul unor aliante temporare de pe urma carora state […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics