Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Durerea Lumii
O tara irecuperabila. De 150 de ani
Aciduzzul | 19 februarie, 2012 | 0 comentarii | 255 vizualizari |
(2 voturi )

Ciuruita de datorii, tinuta la suprafata doar cu sprijinul puterilor europene, handicapata de o administratie ineficace: acest diagnostic nemilos a fost stabilit de catre francezul Edmond About… in 1858. Un text care circula astazi in Europa. Grecia este singurul exemplu cunoscut de tara care traieşte in situatie de faliment din ziua naşterii ei. Daca Franta sau Anglia s-ar afla doar un an in aceasta situatie, am trece prin catastrofe teribile. Grecia a trait mai mult de douazeci de ani in pace cu falimentul ei. Toate bugetele de la primul pâna la ultimul sunt in deficit. Atunci când intr-o tara civilizata, intrarile la buget nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile, se face un imprumut intern. Este o modalitate pe care guvernul grec nu a incercat-o niciodata şi oricum n-ar fi avut succes. A trebuit ca puterile protectoare ale Greciei sa-i garanteze solvabilitatea pentru ca sa poata negocia un imprumut exterior. Resursele oferite de acest imprumut au fost irosite de catre guvern fara nici un fel de roade pentru tara şi o data banii cheltuiti, a trebuit ca garantii, din pura bunavointa, sa acopere interesele. Grecia nu le putea plati.

Astazi ea a renuntat la speranta de a-şi achita vreodata imprumuturile. Nici in cazul in care cele trei puteri protectoare ar continua la nesfârşit sa plateasca in locul ei, Grecia nu s-ar afla intr-o stare mai buna. Cheltuielile ei tot nu sunt acoperite de propriile sale resurse.

O tara unde impozitele sunt platite in natura

Grecia este singura tara civilizata unde impozitele sunt platite in natura. Banii sunt atât de rari in tara incât a trebuit coborât la acest mod de perceptie. Guvernul a incercat initial sa dea in arenda impozitul, dar fermierii, dupa ce s-au angajat temerar, nu şi-au respectat angajamentele iar statul, lipsit de putere, nu avea cum sa-i constranga. De când statul colecteaza el-insuşi impozitele, costurile colectarii sunt mult mai mari iar veniturile au crescut foarte putin.

Contribuabilii fac ce faceau agricultorii: ei nu platesc. Proprietarii bogati, care sunt in acelaşi timp oameni influenti, au gasit mijloace de a frustra statul, fie cumparând, fie intimidând angajatii. Aceştia, fara vreun viitor asigurat, susceptibili sa fie destituiti la prima schimbare de minister, nu urmaresc interesele statului, ca la noi. Ei se gândesc numai sa-şi faca relatii, sa crute puternicii şi sa câştige bani. Iar in ceea ce priveşte micii proprietari, care trebuie sa plateasca pentru cei mari, ei sunt protejati impotriva confiscarilor, fie de vreun prieten puternic, fie de propria lor mizerie.

Grecii se cunosc mult şi se iubesc un pic

Legea nu este niciodata in Grecia entitatea fara mila pe care o cunoaştem noi. Angajatii asculta contribuabilii. Atunci când toata lumea se tutuieşte şi când se cheama toti frati, se gaseşte intotdeauna un mijloc de a te intelege. Toti grecii se cunosc mult şi se iubesc un pic. In schimb ei cunosc prea putin aceasta fiinta abstracta numita Stat şi nu o iubesc defel. In sfârşit, perceptorul este prudent: el ştie ca nu trebuie sa exaspereze pe nimeni, ca trece printr-unele stradute intunecate când merge spre casa şi ca un accident se poate intâmpla repede.

Pentru contribuabilii nomazi (pastori, taietori de lemne, carbunari, pescari), a nu plati impozitele este o placere, şi chiar o chestiune de onoare. Ei gândesc ca pe vremea turcilor, ca duşmanul lor este stapânul lor şi ca cel mai frumos drept al omului este sa-şi pastreze banii. De aceea, miniştrii de Finante dinainte de 1846 faceau doua bugete ale veniturilor. Unul, bugetul de exercitiu, indica sumele pe care guvernul ar fi trebuit sa le primeasca in anul respectiv; celalalt, bugetul de gestiune, indica ceea ce spera sa primeasca.

Şi, cum miniştrii de finante sunt susceptibili sa greşeasca in favoarea statului in calculul acestor resurse probabile, ar fi trebuit sa fi facut un al treilea buget, cu suma pe care guvernul era sigur de a o primi. De exemplu, in 1845, pentru produsul maslinilor din domeniul public, dat in arenda particularilor, ministrul inscria in buget o suma de 441 800 drahme. El spera (buget de gestiune), ca, din aceasta suma, statul ar fi norocos sa primeasca 61 500 de drahme.

Dar aceasta speranta era indrazneata fiindca anul precedent, statul nu primise pentru acest articol nici 441 800 drahme, nici 61 500 de drahme, ci 4457 de drahme şi 31 de centime, adica aproximativ un procent din ceea ce i se datora. In 1846, ministrul de Finante nu a mai scris niciun buget de gestiune şi obiceiul s-a pierdut.

Nimeni nu imprumuta guvernelor neconsolidate

Cheltuielile Greciei constau din: datoria publica (datoria interna, datorie externa), lista civila, indemnitatile Camerelor, serviciul ministerelor, costuri de colectare şi de guvernare, cheltuieli diverse.

Daca aş cunoaşte un guvern care s-ar indoi de puterea lui, de creditul lui, de afectiunea partizanilor sai şi de prosperitatea tarii, i-aş spune: “Fa un imprumut !”.

Dar nimeni nu imprumuta guvernelor care nu sunt considerate a fi consolidate. Banii se imprumuta guvernelor considerate suficient de sincere pentru a-şi indeplini angajamentele. Nu imprumutam decât guvernelor pe care dorim sa le mentinem ca atare. Opozitia nu a stat la baza colectarii de fonduri publice nicaieri in lume. Şi in fine, nu se imprumuta altcuiva decât atunci când ai bani de dat imprumut.

Sursa: Press Europe

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 2 voturi

De aproape trei luni, artistii romani n-au mai vazut scena sau mai simplu spus au ajuns muritori de foame! Daca in continuare nu se vor putea organiza spectacole cu un numar rezonabil de spectatori, astfel incat sa fie cat de cat profitabile, industria de entertainment din Romania pur si simplu va muri, sustine Misu Cernea, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi

Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus din China a ajuns la 25, iar numarul persoanelor infectate se ridica la 616, au informat autoritatile sanitare din aceasta tara, citate de Sky News, potrivit Mediafax. umarul deceselor cauzate de virusul misterios din China a crescut dramatic: risc major de epidemie globala China a confirmat marti sase decese […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 182 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 391 vizualizari | 2 voturi

Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 2 comentarii | 4352 vizualizari | 12 voturi

Cât a plătit Omenirea pentru înființarea statului ISRAEL? Partea întâi Mărturia unui evreu foarte bine informat: BENJAMIN H. FREEDMAN. Cine a declanșat și la ce au folosit războaiele mondiale? Opinia unui evreu care a fost în mijlocul evenimentelor. Articol preluat din revista Lumea nr. 7/2010. Discurs ţinut de Benjamin H. Freedman, consilierul preşedintelui W. Wilson, […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics