Steaua nu mai joaca in Ghencea pentru ca nu poate plati o chirie de câteva zeci de mii de euro pe luna, dar statul ii permite sa joace pe noul stadion National Arena, care a costat 200 de milioane de euro. Zeci de hoteluri din Neptun si Olimp stau inchise, napadite de balarii ca acum Ghencea, dar oamenii vor sa mearga la mare si stau in vile construite de-a valma, ca niste excrescente in nisip, fara planuri urbanistice, fara nicio organizare, in statiuni fara trotuare, alandala. E bine. E chiar distractiv sa o iei tot timpul de la zero, sa lasi in paragina active de sute de milioane de euro si sa refaci cu bani privati sau de stat, dar alti bani. Este de neinteles de ce un activ cum este stadionul din Ghencea este lasat sa cada. Aceasta este o cale sigura spre insolventa: sa construiesti, sa dai in folosinta fara sa câstigi suficienti bani ca sa intretii infrastructura si sa te indatorezi ca sa faci alt stadion.
Ca este Ministerul Apararii, ca este Primaria Bucurestiului sau Ministerul Transporturilor institutia care plateste, nu tot de la buget vin banii?
Când iei 20 de miliarde de euro imprumut peste noapte, adica jumatate din buget (desi datoria publica era redusa, dar rezervele valutare s-au dovedit insuficiente), sa lasi stadioane in paragina si sa te muti pe altele noi este un lux incredibil. Este dansul de pe Titanic. Si mai mult, stadionul nou este de fapt unul vechi care a fost demolat. Era chiar asa de impracticabil cel vechi? Reptilelor care s-au asezat la masa bunurilor publice nu le-a ajuns ca folosesc de 20 de ani aproape gratis stadioanele, dar acum au si pretentii ca nu mai sunt bune.
La Dinamo, in increngatura de generali, de privati si de “legende ale sportului românesc”, stadionul a ramas la nivelul celui al unei comune din Franta. Zero investitii, dar trabucurile nu fumega mai putin in tribunele oficiale.
Un milion de hectare de terenuri agricole stau pârloaga, in kilometri de conducte de irigatii cuibaresc vulpi, zeci de cladiri din centrul istoric al Bucurestilor sunt in paragina pentru ca nu se stie cine este proprietarul, canale neterminate, investitii esuate. Ca sunt active private, ca sunt de stat, per total aduc numai pierderi in economie pentru ca sunt nefolosite.
La cladirile de birouri, incapacitatea administratiei de a crea o matrice care sa imparta orasul in zone rezidentiale, de birouri si de shopping a impins urbea sa se dezvolte in directii unde nu exista transport public, canalizare si apa. De la capat cu investitiile, alti bani, alte imprumuturi. Putini vorbesc de datoriile Greciei facute pentru a organiza Olimpiada.
Un jurnalist elen spunea recent ca unele stadioane din Grecia construite pentru Olimpiada sunt pur si simplu distruse acum pentru ca sumele necesare pentru intretinerea lor sunt prea mari.
Experienta statului balcanic de mai la sud, cu care Financial Times ne compara astazi si spune ca suntem pe drumul cel bun in pofida prabusirii consumului provocate de taierea “incredibila” a salariilor cu 25%, arata ca poti trai zeci de ani in minciuna, dar nota de plata vine.
La Est, nota de plata a unei industrializari fortate a venit dupa 80 de ani, prin destramarea unui intreg sistem. Nu este nicio diferenta intre un stadion in paragina si combinatul de la Calarasi taiat la fier vechi. Sa nu creada cineva ca falimentul este fara durere, asa cum o gramada de manageri români s-au grabit sa-si treaca companiile in insolventa sa se protejeze de creditori. Când se asaza praful, când vine rugina, greu mai poate fi reconstruit ceva. Si cu costuri imense. Care daca nu se vad azi, se vad mâine.
Investitiile in infrastructura sportiva sunt prea mari pentru a putea fi recuperate. Nu exista aici un business plan viabil, ci doar emotii.
Oamenii au nevoie de competitii, performerii au nevoie de vizibilitate pentru a impulsiona copiii sa mearga la sport, sa se intreaca, sa se obisnuiasca cu efortul. Trebuie facute si patinoare, si stadioane, si terenuri de tenis. Dar sa le lasi pe unele in paragina ca sa te muti pe altele? Poate cineva explica o astfel de aiureala?
Sursa: ZF
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 449 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 145 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 137 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]