In avanpremiera online la publicare unor noi extrase din volumul al II-lea al prof dr Larry L Watts despre Razboiul clandestin al blocului sovietic impotriva Romaniei prezentam o recenzie aparuta in cel mai recent numar al exceptionalei reviste istorice din Basarabia condusa de prof dr Gheorghe Negru – Destin Romanesc: Importanta demersului lui Larry L. Watts pentru romani. Spre deosebire de volumele imense pe care le-am citit din obligatie sau placere, cartea lui Larry L. Watts se deosebeste printr-un stil alert si un discurs antrenant, si aceasta nu in detrimentul tinutei academice, ceea ce face sa uiti ce volum de pagini ai citit si cate ti-au mai ramas. Important e ca, alaturi de cartea lui Jean Nouzille, demersul lui Watts se inscrie printre cartile – trebuie sa spunem, foarte putine – care aduc un serviciu enorm istoriografiei romanesti prin faptul ca prezinta publicului occidental o alta istorie decat cliseele istoriografiei sovietice – istoricul american dezvaluie politica denigratoare a Rusiei, apoi a URSS fata de vecina sa de sudvest, Romania, de la proclamarea independentei acesteia (1878) pana la sfarsitul anilor 1970, campanie ale carei consecinte persista nu numai in cartile si manualele de istorie din Occident, dar si in capul moldovenilor.
Desi asaltul defaimator a fost, dupa cum mentioneaza autorul, cunoscut in Occident, despre acest subiect s-a scris foarte putin chiar si in Romania. Lucrarile scoase aici au avut un impact limitat din cauza politicului si, prin urmare, a accesului restrans la documentele de arhiva.
La peste 20 de ani de la dezintegrarea statului sovietic, in manualele de istorie din Franta si Germania se mai scrie ca, la 28 iunie 1940, URSS a ocupat doar tarile Baltice. Niciun cuvant despre Basarabia si nordul Bucovinei. Aceasta atitudine, in opinia lui S. Courtois, se explica prin faptul ca francezii sunt niste ignoranti (!), dupa cum avea sa-mi spuna in cadrul unui interviu pentru „Jurnal de Chisinau”, si prin faptul ca nu exista niciun interes de a vorbi despre istoria Romaniei: „intr-o ignoranta generala si o vointa politica de a nu se vorbi despre asta, rezultatul este cel pe care il avem. Trebuie sa spun ca si pactul germano- sovietic, pana la aparitia “Cartii Negre a Comunismului”, a fost aproape evacuat din manuale”.
In acest context, va imaginati, dragi cititori, ce importanta are demersul lui Larry L. Watts pentru toti romanii, oriunde ar fi acestia, in Romania sau in alta parte?
Si totusi, cum se explica aceasta „lipsa de vointa politica” de a vorbi despre realitatile Istoriei Romanilor si cum a reusit autorul sa puna in circuitul stiintific asistenta permanenta pe care Rusia i-a acordat-o Romaniei? „Moscova a reusit sa sorteze arhivele securitatii din toate tarile loiale. Guvernele de tranzitie ale Germaniei de Est, Poloniei, Cehoslovaciei, Ungariei si Bulgariei au incheiat acorduri oficiale cu Moscova, permitand accesul KGB la dosarele serviciilor de spionaj extern intre 1989 si 1991, cu specificarea dreptului „de a extrage orice material legat de securitatea sovietica.
In 1990, personalul KGB a lucrat chiar in paralel cu grupurile cetatenesti, sortand arhivele serviciilor de informatii externe din Cehoslovacia si Germania de Est.
In acelasi timp, serviciile erau angajate in distrugerea propriilor dosare (mai ales a celor operative). Efortul a esuat insa din cauza vitezei cu care s-a prabusit edificiul de partid si de stat. In mijlocul colapsului, spionajul SUA, care cauta arhivele STASI, a dobandit arhivele Rosenholz inainte de a fi expediate prin nenumarate cladiri ale STASI. Peste 9.000 de saci cu documente STASI destinate arderii au fost recuperati de autoritatile din Germania Federala.
Baza de date, reconstruita si decriptata, a arhivei serviciilor secrete externe a scos limpede la iveala relatia ostila dintre serviciile Romaniei si ale Tratatului de la Varsovia. impreuna cu dosarele est-germane care au supravietuit, referitoare la operatiunea INTERKIT, ele au oferit un ghid care a explicat si alte informatii incidentale despre operatiuni ale KGB asupra Romaniei, oferite de fosti ofiteri de informatii sovietici, si au fost ulterior confirmate de rapoartele puternic cenzurate din arhivele celorlalte servicii ale Pactului” (p. 47-48).
Nu stim daca aceasta operatiune s-a extins sau a avut echivalent in spatiul ex-sovietic, insa recent (pe 18 octombrie 2011) premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a semnat la Sankt-Petersburg o serie de acorduri cu Federatia Rusa, inclusiv Conventia privind reexaminarea gradelor de secretizare a informatiilor clasifi cate in perioada existentei URSS. Ratificarea acestei conventii prevede ca un document aflat pe teritoriul Republicii Moldova pus la secret de URSS pana la 27 august 1991 poate deveni secret de stat al Republicii Moldova, chiar daca nu se refera la aceasta.
Totodata, niciun document secret al fostei URSS nu va putea fi declasificat de Moldova de sine statator daca exista o solicitare de a-l pastra secret din partea unei parti semnatare a conventiei. La acestea se adauga legea 2 2 4 privind dreptul de protectie a persoanei, adoptata de PCRM in 2007.
Autorul demonstreaza ca URSS a format RSS Moldoveneasca la 2 august 1940, pentru a exercita santaj asupra Romaniei, mentionand, in acest sens, lucrarile lui Gheorghe E. Cojocaru privind discutiile Kominternului despre crearea acestei entitati si cele ale lui Gheorghe Negru privind manifestarile obsesiei sovietice de a face ca moldovenii sa fie fundamental straini in raport cu romanii.
Mai noi pentru publicul larg sunt actiunile propagandei sovietice intreprinse in SUA pentru a manipula opinia publica: „in 1940, societatile basarabenilor din Statele Unite au primit misiuni mai specifi ce, cum ar fi convingerea opiniei publice americane ca o eventuala interventie militara sovietica in Romania ar trebui interpretata ca un caz de asistenta armata acordata de URSS ca urmare a cererii exprese a populatiei basarabene, mentinerea campaniei de presa de prezentare a situatiei nefericite din provincie, de infometare a populatiei si necesitatea unei asistente externe pentru a o elibera de jugul opresiunii romanesti” (p. 97).
La aceasta campanie adaugam rolul pe care l-au jucat retelele din SUA ale societatilor culturale evreiesti din Basarabia. Ce a facut Romania pentru a anihila activitatea acestor societati? Cu certitudine, daca comparam actiunea Kominternului cu efortul jurnalistilor americani invitati de Casa Regala din Romania sa scrie despre Transilvania (nu stim daca si despre Basarabia) si vizita reginei Maria la New York si Washington, ultimele par infime.
Prezentand rapturile la care a fost supusa Romania in 1940 – Basarabia, nordul Bucovinei, nordestul Transilvaniei si Cadrilaterul – Watts arata ca intre agresori a existat o anumita concertare, ceea ce nu se observa la autorii care au abordat separat aceste furturi de teritorii.
Cu siguranta, demersul lui Watts determina, in opinia mea, o schimbare de atitudine fata de Ceausescu si politicile sale independente, cel putin pana la puseul sau nationalist. Romania ceausista, prin afrontul pe care l-a facut Moscovei, a servit indirect interesele strategice ale SUA prin restrangerea puterii sovietice si incurajarea unui comportament independent in randul membrilor blocului sovietic.
Trebuie sa nu uitam ca Romania s-a pronuntat impotriva ridicarii Zidului Berlinului, s-a dovedit un prieten de nadejde in cadrul eforturilor americane de mediere in Laos, Vietnamul de Nord, Coreea de Nord si Republica Populara Chineza si un colaborator efi cient in Procesul de la Helsinki.
In Orientul Mijlociu, de asemenea, eforturile Romaniei au contribuit la o turnura a norocului sovietic si la lansarea unor noi posibilitati de discutii si abordari care au coincis, in general, cu interesele americane si care, uneori, au fost intreprinse in cooperare cu Washingtonul. Desi lui Zbigniew Brzezinski i se confera meritul de a vedea in China un partener strategic pentru SUA, Romania a fost cea care a vrut sa convinga autoritatile de la Washington de increderea pe care ar putea-o demonstra Beijingul.
Un distins istoric din Romania a calificat recent executarea lui Ceausescu drept o a doua crima impotriva poporului roman, dupa condamnarea lui Antonescu. L-am intrebat pe autor cum apreciaza aceasta calificare, la care mi-a raspuns: „Las judecarea lui Ceausescu pe seama romanilor insisi, doar ei au dreptul de a-l judeca pentru transgresiunile interne. Cu toate acestea, orice popor care permite altora – strainilor, in special – sa-i defineasca eroii si banditii – si-a pierdut identitatea”.
Ilie Gulica
Integral in Destin Romanesc (serie noua)
Revista de istorie si cultura,
Chisinau, 2012, An VII (XVIII) Nr. 1 (77)
Larry L. Watts
“Fereşte-ma, Doamne, de prieteni… Razboiul clandestin al Blocului Sovietic cu Romania”
Traducere din limba engleza de Camelia Diaconescu, Editura Rao,
2011
Foto: Cristina Nichitus Roncea
Sursa: Ziaristi Online
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 403 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 454 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 147 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 231 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]