Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Proiectul Perlan
NOTA de reprimire in Partid a agentului NKVD Leonte Tismaneanu (Ziaristi Online)
Aciduzzul | 14 ianuarie, 2011 | 0 comentarii | 191 vizualizari |
(2 voturi )

N O T A

privind o cerere a lui Leonte Tismaneanu
PARTIDUL MUNCITORESC ROMAN/COMITETUL CENTRAL

– Comisia Controlului de Partid
– Bucuresti, 28 ianuarie 1964
– REFERAT cu privire la cererea de reincadrare in partid a lui TISMANEANU LEONTE.

Nascut la 26 februarie 1919 in Soroca, URSS

Originea sociala: functionar

Nationalitatea: evreu

Studii: 3 clase de liceu si 2 ani Facultatea de Litere

Data incadrarii in partid: 1933

In prezent este secretar al Comitetului raional de Arta si Cultura din raionul T. Vladimirescu.

– TISMANEANU LEONTE intre anii 1930-1933 a activat in randurile UTC la Bucuresti ca secretar al Comitetului Sectorul II Negru, apoi la Braila si Galati. In 1933 a fost primit in PCR. In acelasi an a fost arestat si condamnat la 6 luni inchisoare. In 1934, dupa eliberarea din inchisoare, a fost secretar al Comitetului judetean de partid din Soroca, apoi a fost rechemat de partid la Bucuresti, incredintandu-i-se functia de secretar al Comitetului de partid al Sectorului III Albastru.

In 1935, cu prilejul caderii organizatiei UTC din Capitala, a fost arestat de catre organele Sigurantei, care au gasit la perchezitia facuta in locuinta lui unele materiale de partid (manifeste, un manuscris, o scrisoare). La cererile Sigurantei, el a refuzat sa faca declaratii. La Cabinetul de Instructie al Consiliului de Razboi, fiind interogat in legatura cu materialele gasite in locuinta lui de catre organele Sigurantei, a sustinut ca ele nu-i apartin si nu cunoaste provenienta lor, insa a declarat ca in locuinta lui veneau intre altii Oigenstein Lew, Ghilman Froim, Rabinovici David, Feldman Boris, Tatiana Leabis, Hermina Marcusohn (mama lui Vladimir Tismaneanu – nn) si Tilea Tukerman, care erau prietenii lui si posibil ca cineva dintre ei, in lipsa lui, sa fi lasat in camera sa acele materiale.Mentionam ca, in urma acestei declaratii, tovarasii amintiti nu au suferit nici o consecinta din partea autoritatilor.

Dupa eliberarea lui din inchisoare a fost implicat intr-un proces la Soroca si condamnat la 6 luni inchisoare. Aceasta condamnare nu a executat-o, deoarece, fiind in ilegalitate, nu a fost gasit de Siguranta.

In anul 1937, in cadrul actiunii initiata de partid pentru ajutorarea luptei poporului spaniol, s-a inrolat voluntar in Brigazile Internationale din Spania Republicana, unde a fost primit in Partidul Comunist Spaniol. Pe front fiind ranit i s-a amputat bratul drept (dupa alte informatii si-a pierdut bratul cand a cazut dintr-un tren, beat fiind – nn). La inceputul anului 1939 s-a retras impreuna cu Bragazile Internationale in Franta, de unde, in acelasi an, cu un grup de tovarasi, a fost trimis in URSS.

Intre anii 1939-1941 a urmat Institutul de limbi straine din Moscova, apoi a muncit ca redactor si crainic la postul de radio – responsabil pentru emisiunea in limba romana, indeplinind aceasta functie pana in anul 1948, cand a revenit in tara.

Dupa venirea lui in tara a muncit in aparatul CC al PMR la Directia de Propaganda si Agitatie, iar din 1952 a fost director adjunct al Editurii Politice si sef al catedrei de marxism la Universitatea „C. I. Parhon”. A fost si sef al catedrei de marxism la Scoala de Stiinte Sociale „A. A. Jdanov”, iar, la infiintarea revistei „Probleme ale pacii si socialismului”, un timp scurt a fost reprezentant al PMR in redactia revistei.

In luna mai 1960, adunarea generala a organizatiei de baza de la Editura Politica a hotarat excluderea lui din partid pentru urmatoarele motive: In anul 1960 partidul a cercetat abaterile grave de la principiile si regulile statutare de partid ale lui Kotovschi Grigore, care, in discutiile purtate in cercul sau de prieteni, timp indelungat a ponegrit politica economica a partidului, cadrele sale si a cautat sa justifice activitatea fractionistilor Pauker-Luca. Cu acest prilej, s-a stabilit ca TISMANEANU LEONTE a participat la o serie de asemenea discutii cu Kotovschi Grigore si a impartasit parerile si calomniile antipartinice ale acestuia. Dupa demascarea fractionistilor Pauker-Luca, TISMANEANU LEONTE, in discutii cu Kotovschi Grigore, a pus la indoiala justetea hotararilor partidului in demascarea grupului antipartinic fractionist.

Sub influenta acestora, considera gresita politica partidului privind dezvoltarea cu precadere a indistriei grele, adoptand teza antileninista asupra dezvoltarii egale si paralele a sectoarelor A si B. Atunci cand Kotovschi Grigore impreuna cu celelalte elemente in cadrul discutiilor purtate intre ei au incercat sa interpreteze documentele Congresului al XX-lea [al PCUS] in favoarea reabilitarii grupului antipartinic-fractionist, indeosebi a lui Ana Pauker, si TISMANEANU LEONTE s-a asociat parerii acestora. In timpul cercetarii de catre partid a acestor manifestari antipartinice, TISMANEANU LEONTE nu a lamurit pe deplin abaterile lui, ale lui Kotovschi Grigore si ale acelora cu care a purtat discutii. Dimpotriva, cauta ca in intalnirile cu Kotovschi sa se informeze reciproc si sa se puna de acord in legatura cu declaratiile pe care urmau sa le dea la partid. Pus in fata dovezilor, pana la urma el a recunoscut abaterile avute.

Dupa excluderea din partid, in ultimii ani TISMANEANU LEONTE a adresat mai multe memorii Comisiei Centrale de Partid in care s-a situat pe o pozitie partinica de analiza autocritica a abaterilor avute, pe care le regreta si le condamna. Astfel, el arata: „Ajutorul primit de la tovarasi in timpul cercetarii…, infierarea greselilor si fatarniciei de care au dat dovada, mi-au fost de un real sprijin, au contribuit la intelegerea radacinilor raului de care eram ros, la intelegerea faptului ca, prin activitatea mea antipartinica, cu caracter fractionist, m-am pus singur in afara randurilor partidului … M-am asociat cu elemente antipartinice, purtand discutii si punand in discutiei masuri adoptate de conducerea partidului in unele probleme economice, de cadre, deviatori etc. Regret sincer abaterile savarsite care vor cosntitui o pagina neagra in viata mea”.

Din 1959, TISMANEANU LEONTE munceste la Sfatul Popular al raionului T. Vladimirescu, ca sef al Sectiei Culturale, iar ulterior ca secretar al Comitetului raional pentru Cultura si Arta. Tovarasii din conducerea Sfatului Popular si din biroul organizatiei de baza arata ca TISMANEANU LEONTE in diferit imprejurari a subliniat justetea masurii luata de partid fata de el si cu nici un prilej nu s-a manifestat la el repetarea abaterilor avute in trecut. Totodata, tovarasii apreciaza ca, in cadrul muncii politico-educative de masa, TISMANEANU LEONTE a dovedit partenitate (sic!) si atitudine justa fata de sarcini si hotararile partidului. A indrumat cu competenta colectivul sau de munca in fata caruia se bucura de prestigiu. Sectorul condus de TISMANEANU LEONTE a obtinut succese in depasirea planurilor de cititori si carti difuzate, extinderea retelei culturale, au fost premiate pe tara si pe capitala unele biblioteci, echipe artisticc de amatori etc. Aceste aprecieri sunt confirmate si de catre organele de partid raional si orasenesc.

Din examinarea situatiei lui TISMANEANU LEONTE de la excluderea lui din partid rezulta ca el a depus eforturi pentru reabilitarea sa si a tras invatamintele corespunzatoare din masurile luate fata de el de catre partid. Tinand seama de pozitia adoptata fata de abaterile savirsite, de munca de reabilitarea pe care a desfasurat-o, cat si de faptul ca de tanar s-a incadrat in miscarea muncitoreasca revolutionara,

– Comisia Controlului de Partid supune spre aprobarea Biroului Politic al CC al PMR: – Reincadrarea in partid a lui TISMANEANU LEONTE cu data luarii hotararii;

– In cadrele de evidenta sa se mentioneze ca intre anii 1933-1960 a fost membru de partid. LS/ COMISIA CENTRALA DE PARTID, PRESEDINTE – D. Coliu

(ANIC, fond CC al PCR, Cancelarie, dosar 7/1964, f. 88-90; Gh. Buzatu si colaboratori, Romanii din arhive, Iasi, Tipo Moldova, 2010, p. 227-229).

Sursa: Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 439 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 228 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics