Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Politica interna
Liviu Negoita – Tehnologica Radion, un tandem pagubos pentru banii publici
Aciduzzul | 6 februarie, 2012 | 0 comentarii | 737 vizualizari |
(Fara voturi momentan)

Dan Badea
Romania risca declansarea procedurii de infrigement pentru incalcarea normelor europene in materie de achizitii publice din cauza unei afaceri de peste 100 milioane de euro supervizata de primarul sectorului 3 din Capitala, Liviu Negoita. Avertismentul adresat Romaniei de catre Comisia Europeana a fost facut public joia trecuta, el fiind de fapt, in termenii dreptului comunitar, un „aviz motivat“, adica a doua faza (etapa pre-contencioasa) in cadrul procedurii UE de constatare a incalcarii legislatiei europene. Concret, oficialii UE invoca nerespectarea de catre Primaria Sectorului 3 a unor proceduri legale in atribuirea unui contract de lucrari publice, in valoare de aproximativ 110 milioane euro, sub forma unui contract cadru cu o durata de patru ani.

„Primaria sectorului 3 a municipiului Bucuresti nu a acordat candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor. Mai mult, Primaria sectorului 3 a modificat in cursul procedurii anumite elemente obligatorii din anuntul de participare, printre care criteriile de selectie, fara a proceda la publicarea modificarilor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), acestea fiind comunicate numai la nivel national.

De asemenea, Comisia estimeaza ca Primaria nu a putut efectua o evaluare obiectiva a ofertelor. Acordul-cadru a fost atribuit unui candidat a carui oferta continea numeroase nereguli in ceea ce priveste preturile si termenele propuse. In opinia Comisiei, explicatiile suplimentare furnizate de ofertantul care a castigat contractul nu au permis clarificarea neregulilor mentionate” – se afirma intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Acestea sunt, pe scurt, motivele pentru care CE a transmis Romaniei o solicitare de a se conforma normelor UE, in caz contrar urmand sa fie sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Informatiile de mai sus, pe cat de seci, pe atat de ingrijoratoare, au fost tratate cu foarte mare superficialitate de catre mass media, desi aici sunt implicate nu numai persoane din politica si administratie publica, ci si din justitie, la musamalizarea tunului de 110 milioane de euro aducandu-si aportul si o instanta a Curtii de Apel Bucuresti.

Afacerea, pe care o vom descrie mai jos, nu are, din perspectiva unui om de afaceri roman, nimic iesit din comun. Romanul este obisnuit deja cu trucarea licitatiilor si spaguirea celor responsabili de atribuirea contractelor din fonduri publice sau comunitare, dar si a celor chemati sa imparta dreptatea prin salile de tribunal, iar legislatia comunitara e un corset greu de acceptat de catre multi dintre edilii, afaceristii sau judecatorii romani obisnuiti sa faca profit pe potecile batatorite ale coruptiei generalizate. Iata insa ca din cauza unor indivizi pusi pe capatuiala, Romania risca sanctiuni deloc de neglijat. Afacerea vizata de UE se refera, concret, la atribuirea catre o firma de casa a primarului Liviu Negoita, a unui contract de sistematizare dru¬muri/canalizare in Sectorul 3.

Teodor Berna – afacerist de casa al primarului

Este vorba despre contractul „Lucrari de sistematizare pe verticala/modernizare /ranforsare/ reparatii curente/extindere apa/extindere canal pe raza sectorului 3 Bucuresti“, in valoare de 450 milioane RON (aproximativ 110 milioane euro) fara TVA, atribuit in 2009 (si ulterior, dupa contestatii in 2010) consortiului de firme SC Axela Constructii SRL – SC AB Construct SRL – SC Tehnologica Radion SRL – SC Pro Cons XXI SRL.

Afacerea a fost, asa cum rezulta din declaratiile publice ale celor implicati, a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor dar si din observatiile recente ale Comisiei Europene, un aranjament intre primaria lui Negoita si afaceristii din jurul lui Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion – firma abonata la contractele cu primaria lui Negoita, cu municipalitatea, dar si cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Sute de milioane de euro au curs, cumulat, in ultimii ani, in conturile firmei lui Berna de la Primaria lui Negoita sau din fondurile celorlalti contributori la bunastarea acestui afacerist de casa. Si de aceasta data s-a aplicat cunoscuta metoda a „aranjarii“ caietului de sarcini, prin introducerea unor conditii ce nu puteau fi respectate decat de cel caruia ii era dedicat, sau prin asa zisa conditie a pretului cel mai scazut sau a „ofertei celei mai avantajoase dpdv economic“. Adica a gruparii conduse de Tehnologica Radion (Berna).

Licitatie trucata

Printre conditiile cu dedicatie din caietul de sarcini, a fost fixarea cifrei de afaceri la pragul de 360 milioane de lei, un prag care-i scotea din joc pe majoritatea celor interesati. Doar doi dintre competitori, Tehnologica Radion si Delta ACM 93 (un alt client obisnuit al edililor) indeplineau aceasta conditie, Tehnologica Radion – favoritul intrecerii – avand cifra de afaceri de aproximativ 495 milioane lei, iar cealalta societate peste 520 milioane lei. Un alt criteriu facut cu dedicatie a fost cel al solvabilitatii patrimoniale, fixata de cei care au realizat caietul de sarcini la pragul de 50%, cu 20% mai mare decat cota obisnuita in astfel de cazuri. Au mai fost si alte criterii aranjate (angajati cu carte de munca, echipamentele sa fie in proprietatea liderului asocierii casti¬gatoare etc.), asupra carora s-a revenit ulterior, in urma contestatiilor formulate de participanti.

Preturi de dumping

Pe de alta parte, pentru a atribui contractul in conditii de legalitate formala de Dambovita, consortiul lui Theodor Berna a venit cu preturi aberant de mici care au anulat, din start, orice concurenta. De exemplu, asa cum au semnalat la vremea respectiva concurentii scosi din joc de manaria primarului Negoita, preturile fixate de consortiul care avea sa castige erau chiar si de 45 de ori mai mici decat cele normale, urmand ca apoi, dupa castigarea licitatiei, sa fie reglate prin acte aditionale si anexe.

Astfel, in procesul verbal incheiat dupa depunerea ofertelor, „la numarul 50, avem „lucrari de ridicare la cota camine (capac nou) cu prefabricate din beton (lei/buc)“. Preturile oferite Eurovia SA – 1117,42 lei, cel al Euroconstruct Trading ’98 a fost de 701,43 lei, iar cel al Mari Villa a fost de 498,5 lei. Cum era de asteptat, oferta Tehnologica Radion s-a ridicat la doar 24,51 lei, de 45,5 ori mai mica decat oferta Eurovia, de 29 de ori mai mica decat oferta Euroconstruct Trading ’98 si de 20 de ori mai mica decat oferta Mari Villa“ – a consemnat presa economica de la acea data, semnaland si alte tertipuri folosite de Tehnologica Radion pentru a permite comisei de evaluare, conduse de Alina Socobeanu, considerata a fi mana dreapta a lui Negoita.

Culmea, s-a mai observat atunci, durata necesara Tehnologica Radion pentru realizarea proiectului tehnic, depunerea documentatiei tehnico – economice, a studiului de fezabilitate etc a fost de o singura zi, in conditiile in care, spre exemplu, Euroconstruct Trading 98, cu vechime in domeniu, fixase ca termen 15 zile. Nu mai vorbim de faptul ca firmele au aflat cu trei zile inainte ca trebuie sa depuna ofertele de participare la licitatie, ca totul a debutat in saptamana Pastelui si ca data de deschidere a ofertelor a fost in Vinerea Mare, pe 17 aprilie 2009. Este si motivul pentru care, in avertismentul dat, Comisia Europeana a afirmat ca „Primaria Sectorului 3 nu a acordat candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor“.

De ce-ar fi facut-o insa, cand scopul tocmai asta era, ca ofertantii sa nu aiba timp sa-si pregateasca dosarele?! Sigur, atribuirea facuta catre asocierea de firme condusa de Tehnologica Radion a fost contestata la CNSC, incepand cu 22.05.2009, de catre societatile Mari Vila Com SRL si Straco Grup SRL, care au contestat mai multe comunicari si decizii ale autoritatii contractante. Urmare a acestor contestatii, CNSC decide, pe 8 iulie 2009 sa admita in parte contestatiile facute de cele doua firme.

In fapt, CNSC decide „anularea raportului procedurii si a actelor care au stat la baza acestuia, dispunerea unor masuri de remediere, in sensul obligarii autoritatii contractante la reevaluarea ofertelor, anularea raportului procedurii prin care a fost desemnata castigatoare oferta asocierii SC Axela Constructii SRL, SC AB Construct SRL, SC Tehnologica Radion SRL, SC Pro Cons XXI SRL si dispunere a reevaluarii ofertelor etc etc“.

Ulterior, pe 21 iulie, pentru ca primarul Negoita se simtea ofensat de decizia CNSC, el a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti, sectia contencios administrativ si fiscal si obtine satisfactie fiind obligat, totusi, sa reia „procedura de atribuire din etapa de evaluare a ofertei Asociatiei SC Axela Constructii SRL, SC AB Construct SRL, SC Tehnologica Radion SRL, SC Pro Cons XXI SRL“. Instanta a respins, evident, plangerea unuia dintre intimati. Asa se face ca, dupa reevaluare, cu binecuvantarea instantei CAB, primaria lui Negoita a atribuit, dupa reevaluare, evident!, contractul de 110 milioane de euro asocierii Tehnologica Radion &Co.

Justitia si Primaria au mers mana in mana cu afaceristul Berna, aliat cu firmele unor potentati cunoscuti sau mai putin cunoscuti, unul dintre numele care mai apar in asociere fiind cel al managerului firmei Pro Cons XXI, Corina Bonciog, nimeni alta decit fiica fostei sefe a Administratiei Strazilor din Capitala, Elena Ghineraru, ulterior trecuta la Administratia Strazilor din Sectorul 6.

Furt cu repetitie, aprobat de justitie

Practica utilizata de catre aceasta firma de casa a lui Negoita (dar si altor smecheri de la Primaria Capitalei sau CNADNR), in cardasie cu indivizi din justitia romana, a fost amendata anul trecut chiar de catre presedintele Traian Basescu, dupa ce acesta a primit o scrisoare din partea Comisiei Europene prin care era informat ca aceasta nu va mai finanta din bani europeni un proiect privind constructia unui tronson de autostrada din coridorul IV pan-european deoarece cistigatorul licitatiei respective fusese desemnat de o instanta de judecata.

Desigur, „castigatorul“ pe usa din dos a afacerii pe bani europeni era un consortiu condus tot de Tehnologica Radion, iar valoarea contractului era de peste 445 milioane lei (aproximativ – coincidenta! – 110 milioane euro).

O alta coincidenta este ca tot Curtea de Apel Bucuresti este cea care a dat castig de cauza firmei Tehnologica Radion, in confruntarea cu asocierea de firme care a castigat licitatia (Tirrena Scavi SPA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SPA – Cossi Costruzioni SPA) si CNADNR. „Noi nu va mai finantam proiectele in care justitia a stabilit cine este castigatorul“, a rezumat Traian Basescu mesajul primit atunci de la Bruxelles. El a adaugat ca reactia CE este una de neincredere privind modul in care, in Romania, se castiga licitatiile in instanta, in pofida deciziilor luate de comisiile de specialisti, care adesea sunt supervizate de catre Bruxelles in stabilirea castigatorilor.

„Petru mine, scrisoarea care a a venit ieri, legata de o licitatie mare, este un semnal extrem de prost cu privire la cum sunt vazute hotararile judecatoresti legate de un contract si raspunsul este ferm – nu aveti sa il finantati din bani europeni, este justitia voastra, folositi banii vostri pe astfel de rezultate la licitatii“, a spus Traian Basescu. „Atentie, ca ceva se intampla cu toate eforturile noastre de a scrie codurile si legislatia. Este, daca vreti, ceva putin peste MCV, suntem in zona practica a reactiilor din justitie“, a avertizat Traian Basescu, precizand ca vor mai fi reactii din partea CE pe aceasta problema.

Iata ca, din nou, presedintele a avut dreptate, avertismentul de saptamana trecuta din partea CE confirmand declaratiile sale de anul trecut. Din pacate, nu se mai putea face nimic. Primarul Negoita facuse deja afacerea cu Tehnologica Radion, chiar daca banii nu erau din fonduri europene, si nici vila sa de la Balotesti, de peste un milion de dolari si iesire la lac, nu poate fi justificata din salariul lui de primar.

Sursa: Curentul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 439 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 228 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics