Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
OMG/Initium
Invataturile lui Daniel Botanoiu “despre biotehnologii”
Aciduzzul | 22 mai, 2011 | 2 comentarii | 745 vizualizari |
(2 voturi )

Daniel Botanoiu, doctor in Agronomie, este in prezent director executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), dupa ce in urma cu vreo doi ani era consilier la Ministerul Agriculturii. In acelasi timp, este si unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai culturilor modificate genetic. O dovada este si lobby-ul pe care il face organizatia pe care o reprezinta la Bruxelles pe langa autoritatile europene pentru autorizarea acestor culturi. Nu in ultimul rand, este si un “impatimit” al condeiului, daca ne luam dupa numeroasele sale articole publicate in presa de specialitate. Un astfel de exemplu este si materialul despre biotehnolgii, unde isi expune conceptia sa despre beneficiile acestor culturi. Citam din articol: “Plantele pe care astazi le cultivam si consumam sunt complet diferite de cele pe care le cresteau si consumau stramosii nostri. Porumbul, graul, orezul, soia etc. au fost modificate genetic, astfel încat acum nu mai pot supravietui în natura fara a fi asistate de om.

Cifre si date de referinta
Cresterea populatiei, criza energetica, încalzirea globala si diminuarea biodiversitatii vor avea un impact dramatic asupra vietii pe Terra. În ultimii 12 ani, populatia umana a crescut cu un miliard de persoane, ajungand la 6,3 miliarde, ceea ce face ca productia de hrana sa fie deja insuficienta. Disparitia unor habitate naturale din cauza activitatilor umane este principalul pericol pentru 85% dintre speciile aflate pe asa-numita „lista rosie“ a celor aflate pe cale de disparitie.

Principalii factori ai acestui proces distructiv sunt urbanizarea, industrializarea si extinderea terenurilor agricole, ca urmare a faptului ca randamentele culturilor conventionale pe unitatea de suprafata nu mai sunt satisfacatoare. Solutiile pentru aceste probleme ar fi: plante mai productive, ale caror recolte sunt mai bogate în anumiti micronutrienti si proteine de înalta calitate, plante care, toate, pot fi obtinute prin inginerie genetica.

Previziuni sumbre
Daca actuala criza a apei va continua, în anul 2025 productia mondiala de cereale se va situa cu 350 milioane de tone sub nivelul actual. O cale de reducere a consu¬mului de apa ar consta deci în cresterea eficientei agri¬culturii, prin utilizarea unor culturi tolerante la seceta sau care valorifica mai bine resursele hidrice, acestea putand fi obtinute numai prin tehnicile ingineriei genetice.

La nivel mondial, pierderile de randament al plantelor cultivate determinate de buruieni înainte de recoltare au fost estimate la 9,5%. Buruienile concureaza cu plantele cultivate pentru apa, elemente nutritive si lumina, contami¬neaza recoltele cu semintele lor si constituie habitatele unor insecte daunatoare si agenti patogeni. Împreuna cu patogenii si daunatorii, prin actiunile directe si indirecte, buruienile reduc productiile vegetale cu o treime în raport cu potentialul productiv al varietatilor cultivate. În cazul utilizarii plantelor modificate genetic tolerante la erbicide nu sunt necesare tehnici specifice pentru cultivare, management si recoltare. Raman aplicabile practicile traditionale de rotatie a culturilor, regimurile de însamantare, tehnicile de pregatire a solului etc., precum si fertilizarea, tehnicile de irigare, combaterea mecanica a buruienilor si tratamentele cu efect în combaterea bolilor si daunatorilor. Caracterul introdus, de toleranta la erbicide, nu face decat sa ofere fermierilor o optiune în plus pentru combaterea buruienilor în cursul perioadei de vegetatie.

Impactul agronomic si…
Din studiile întreprinse în lume si în Romania cu privire la impactul agronomic rezulta ca marea majoritate a fermierilor care au cultivat soia, porumb, rapita, bumbac si cartof modificate genetic s-au declarat încantati de noile tehnologii deoarece:
• au realizat culturi mult mai curate de buruieni, printr-o singura sau maximum doua erbicidari cu un erbicid total RR, cu rezistenta mai mare la boli si daunatori;
• treceri mult mai putine pentru întretinerea culturilor sau combaterea bolilor si a daunatorilor, respectiv economie importanta de combustibil si forta de munca;
• eliminarea, în multe cazuri, a lucrarii de baza-aratura, prin aplicarea tehnologiei fara lucrari sau lucrari minime ale solului, folosind aratura superficiala, în ambele cazuri reducerea consumului de motorina fiind foarte importanta pentru fermieri;
• obtinerea, în toate cazurile, de recolte mai mari cu 5 pana la 100% comparativ cu tehnologiile conventio¬nale, rezultat extrem de important pentru fermieri.
…ecologic

Marea majoritate a cercetarilor stiintifice, cu o arie vasta de cuprindere asupra impactului ecologic, ajung la urmatoarele concluzii:
• biotehnologiile bazate pe transferul de gene sunt mult mai „ecologice“ comparativ cu tehnologiile conventionale;
• biodiversitatea este cu mult mai putin afectata în culturile cu plante modificate genetic, deoarece efectul, în marea majoritate a cazurilor, este extrem de selectiv;
• din punctul de vedere al calitatii aerului, prin reduce¬rea numarului de tratamente sau suprimarea acestora, emanatiile de gaze de esapament se reduc foarte mult.

Concluzii
Cu privire la impactul produ¬selor alimentare obtinute prin prelucrarea plantelor modificate genetic asupra sanatatii oamenilor si a animalelor, oamenii de stiinta au ajuns la urmatoarele concluzii:
• Nu s-au constatat modificari anatomo-patologice sau serologice la loturile de animale hranite cu ratii care au continut porumb sau soia modificate genetic. Marea majoritate a animalelor din fermele UE consuma soia sau sroturi de soia modificata genetic importata din SUA, Argentina sau Brazilia, în proportie de 80% din consumul total al UE.
• Nu s-au constatat efecte nutritionale negative, intoxicatii, aparitia unor boli generate de componentele modificate genetic din alimente sau produsele agricole modificate genetic consumate, în primul rand, de americani.

Avantaje
Avantajele economice si financiare ale cultivarii plantelor modificate genetic se regasesc în doua dimensiuni, ambele avand efecte favorabile asupra cresterii profitului obtinut de fermieri. Este, pe de o parte, dimensiunea economica a cresterii veniturilor, concretizata în cifre de afaceri mai mari, ca efect al unor productii medii si totale sporite fata de productiile obtinute cu tehnologiile conventionale, iar, pe de alta parte, de dimensiunea economicitatii, concretizata în reducerea costurilor de productie, în cazul folosirii biotehnologiei. Cele prezentate credem ca sunt argumente solide pentru sustinerea reintroducerii în cultura a plantelor modificate genetic, respectiv a soiei. Mai nou, problemele legate de atacul în masa a daunatorului numit Ceuthorynchus ne determina sa solicitam ajutorul cu privire la introducerea în cultura a varietatilor modificate genetic, rezistente la acest daunator. Si, nu în ultimul rand, mentinerea si introducerea în cultura a varietatilor de porumb si cartof modificate genetic.

Ca întotdeauna, agricultorii au dat dovada de întelegere si, pentru a evita discutiile interminabile si sterile pe subiectul plantelor modificate genetic, solicitam sa se faca un prim pas în acest demers, ca productiile rezultate în urma cultivarii plantelor modificate genetic sa fie folosite integral cu destinatie speciala pentru industria biocarburantilor, fara a se afecta în vreun fel productia de alimente, stiut fiind faptul ca Romania detine în prezent circa trei milioane hectare de teren agricol necultivat”.
Ing. Daniel BOTANOIU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2011

2 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot

  What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]

  Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 2 voturi

  Russian President Vladimir Putin has signed the RF Code of Administrative Offences into law, including a new article establishing liability for the violation of mandatory requirements for the labeling of food products that contain GMOs. Putin signed the new bill on the last day of 2014 TASS news agency reported. The bill which was submitted […]

  Autor: Aciduzzul | 5 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 210 vizualizari | 1 vot

  Russia must protect its citizens from the use of foods derived from genetically modified organisms (GMOs), and this can be done in compliance with the country’s obligations under the World Trade Organization (WTO), Russian President Vladimir Putin stated Thursday. “We need to properly construct our work so that it is not contrary to our obligations […]

  Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 1 comentarii | 4195 vizualizari | 7 voturi

  Ioana Florea Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă. Studiul […]

  Autor: Aciduzzul | 7 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 1 vot

  Russia will not import GMO products, the country’s Prime Minister Dmitry Medvedev said, adding that the nation has enough space and resources to produce organic food. Moscow has no reason to encourage the production of genetically modified products or import them into the country, Medvedev told a congress of deputies from rural settlements on Saturday. […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics