Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Geopolitica
Noutati de pe frontul basarabean (Cealalta Lume)
Aciduzzul | 21 noiembrie, 2010 | 0 comentarii | 109 vizualizari |
(1 voturi )

„Rusii fac tot ce pot ca sa creeze un stat pro-rus in Moldova, sau cel putin un stat suficient de instabil pentru ca nimeni sa nu-l poata folosi pentru a ameninta Rusia” (George Friedman, Stratfor) Cu cateva zile inainte de alegerile de o importanta cruciala din Republica Moldova, apar tot mai multe analize care indica miza acestui mic stat fragil de dincolo de Prut. Şi intelegem tot mai mult despre mutarile geopolitice care au de a face cu aceasta zona. Mai intai, Rusia. Este tot mai clar ca pentru rusi alegerile din 28 noiembrie au o mare importanta si ca si-au fixat obiective in legatura cu acest eveniment. Sistemul putinian a adus ordine si a alocat resurse pentru ca serviciile rusesti sa poata juca ofensiv pe mai multe fronturi. Iar unul dintre fronturi este acum Basarabia. Instalati deja solid pe Nistru, rusii joaca tare pentru extinderea dominatiei pana la Prut.

Analistul Petru Bogatu de la Chisinau scrie ca, „la aceasta ora, Republica Moldova este tinta unei agresiuni informationale miselesti dinspre Est. Rusia a lansat impotriva noastra un atac ucigator care nu intotdeauna se vede cu ochiul liber”.

De asemenea, George Friedman, de la agentia americana Stratfor, aflat – coincidenta? – in aceste zile intr-un periplu in regiune, a publicat astazi un material despre Moldova in care remarca fragilitatea situatiei, pe fondul tendintelor centrifuge din societatea basarabeana, aflata intr-un stadiu “pre-national”.

El remarca trei mari tendinte: cei ce doresc unirea cu Romania, in minoritate, si o majoritate impartita intre nostalgicii URSS, ce vor revenirea in orbita ruseasca, si adeptii suveranitatii, ce opteaza pentru independenta, eventual si pentru o apropiere de UE si NATO.

Friedman detecteaza cu abilitate importanta Moldovei pentru Rusia si Ucraina si pericolul foarte actual pentru Occident ca Moldova sa intre din nou sub control rusesc. Concluzia sa este ca singura solutie pentru Basarabia este Romania, sugerand ca doar unirea ar scoate regiunea din impas.

„Moldova are sens ca parte a ceva. Uniunea Sovietica a disparut. Europa are deja mai multe probleme decat poate gestiona si nu are nevoie de inca una. Insa Romania e inca aici. Nu e o solutie perfecta, si in mod sigur nu una care sa fie bine primita de multi moldoveni, dar este o solutie”.

Pana acolo, insa, e cale lunga. Deocamdata, sa vedem despre ce se intampla cu alegerile de luna aceasta. «Dupa votarea de la 28 noiembrie 2010, indiferent de rezultatul final al alegerilor parlamentare anticipate, rusii vor pune presiune pe Chisinau. Vor interveni in culise, dar cu tupeul si brutalitatea care-i caracterizeaza, pentru a impune cu de-a sila Republicii Moldova o coalitie de centru-stanga.

Cum nu au posibilitatea sa aduca la guvernare o marioneta ordinara, ei vor forta o combinatie de partide de dreapta si de stanga. (…) Cu alte cuvinte, intrucat nu are cum sa ne forteze sa jucam impotriva Occidentului, Kremlinul ar vrea sa nu jucam deloc. (…) Scopul rusilor este, deci, sa ne scoata din jocul international si sa ne tina suspendati intre interesele divergente ale Estului si Vestului».

In tot acest joc, Romania face profil bas. Sensibilitatile si manipularea antiromaneasca de dincolo de Prut au avut efectul scontat de rusi: scoaterea Romaniei din joc. Bucurestiul este obligat sa se rezume la actiuni subterane, pe palierul diplomatiei si al serviciilor secrete.

In toata aceasta partida agresiva de sah, a aparut neasteptat Germania. Cu un rol nu tocmai clar, in conditiile in care, profitand de preocuparea redusa a SUA pentru rezolvarea problemelor din regiune, a preluat initiativa.

Germania are cateva avantaje. Mai intai, a iesit intarita din criza. Gestiunea financiara prudenta i-a permis sa depaseasca fara mari pagube haosul economic provocat de verigile slabe ale Europei. In al doilea rand, are toate canalele de comunicare deschise cu Rusia.

Iar Rusia are nevoie de Germania. A lansat un proiect de modernizare economica, «modernizatia», un fel de perestroika a capitalismului “original” rusesc, pentru care are nevoie de capitaluri si de tehnologii germane. Kremlinul s-a aflat mult timp in dilema. Dorea capitaluri straine, dar nu in sectoarele cele mai tentante pentru straini: energia, industria de armament si bancile.

Pana la urma, Rusia pare sa se fi decis cat de mult va deschide poarta pentru capitalurile straine: a anuntat zilele trecute un program de privatizari de 33 miliarde dolari pentru urmatorii ani. Un posibil semnal pentru Germania.

Berlinul nu are neaparat incredere in promisiunile rusesti. Poate ca asta reprezinta preluarea temei Transnistria de catre Germania. Nu neaparat pentru ca si-ar inchipui ca rusii vor accepta sa se retraga. Ci pentru ca Germania are nevoie de mai multe atuuri in negocierile cu Rusia.

Aflam din The Economist ca Germania a convins Romania sa semneze tratatul de frontiera cu Republica Moldova, folosind perspectiva aderarii la spatiul Schengen ca stimulent. S-ar putea ca lucrurile sa fie ceva mai complicate, pentru ca intalnirea de la Bucuresti dintre Basescu si Merkel nu s-a limitat, in mod sigur, doar la acest subiect.

Sursa: Cealalta Lume

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1196 vizualizari | 3 voturi

Serghei Malkov, membru la Academia Militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. Oamenii de ştiinţă de la Academia Militară au ajuns la această concluzie, bazându-se pe teoria ciclurilor Kondratieff (după numele savantului Nikolai Kondratieff). Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzându-se […]

Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi

Trăim un moment istoric. După treizeci de ani în care decidenţii de la Washington au avut posibilitatea să guverneze lumea după bunul lor plac, a venit timpul pentru a dinamita „consensul de la Washington”. Discursul lui Vladimir Putin din 18 martie 2014 a fost un epitaf pentru epoca Pax Americana. Fidelii papagali ai mass-media din […]

Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 122 vizualizari | 2 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics