Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Nu implanturilor biopolitice!
Aciduzzul | 25 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 181 vizualizari |
(1 voturi )

Giorgio Agamben este profesor de filozofie la Universitatea din Venetia si la Colegiul International de Filozofie din Paris. In 2006, a primit premiul european Charles Veillon pentru eseistica. Lucrarile si conferintele sale ating teme de actualitate cum ar fi conflictele sociale, politica mondiala si evenimentele din 11 septembrie 2001. Ideile sale fac frecvente trimiteri la conceptul de biopolitica, lansat de Michel Foucault in 1974. Aceasta reprezinta o forma de exercitare a puterii nu doar asupra teritoriilor sau ideilor, ci si asupra vietii oamenilor, si mai ales asupra trupurilor lor. El arata ca acest mod de exercitare a puterii (numit bio-putere) s-a impus treptat de-a lungul istoriei, mai ales cu ocazia unor perioade de criza, cum ar fi epidemiile.

Urmarind aceeasi ordine de idei si pornind de la evenimentele din septembrie 2001, Giorgio Agamben investigheaza in lucrarea „Starea de urgenta” (State of Exception), publicata in 2005, radacinile istorice si filozofice, ca si periculoasele consecinte ale cresterii puterii guvernamentale sau prezidentiale in caz de criza majora. El atrage atentia indeosebi asupra pericolului prelungirii pe termen nelimitat a unor astfel de situatii de criza, tendinta pe care presedintele american George Bush o manifesta in mod evident.

„Al treilea Reich in intregime a fost o stare de urgenta care a durat 12 ani,” scrie el in cartea Starea de urgenta. „In acest sens, totalitarismul modern poate fi definit ca instaurarea, sub pretextul starii de urgenta, a unui razboi civil legal, care are ca scop eliminarea fizica nu doar a adversarilor politici, ci a unor categorii intregi de cetateni incomozi, care din diverse motive nu mai pot fi integrati in sistem. Puterea dobandita cu ajutorul declararii starii de urgenta plaseaza guvernul sau doar o anumita fractiune a lui, intr-o pozitie de putere absoluta, ce poate opera mai presus de lege.”

Giorgio Agamben a luat o pozitie transanta si in ceea ce priveste colectarea si centralizarea de date biometrice sau implantarea de cipuri. In 2004, el a refuzat sa tina un curs la o universitate din SUA, din cauza introducerii obligativitatii de a fi amprentati si a li se scana retina, tuturor celor care doresc sa intre pe teritoriul american. intr-o scrisoare deschisa, el si-a motivat refuzul, invitandu-i si pe alti intelectuali europeni sa ii urmeze exemplul, in semn de protest fata de acest abuz de autoritate. Iata ce scria el:

Nu mai exista nicio umbra de indoiala, celor care vor vrea de acum incolo sa intre in SUA cu acte in regula li se va face dosar, li se vor lua amprentele digitale si li se va scana retina. Personal, nu am nici cea mai mica intentie sa ma supun unor asemenea proceduri si de aceea am anulat cursul pe care trebuia sa il tin in luna martie la Universitatea din New York.

As vrea sa explic motivele care m-au facut sa iau aceasta decizie, in ciuda simpatiei pe care o nutresc de multi ani fata de colegii si studentii mei americani. Consider ca aceasta decizie este in acelasi timp necesara si fara drept de apel si imi doresc foarte mult ca exemplul meu sa fie urmat de cat mai multi profesori si intelectuali europeni.

Nu este vorba doar de o reactie organica de respingere a unei proceduri care a fost multa vreme impusa doar infractorilor. Daca nu ar fi fost vorba decat despre aceasta, as fi putut accepta sa ma supun acestui tratament umilitor, la fel ca multi altii.

Dar nu acesta este esentialul. Problema depaseste limitele unei sensibilitati personale, este legata de statutul juridico-politic, sau si mai bine spus bio-politic, al cetatenilor tarilor pretins democratice in care traim. De mai multi ani, se fac mari eforturi de a ne convinge sa acceptam, ca fiind dimensiuni normale si umane ale vietii noastre, practici de control care au fost din totdeauna considerate ca fiind inumane si extreme.

Controlul exercitat de catre Stat asupra indivizilor cu ajutorul unor dispozitive tehnologice precum cartile de credit, camerele de supraveghere sau telefoanele mobile a atins limite care inainte nici nu puteau fi imaginate. Acest lucru nu mai poate fi ignorat. Anumite praguri in ceea ce priveste controlul si manipularea nu vor putea fi depasite fara riscul de a patrunde intr-o noua era biopolitica, fara a face un pas crucial catre ceea ce Michel Foucault numea „animalizarea progresiva a omului”, instrumentata prin tehnologii din ce in ce mai sofisticate.

Bazele de date cu amprente digitale si amprente ale retinei, implanturile subcutanate ca si alte practici de acelasi gen sunt elemente care contribuie la definirea acestui prag. Motivele de securitate care sunt invocate pentru a le justifica nu trebuie sa ne impresioneze, nu au nicio legatura cu subiectul. Istoria ne invata ca practicile aplicate mai intai strainilor, au fost mai apoi aplicate si cetatenilor tarilor respective.

Este in joc aici chiar relatia biopolitica normala intre cetatean si stat. Aceasta relatie nu mai are nimic de-a face cu participarea libera si activa la sfera publica, ci priveste inscrierea si indosarierea numerica a datelor celor mai intime si mai putin comunicabile, ma refer aici in principal la cele ce tin de viata biologica a trupului uman.

Astfel ca dispozitivelor mediatice care controleaza si manipuleaza cuvantul, li se adauga dispozitive tehnologice, care inscriu si supravegheaza insasi viata. intre aceste doua extreme, cea a cuvantului fara trup si cea a trupului fara cuvant, spatiul a ceea ce altadata se numea politica este astazi tot mai redus.

Astfel ca, aplicand cetateanului, sau mai corect spus fiintei umane ca atare, tehnologii si dispozitive inventate pentru a ne proteja de clasele (sociale) periculoase, Statele care ar trebui sa constituie trupul in care se manifesta viata politica, fac din acesta suspectul prin excelenta, pana la punctul ca omenirea insasi devine in intregime o clasa periculoasa.

Acum cativa ani, scriam ca paradigma politica a Occidentului nu mai este orasul, ci campul de concentrare si ca am trecut de la Atena la Auschwitz. Credeam la acea vreme ca este doar o metafora filozofica si nu o afirmatie istorica. Marcarea oamenilor era la Auschwitz modalitatea normala si cea mai economica de a reglementa inregistrarea si evidenta celor deportati in lagarele de concentrare.

Implantul sau marcarea biopolitica prin inregistrare datelor biometrice care ne sunt impuse acum pentru a patrunde pe teritoriul american ar putea fi foarte bine semnul, care anticipeaza ca in curand ni se va cere sa acceptam aceasta ca o modalitate curenta de evidenta a cetatenilor. De aceea trebuie sa ne opunem unei asemenea practici.

Sursa: Yoga Esoteric

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 377 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9895 vizualizari | 9 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 604 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics