Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Spirit romanesc
Lansarea primelor 25 de volume ale Integralei Manuscriselor Cantemir. La Academia Romana cu ambasadorul Rusiei si Constantin Barbu. FOTO/VIDEO
Aciduzzul | 27 noiembrie, 2012 | 2 comentarii | 716 vizualizari |
(1 voturi )

Primele 25 de volume din “Integrala Manuscriselor Dimitrie Cantemir”, un proiect coordonat de profesorul Constantin Barbu si realizat cu aprobarea lui Vladimir Putin, au fost donate joi Bibliotecii Academiei Romane, de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, in prezenta ambasadorului rus. Donatia a fost facuta intr-un eveniment organizat de Academia Romana si Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, joi, in sala de expozitii “Th. Pallady” a Bibliotecii Academiei Romane. Cu acest prilej a fost vernisata si expozitia “Dimitrie Cantemir, un carturar de tip renascentist”, realizata de Gabriela Dumitrescu. “Donatia manuscriselor este facuta de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, aceasta fiind, de altfel, si cea care a sprijinit imprimarea acestor manuscrise. Academia Romana nu a avut niciun rol in reproducerea acestor documente”, a declarat pentru MEDIAFAX, marti, Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

El a precizat atunci ca manuscrisele lui Dimitrie Cantemir au fost reproduse sub forma unor facsimile, pe hartie de foarte buna calitate, “intregul merit revenindu-i Universitatii Crestine «Dimitrie Cantemir» si profesorului Constantin Barbu

In evenimentul de joi, Oleg Malghinov, ambasadorul rus la Bucuresti, si-a amintit ca, in anul II de facultate, a fost trimis intr-o tabara chiar intr-un detasament care se numea “Cantemir”. Malghinov a inmanat celor implicati in proiect scrisori de multumire din partea presedintelui Vladimir Putin.

“Acest proiect arata ca relatiile dintre tarile noastre pot fi bune, pot fi reusite”, a adaugat ambasadorul.

Ionel Haiduc a mai spus ca aceasta este o prima serie de manuscrise recuperate de Romania sub forma de facsimil, dar ca, in total, manuscrisele lui Dimitrie Cantemir sunt in numar de aproximativ 100, cele mai multe aflandu-se in prezent in arhivele rusesti, dar si la Istanbul, “doar cateva” dintre acestea regasindu-se in Romania. Potrivit lui Haiduc, documentele au fost imprimate cu ajutorul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti si cu aprobarea lui Vladimir Putin, pe vremea cand acesta detinea functia de prim-ministru.

Profesorul Constantin Barbu, cel care a coordonat proiectul “Integrala Manuscriselor Dimitrie Cantemir”, a declarat pentru MEDIAFAX ca primele 25 de volume ale acestei serii au aparut intr-o editie de lux.

“S-au executat patru seturi legate in piele naturala, cu portretul si semnatura lui Cantemir in aur, tiparite color pe carton de 130 g/mp, cartile fiind asezate intr-o lada din lemn de nuc (…). Primul set a fost daruit excelentei sale Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse. Un set, primului ministru Medvedev, un set, primului ministru Ponta. Al patrulea set este donat de catre Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti Bibliotecii Academiei Romane”, a explicat Constantin Barbu.

Acesta a ajuns sa scaneze manuscrise si documentele Cantemir care se afla in Rusia cu ajutorul lui Alexander Churilin, ambasador al Federatiei Ruse in Romania in perioada 2005 – 2012.

“Gratie stradaniilor ambasadorului Churilin, am primit, prin mai 2009, o scrisoare in care mi se comunica acordul institutiilor ruse privind facsimilarea manuscriselor si documentelor Cantemir. intotdeauna ambasadorul Churilin a vegheat generos la transpunerea in realitate a Marelui Proiect Cantemir”, a explicat Constantin Barbu pentru MEDIAFAX.

Din punct de vedere financiar, proiectul a fost sustinut de Paul Tudor, prin Fundatia Culturala “Tudor”, care a jucat “rolul statului roman”, a mai spus Constantin Barbu. “Eu nu am fost refuzat de nicio institutie (a statului roman, n.r.), au existat doar institutii care si-au refuzat lor insele celebritatea”, a explicat acesta.

“Scanarile manuscriselor si documentelor aflate in Rusia dureaza din 2009. Si vor mai dura, fiindca mai sunt, in principal, 13 manuscrise aflate la Sankt Petersburg si 75 de lazi cu manuscrise si documente la Moscova”, a adaugat Constantin Barbu.

Constantin Barbu a prezentat la evenimentul de joi “procesul-verbal” prin care Academia din Berlin l-a propus si l-a primit ca membru pe Dimitrie Cantemir.

Constantin Barbu s-a nascut in 1954. Este absolvent al Facultatii de Filologie, Universitatea din Craiova (1974-1978), si a fost bursier al Guvernului francez (1977). A publicat primul articol in revista Ramuri (1975) si a debutat in Luceafarul si Bhagavad-Gita, in 1976, 1977.

A publicat prima carte, “Rostirea esentiala. Eseu despre reamintirea Fiintei”, la editura Scrisul Romanesc (1985), cu o prefata de Marin Sorescu. Cartea de metafizica a fost primita cu entuziasm si generozitate de Edgar Papu (in Flacara), Adrian Marino (in Tribuna), Mihai sora (in Ramuri). Anton Dumitriu si Dumitru Staniloae ii trimit autorului cuvinte cu totul aparte, in scrisori particulare. Constantin Noica a scris despre Constantin Barbu “C.B. – exceptional de inzestrat pentru lucrari de eruditie si istorie literara”, iar Emil Cioran l-a numit “Un complice in cultul Nimicului”. De asemenea, Constantin Barbu este considerat “filosoful tinerei generatii”.

In 1989 publica “O gramatica a fiintei” care este, de fapt “Hestia. Incercare de a dezlega imaginea lumii”, fragmente din transsistemul “Marea Traversare a Vidului” (lucrare cuprinzand peste o suta de carti; va fi tiparita in 35 de volume). In 1991 la Editura Pontica, publica “Eminescu. Poezie si nihilism”, teza unui doctorat nesfarsit.

Editeaza, cel dintai, “Manuscrisele lui Mihai Eminescu” (in facsimil), un “Corpus eminescianum” si “Opera transliterata” – proiect din care au aparut deja 25 de volume. Imaginat, la Paltinis, impreuna cu Noica, acesta este cosiderat cel mai mare proiect al culturii romane. O parte a proiectului a executat-o Academia Romana, sub bagheta lui Eugen Simion, in conditii deosebite.

In 1991 primeste, la Bruxelles, un premiu international pentru eseul “L’UniVers et le Vers”. A publicat mai multe carti de poeme: “Iluzia regala, elegiile Absentei”, “Versiuni ale vidului”, “Limba distrusa”, “Carte despre singuratate, nebunie si moarte”. A publicat mai multe carti de eseuri: “Autoversiunea inexistibila”, “Caderea in Cosmos”, “Epékeinatēsousias”.

A tiparit carti inedite de Cioran, Noica, Eliade. Cateva dintre lucrarile sale au fost traduse in italiana, franceza, suedeza, engleza. A editat “Cartea imaginala” Codex Aureus Dacoromanorum, 20 de volume, a publicat peste 100 de volume din “Biblioteca lui Eminescu” si a publicat “Codul invers. Arhiva innebunirii si a uciderii nihilistului Mihai Eminescu, volumele I-XXII”.

Dimitrie Cantemir (1673-1723) poate fi considerat principele cel mai cultivat din ultimul mileniu. Cantemir stia 11 limbi straine si opera sa sta scrisa in opt limbi, intre care latina, romana, rusa, turca, persana. Cantemir a trait in doua imperii fizice: Poarta Otomana, Imperiul Rus, iar mintea lui a calatorit in patru imperii, adaugand Portii si Imperiului Rus, Imperiul Habsburgic (ii scria imparatului in chestiunea Transilvania) si Imperiul German. Cantemir a fost print moscovit si Principe al Imperiului German. Totodata, Cantemir a fost membru al Academiei din Berlin.

Manuscrisele lui Cantemir se afla in Rusia, Romania/Moldova, Turcia, Siria, Liban, Vatican, Germania, Franta, Anglia, SUA, Ucraina, Grecia.

Voltaire proiectase o “Viata a lui Cantemir”, Byron il aminteste in Don Juan, Schelley ii dedica versuri. in casa ginerelui sau canta Mozart la pian. Gratie lui Antioh Cantemir, cartea despre “Cresterea si descresterea Imperiului Otoman” a fost publicata la Londra in engleza. Ea a aparut in franceza la Paris si in germana la Hamburg. I-a adus celebritate.

Pe de alta parte, Cantemir s-a bucurat de o splendida posteritate culturala. Cantemir a scris filosofie, proza. Teoria muzicii si muzica. Ortodox profund, el a scris si carti de religie si de istorie a religiei. S-a ilustrat in logica si stia arhitectura.

Este marele fondator al istoriografiei romanesti: “Hronicul vechimei a Romano-Moldo-Vlahilor”. intre marile sale carti, alaturi de Hronic, se numara: “Istoria ieroglifica”, “Cresterea si descresterea Imperiului Otoman”, “Descrierea Moldovei”, “Sacro-Sanctae scientiae indepingibilis Imago”, “Institutio logices” si “Compendiolum universa e Logices institutiones”, “Curanus”, “Istoria Cantacuzinilor si Brancovenilor”, “Manifestul persan”, “Cartea cantarilor dupa muzica turceasca”, “Examinarea fizica a monarhiilor”, “Despre constiinta”, “De muro Caucaseo”.


Felicitarile lui Putin si Medvedev pentru… de ZiaristiOnlineTV

Discursul lui Constantin Barbu la Academia… de ZiaristiOnlineTV

Frumusetea Manuscriselor Cantemir. 10 Exemple

Sursa: Mediafax via Ziaristi Online

2 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 391 vizualizari | 2 voturi

  Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 1 vot

  – Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 658 vizualizari | 2 voturi

  Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

  Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 971 vizualizari | 4 voturi

  Aniela Radu AVEAM 11 ANI.Totul s-a petrecut in fata blocului meu din Strada Drumul Taberei nr.14, Sector 6, Bucuresti. Eu nu pot uita imaginile respective, nici mirosul de sange si nici strigatele militarilor chemati, debarcati din autocare si vanati in fiecare noapte in fata MAPN-ului pentru asa-zisa “Revolutie”!! Apartamentul meu era sub foc continuu tras […]

  Autor: Aciduzzul | 26 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 268 vizualizari | 4 voturi

  Liderul PRM Gheorghe Funar a susţinut, luni, că poetul Mihai Eminescu “a fost asasinat” de evrei, “deranjaţi de scrierile politice şi de poeziile” sale, adevărul în legătură cu moartea sa fiind “falsificat” timp de 121 de ani, şi că acte medicale ale acestuia au dispărut din Biblioteca Academiei . Funar a susţinut, într-o conferinţă de […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics