“N-aveam nici mandrie, nici ambitie personala, n-aveam decat o Inima care, in pofida durerilor mele, ardea de dragoste pentru tara. O Inima care nu facea altceva decat sa ceara cu smerenie sa i se ingaduie sa munceasca si sa ajute… “ – Regina Maria. Oare sa fie chiar asa ? Regina Maria nu avea Inima decat pentru Romania sau comportamentul din timpul domniei ne dezvaluie o Inima impartita intre “tarisoara” si diferitii barbati prezenti in delicioasele-i aventuri erotice, bine cunoscute in acele vremuri ? Pe 29 octombrie 1875 se nastea in Kent, Anglia, Marie Alexandra Victoria, printesa de Edinburgh si mai tarziu printesa de Saxa-Coburg si Gotha. Copila, alintata Missy, nu avea doar descendenta nobila ci se tragea direct din cele mai bogate si influente familii regale ale lumii.
Bunica paterna era nimeni alta decat regina Victoria, aflata la apogeul domniei sale de 64 de ani. Mama sa era marea ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei, fiica tarului Alexandru al II-lea.
In mai 1892 are loc logodna cu Ferdinand, insa nunta se va tine abia in decembrie, pentru ca tanara sa implineasca 17 ani.
Din ianuarie 1893 viitoare regina ajunge in Romania. In primii 10 ani de casatorie se nasc, rand pe rand, intai Carol – viitorul mostenitor al tronului, apoi Elisabeta – viitoarea regina a Greciei, Maria (alintata Mignion) – viitoarea regina a Yugoslaviei si Nicolae. Mai tarziu, s-a mai nascut o fata, Ileana – viitoare arhiducesa a Austriei, si cu putin timp inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial, in cel de-al 20-lea an de casnicie al cuplului, se naste Mircea.
Exista o multime de amanunte legate de viata reginei pe care marele public nu le stie, dar care sunt reflectate in memoriile contemporanilor care au cunoscut-o suficient de bine pentru a-si creea o impresie despre ea. Portretul creionat de I. G. Duca sau Argetoianu, ambii prim-ministri ai Romaniei in perioada interbelica, este destul de departe de cel idilic, ramas in constiinta noastra. In ceea ce priveste fizicul, regina se numara ea printre frumusetile Europei, dar o analiza atenta, evidentia trasaturi neregulate, ochi mici, gura mare, bust lung, picioare scurte si umflate, brate groase, glezne si incheieturi mari, dintr-o bucata.
Cat priveste firea reginei, I.G. Duca ii face o caracterizare necrutatoare pe care majoritatea istoricilor o ignora: “sub aparentele farmecului feminin se ascunde o ambitie nemasurata care nu este calauzita de idealuri nobile, o ambitie egoista, ambitia unei fiinte care vrea sa joace un rol, vrea sa se vorbeasca de ea, sa fie laudata, slavita. si aceasta ambitie, amalgam curios de vanitate si de nemarginita prezumtiune, aceasta ambitie este socotita, rece, neinduplecata, ca si ochii albastri-argintii ai acestei frumoase stranepoate de regi si imparati, ochi caracteristici, cu scanteieri de mila si cu luciri de otel. Regasim in ei splendoarea britanica si faradelegile romanovilor…”
Asadar, prolificul cuplu princiar a avut nu mai putin de 6 copii asumati de casa regala. Cati or mai fi crescut prin alte gradini, nu exista o statistica . Ferdinand i-a recunoscut pe toti chiar daca de-a lungul timpului principesa Maria a fost acuzata de nenumarate aventuri amoroase si, rand pe rand, fiecaruia dintre copiii sai (in afara de Carol) i s-a atribuit cate un alt tata ! Ferdinand era constient de slabiciunea Mariei pentru adulter, dar nu a luat masuri in acest sens. Cati iubiti a avut de fapt principesa si ai cui erau copiii nu se stie concret!
Aventuroasa Maria va avea cu Ferdinand, mai mult un mariaj de convenienta, I.G. Duca fiind de parere ca regina nu-l iubise pe Ferdinand niciodata datorita lipsei de initiativa si vointa de care acesta dadea dovada. Cat priveste pasiunile si amorurile reginei, acesteia i-au placut intotdeauna barbatii cu dare de mana si se pare ca avut destui milionari in cercul sau intim fara sa fie prea preocupata de ce fel de om era posesorul averii. E greu de spus cati amanti o fi avut regina, istoricii punandu-se totusi de acord in ceea ce priveste cateva nume.
Povestea celei care avea sa devina Maiestatea Sa Regina Maria a Romaniei, una dintre cele mai fascinante femei ale epocii sale, tulbura si astazi. Este povestea unei inimi care a iubit mult si a suferit pe masura. Nascuta in purpura, femeia cu nume de fecioara sfanta a pasit si pe calea celeilalte Marii, pacatoasa, adulterina…
La 11 ani ajunge cu familia in Malta. Intr-un rai mediteraneean, unde oamenii aveau fete zambitoare, Maria se va desparti pe nesimtite de varsta inocentei si va trece gratios spre adolescenta. Acolo traieste prima poveste de iubire cu varul ei, George (!). Va trece, dezamagita, pe langa o casatorie din dragoste, rara la vremea aceea, si pe langa palatul Buckingham, ca resedinta permanenta. Pentru ca George va ajunge pe tronul Marii Britanii mai curand decat se astepta nerabdatoarea ei mama. Care a refuzat nu numai cererea printului, ci a impiedicat si idila cu un alt viitor britanic celebru – Winston Churchill.
In 1893, Maria va ajunge in Romania ca mireasa a unui barbat cu 10 ani mai mare, ce suferea din dragostea pentru o alta femeie, poeta Elena Vacarescu. Casatoria va duce spre tron si coroana, dar nu va avea acelasi drum cu iubirea. Inima lui Ferdinand va ramane daruita femeii exilate la Paris, pe care, se pare ca o va iubi pana la moarte.
Ajunsa in Romania, Maria intalneste o tara si o curte regala care nu semanau cu nimic din ce vazuse pana atunci si unde temperamentul ei vulcanic, independenta si nonconformismul intriga si deranjeaza. Pana atunci traise o viata de placeri, cand in fastul curtii imperiale ruse, cand prin parcurile castelelor englezesti, si printesei ii era greu sa intre in corsetul etichetei si al noului statut de viitoare regina.
Viitoarea regina era mai mult decat frumoasa, buna si fertila, suficiente inzestrari pentru orice printesa mostenitoare. Echitatie, vals, flirt, viata trepidanta. Tot ce-i lipsea langa un sot alintat la inceput cu nume de amant latin, Nando, si care s-a dovedit a fi unul dintre barbatii nascuti gata obositi.
Poate ca lipsa dragostei si a interesului celui care ar fi putut ramane primul si ultimul barbat din viata ei au facut-o pe Maria sa caute in brate straine atingeri vinovate de pacatul trupesc. Englezoaica de spita regala devenise o prezenta insolita si familiara in Bucuresti. Anturajul era pestrit, adunat dupa toanele reginei, de la tarani si tigani, la muzicieni si artisti.
S-a susotit si s-a scris mult despre idilele sau aventurile galante fara numar ale reginei. Despre barbati de faima si de prea subtirea protejare a secretelor, carora regele le-a cedat locul fara cracneala, acceptand “cavalereste“ pretul rusinii. Castelele Pelisor si Bran, sau minunata resedinta de vara de la Balcic, au fost locuri unde Maria isi dezbraca hainele regale pentru a ramane in neglijeul parfumatului adulter.
Aproape toate legaturile sentimentale ale reginei au fost de scurta durata, rezumandu-se la partea sexuala. Mai putin doua. Care s-au chemat iubiri. Pentru doi barbati alesi, ce au iubit-o cu patima si disperare, loial si neconditionat, pana la moarte.
Luna de miere petrecuta in castelul de vanatoare de la Krauchenwies, aflat intr-o padure din apropiere de Sigmaringen, a fost un esec. Maria a parasit patul deceptionata, insingurata, cu dorinta de a citi un roman de dragoste. Ferdinand l-a parasit cu sentimentul ca a fost stangaci si grosolan. Tanara sotie a oferit o explicatie delicata acestei situatii, anume ca sotul ei „era teribil, aproape crud de indragostit. In felul meu imatur, am incercat sa raspund pasiunii sale, dar eram avida si insetata de ceva mai mult…Totul imi lasase un sentiment de neimplinire, parca mai asteptam ceva ce nu s-a intamplat”.
La inceputul lui 1897 ii apare in preajma un tanar ofiter din regimentul ei de rosiori, “nu prea inalt, subtire, brunet, amuzant si elegant”, in varsta de 27 de ani, pe numele sau Gheorghe (Zizi) Cantacuzino. Printesa Maria i se arunca in bratele-i vanjoase. Povestea inceputa nu continua si la Nisa, unde Maria il insoteste pe Ferdinand in iarna lui 1897-1898, dar se reia in primavara, Zizi Cantacuzino fiind adus la Cotroceni ca profesor de gimnastica pentru micutul Carol. Continua ulterior in Germania, unde Maria pleaca la tratament, apoi la Constanta, la bordul unui vas ancorat in larg (drept paravan era verisoara lui Zizi Cantacuzino, o adolescenta). La plecarea din Constanta, Maria isi ia ramas-bun oficial de la autoritati la bratul lui Zizi Cantacuzino.
In 1902, Ferdinand si Maria s-au deplasat la Londra pentru a reprezenta familia regala romana la incoronarea lui Edward al VII-lea. Aici, Maria l-a cunoscut pe principele Waldorf Asfor, care avea putin peste 20 de ani, de care s-a indragostit instantaneu si cu care „a avut o idila patimasa”. O iubire pasagera, dar traita cu pasiune, alaturi de englezul inalt, neobisnuit de chipes, care tocmai absolvise studiile la Oxford si pe care l-a intalnit la castelul Cliveden, alaturi de sora sa Pauline.
O iubire intretinuta mai mult prin scrisori, care inceteaza si ele dupa ce tanarul englez se casatoreste cu Nancy Shaw, in 1906. “Il iubeam sincer si natural, cu tot ce firea mea avea mai bun de daruit…”, ii scria principesa Paulinei. “El era suflarea, aerul si spiritul vietii mele si el o stia. si totusi, in momentul in care s-a casatorit, a renuntat total la mine, de fapt fara mila… si el stia ce inseamna sa traiesc dintr-o data fara el”. Se va obisnui…
Sursa: Istoria Incomoda
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 392 vizualizari | 2 voturi
Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 575 vizualizari | 1 vot
– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 662 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 972 vizualizari | 4 voturi
Aniela Radu AVEAM 11 ANI.Totul s-a petrecut in fata blocului meu din Strada Drumul Taberei nr.14, Sector 6, Bucuresti. Eu nu pot uita imaginile respective, nici mirosul de sange si nici strigatele militarilor chemati, debarcati din autocare si vanati in fiecare noapte in fata MAPN-ului pentru asa-zisa “Revolutie”!! Apartamentul meu era sub foc continuu tras […]
Autor: Aciduzzul | 26 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 271 vizualizari | 4 voturi
Liderul PRM Gheorghe Funar a susţinut, luni, că poetul Mihai Eminescu “a fost asasinat” de evrei, “deranjaţi de scrierile politice şi de poeziile” sale, adevărul în legătură cu moartea sa fiind “falsificat” timp de 121 de ani, şi că acte medicale ale acestuia au dispărut din Biblioteca Academiei . Funar a susţinut, într-o conferinţă de […]