Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Proiectul Perlan
”Opriti macelul!”- parola folosita de Nicolae Militaru pentru a declansa teroarea in decembrie ’89
Aciduzzul | 29 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 372 vizualizari |
(3 voturi )

Nicolae Bucur
Multe dintre afirmatiile facute de fostul sef al Securitatii Capitalei sunt inedite pentru opinia publica, chiar daca unele dintre ipotezele lansate de acesta au fost deja vehiculate prin diferite cercuri. Una dintre ideile interesante este cea privind motivul organizarii mitingului din Piata Palatului, din 21 decembrie 1989: lenea! Lenea activistilor de partid, care fusesera obligati sa infiereze in colectivele de oameni ai muncii din intreprinderi, revolta de la Timisoara. Astfel, sedintele de partid fiind foarte costisitoare, s-a decis ca mai bine este sa fie adunati toti oamenii muncii intr-un singur loc si sa se faca o singura sedinta! Ideea aceasta “geniala” i-ar fi venit primarului de atunci al Capitalei, Barbu Petrescu.

“Ii ademenim pe toti la un loc si scapam sa organizam atatea sedinte!” – ar fi spus primarul. Cum, la conducerea statului, prostia era la ea acasa, ideea lui Barbu Petrescu a fost pusa imediat in practica.

El confirma teoria privind diversiunea prin care s-a creat busculada la miting, folosindu-se cozile ascutite ale pancartelor, cu care au fost intepate, “in fund”, zice Goran, femeile aflate la manifestatie. Adauga insa ca autorii diversiunii ar fi venit cu trenul in Bucuresti, de la Timisoara, in noaptea de 20/21 decembrie.

Ca sa justifice teoria teroristilor, atat de draga lui Ion Ilici Iliescu, el invoca telexul primit de un “englez” cazat la hotel Capitol, prin care era informat ca Ceausescu ar fi cerut sprijin Hezbollah. Desi “informatia” este o gulguta, cum se numeste ea in limbajul specialistilor in dezinformare, Goran o ia de buna. “ Draga John, Ceausescu a simtit ca este in pericol, a cerut sprijin de la Hezbollah si urmatorii 7 din Hezbollah vin la Bucuresti”.

Ca “John” sa fi primit o astfel de informatie trebuia sa fie un membru extrem de important al unui serviciu de informatii din strainatate, implicat el insusi in evenimente. Si daca el ar fi existat cu adevarat, atunci numele lui ar fi fost invocat de multa vreme, de catre kgb-istii lui Iliescu, pentru a justifica teoria teroristilor. Ori, pana azi, “Draga john” a ramas acelasi “mai, draga John”. Adica o inventie de-a lui Iliescu&Co.

Interesanta mi s-a parut afirmatia lui Goran referitoare la declaratia generalului Nicolae Militaru, facuta pe postul national de televiziune, la putin timp dupa fuga lui Ceausescu. Desi inca nu incepuse sa se traga pe strazile Capitalei, sau pe strazile altor orase din tara, rezervistul MapN Nicolae Militaru, racolat de serviciul sovietic de spionaj, a cerut public, pe un ton imperativ, opriti macelul!“.strong>

Colonelul Goran afirma ca aceasta a fost parola prin care diversionistii au primit ordinul de a declansa teroarea ce avea sa acopere preluarea puterii de catre kgb-istii condusi de Ion Iliescu.strong>

“(…)Zidurile din Bucuresti au inceput sa fie desenate cu spray-uri cu lozinci anti-comuniste. stiu ca ungurii au aruncat manifestele prin Bucuresti, pentru ca Varsovia s-a scris cu dublu v (W) ceea ce scriu doar strainii!! Dar noi am fost deturnati de la munca specifica ; a trebuit sa stergem lozincile sa facem paza sa-i prindem pe cei cu manifestele. Nu-i specificul nostru sa facem arestari. Am aflat si noi ca la Timisoara sunt probleme cu evacuarea lui Tokes. Am participat la teleconferinte, cu Barbu Petrescu, la 17 decembrie.

Era mare secretomania, n-am stiut nici noi adevarul despre Timisoara. Era si o abstinenta a noastra, sa nu se zica: “ ce te intereseaza?”. Pe 20 decembrie a revenit Ceausescu din Iran, a urmat teleconferinta unde s-a dat indicatia sa se combata ce s-a intamplat la Timisoara in sedinte la locurile de munca.

Inca din seara aia s-au organizat 4-5 sedinte, dl. Sergiu Nicolaescu stie, ca a avut contacte cu noi (“stiu ca ati plecat (in strainatate) cand ati vrut”). Ideea mitingului a fost a lui Barbu Petrescu (“ii ademenim pe toti intr-un singur loc si scapam sa organizam atatea sedinte!”). Primii secretari de sectoare –zelosi- au scos oamenii de pe la 6-8 dimineata. Pe la 9 ni s-a spus ca nu se mai tine – iar apoi ca se tine. N-am avut niciun plan, nu chem forte. Atunci, am fost de acord sa aplicam planul exact ca la Congresul XIV.

Cum a fost blocat un protestatar la Brasov: a fost urcat pe casa si i-au luat scara

Ce aveam eu de facut? Aveam oameni in coloanele de muncitori, cei de la informatii economice, cu misiunea sa nu se ataseze protestatari la coloane. stiam a elimina asemenea turbulenti: la Brasov pe un muncitor l-a urcat maistrul in pod sa repare o tabla si i-am luat scara. A stat acolo pana la terminarea mitingului – deci aveam metode…

A inceput mitingul, au vorbit 5 secretari de partid de inteprinderi. Simteam presiune, ca profesionist, lumea nu era vesela pe fondul celor petrecute la Timisoara. Noi stiam exact doar ca acolo este dezastru, ca actioneaza banda de rusi si unguri si sparg magazine, ca au fost atacati militari etc.-deci lucruri provocatoare. Se impungeau femeile in fund si tipau – am vazut personal coada pe care erau tablourile: avea tepusa. Vazand asta, am plecat. Am urcat pe telefoane…Am plecat de frica, gandindu-ma ca Ceausescu ne impusca, daca se restabilea ordinea, pentru ca noi am raspuns de ordine si totusi s-a produs dezastrul . Ne impusca de la Vlad si pana la mine pe toti!!!

La unitate cand am ajuns geamurile erau sparte. inauntru am vazut 2 ofiteri care au retinut cca. 10 tineri dintre cei care aruncau cu pietre si ii tineau pe burta. Am spus sa li se dea drumul, nu-i treaba nostra retinerea, asta-i treaba militiei. Am urcat in birou, dl. gen.Vasile Gheorghe era acolo, a primit un telefon – a raspuns: “ am inteles domnule ministru” si mi-a spus ca a primit ordin ca toti cei retinuti sa fie dusi la Jilava. Astfel au ajuns la Jilava si cei 10 de la sediul Securitatii.

Am fost arestati toti cei care stiam ceva de Iliescu

Ulterior, mi s-a retinut infractiunea de “lipsire de libertate” si am primit doi ani jumatate. Au fost arestati toti cei care stiau ceva de domnul Iliescu: a fost arestat Danescu, Bucurescu, eu, deci cei care aveam hartiile cu Iliescu. La fel, tepan, Varban pt ca facuse perchezitie la Militaru. Ni s-a spus ca ne-au arestat pentru protectie –sa nu fim omorati?! Pe Gelu Voican Voiculescu il stiam din 70 cand l-au prins ungurii la frontiera, avea o prietena evreica. Eu l-am adus de la Oradea – s-a pus problema sa-i gasim ceva(sa-i facem un dosar cu alte acuzatii). Nu am vrut si peste 2 saptamani i-am dat drumul. Un ofiter de la mine, Tache Ionel, s-a atasat de el la revolutie, l-am vazut la televizor.

Ofiterii mei aveau contacte cu Gelu Voican, eu nu l-am intalnit din 1970. in 22 am aflat ca oamenii din inteprinderi ies in strada, unii directori au si sudat usile – am spus ca asta-i sfarsitul si am plecat din unitate – dand ordin maiorului Mocanu, dispecer de serviciu, sa nu se puna mana pe arme. Am trimis sotia si copiii la o alta adresa, la o profesoara. Am plecat pe Matei Milo,in Cismigiu, am vazut elicopterele care lansau manifeste de sustinere a regimului, apoi am vazut elicopterul cu care a fugit Ceausescu.

Apoi m-am dus la aceea locuinta unde era familia, am urmarit la televizor evenimentele. Nu m-am dus la birou, mi s-a spus sa nu ma duc ca au venit revolutionari. M-am ascuns prin Berceni. Am vazut scenariul cu tragerea-toti trageau in biblioteca si nu in balcon!! S-au pierdut oameni buni care stiau ce este munca de informare!!! In 23 decembrie m-am dus la Ministerul Apararii, m-am prezentat. (Depozitie data pe 26 ianuarie 1994)

Cei care au provocat dezordinea de la mitingul din 21 decembrie, venisera de la Timisoara

Directia a IV-a nu avea, in 21 decembrie, atributii concrete cu privire la miting. Doar generalul Vlad a spus sa se dea o mana de sprijin securitatii Capitalei asa ca am conlucrat cu gen. Vasile Gheorghe seful Directie a IV-a. Gen. Vasile nu avea efective in dispozitive. Pe la 11 noaptea a plecat, din biroul meu, pe platou, pentru ca a fost informat ca au fost retinuti si 2 diplomati francezi. A intervenit ca acestia sa nu fie dusi la Jilava.

Parerea mea a fost ca au venit din Timisoara tineri care au provocat dezordinea de la miting si apoi demonstratiile din dupa amiaza si seara zilei de 21 decembrie 1989 din Bucuresti.

Prima data arestatii au fost adusi si la sediul Inspectoratului Militiei din Capitala, eu am dat ordin sa dispara de aici, astfel au fost dusi si cei 10 oameni la Jilava, motiv pentru care am fost si eu acuzat.

Diversiunea de la hotel Capitol: Ceausescu a cerut sprijin Hezbollah

In ziua de 20 decembrie din Iran au venit 7 luptatori nu stiu cu ce cursa de avion. in camera 411 din hotelul Capitol-National a locuit un englez. A primit un telex: “ Draga John, Ceausescu a simtit ca este in pericol, a cerut sprijin de la Hezbollah si urmatorii 7 din Hezbollah vin la Bucuresti”. Era prin 22-23 decembrie. Eu le-am gasit urma celor 7 din Hezbollah, nu au dormit la hotel, au fost pe la Romtehnica – intreprinderea de comert exterior a Armatei de care se ocupa Stanculescu. In orice caz acestia trebuiau sa ajunga la Stanculescu.

Eu ca profesionist am tras concluzia ca acesti oameni vazand ca nu mai pot apara regimul au creat panica, au facut acte de diversiune. Daca Securitatea era lasata noi puteam gasi si prinde teroristii. Dar gen. Stelian (Pintilie) a taiat cablul principal si noi n-am mai putut actiona plus anumite comenzi.

Cei 7 au trecut prin vama Giurgiu pe data de 30 decembrie, au parasit scena. Dupa 22 decmbrie, Brucan si Militaru au canalizat mersul evenimentelor. Pe mine m-a surprins cand l-am vazut pe Stanculescu la proces deoarece stiam ca este om de casa al familiei Ceausescu. Mai stiam despre el ca se ocupa de exporturile de armament ale Romaniei. Vasile Ionel era in CC, avea telefonul scurt 260, dupa 22 decembrie.

L-am informat ca noi puteam sa-i prindem pe teroristi. in noaptea de 20-21 decembrie am primit informatia ca au venit, cu trenul de noapte, indivizi din Timisoara. Apoi am vazut oameni care intepau femei pentru ca ele zbierau pentru a provoca dezordine la miting si am vazut un microbuz cu aceste pancarte care aveau manerul prevazut cu un cui pentru impuns . De aici am tras concluzia ca timisorenii actionau in Bucuresti. Securitatea putea trage un cartus in antena centrala a TV si apoi opreau transmisiunea daca voiau. La fel si teroristii!

Noi am cheltuit mari sume de bani pt Mazilu sa se promoveze interesele in strainatate si el era de fapt tradator! Mazilu imi dadea telefon, ca vezi, la blocul cutare sunt un cuib de teroristi – I-am trimis o echipa. Eu stiam ce se urmareste si mai ales il stiam pe Mazilu.

Societatea nu s-a schimbat, sistemul nu s-a schimbat. Este o continuare pe alt plan al aceleasi situatii! Pai poate pe alt plan! Au ajuns la putere niste oportunisti, fosti comunisti, care se cearta intre ei! in Romania actuala se cearta si se bat intre ei comunistii!

Exceptia fac poate cei care erau in inchisori inainte: Coposu, Gabrielescu, Diaconescu etc. Daca era un plan pt modul de actionare in cazul ocuparii unei parti din teritoriu de inamic, nu era la securitatea Capitalei, ci poate la directia Securitatii Statului. Eu stiam ca in atentia Directiei a IV-a era si gen. Militaru – dosarul lui eu nu l-am vazut, era la generalul Vasile.”

Stiam ca gen. Militaru avea intalniri cu Magureanu, Iliescu, Ioan Ioanid in parcul Tineretului, rezulta ca vor sa faca ceva impotriva lui Ceausescu. Mai ales dupa “Scrisoarea celor sase” au ajuns si ei la concluzia ca trebuie sa iasa cu ceva – atunci Iliescu a spus ca el va face o scrisoare si o va trimite la Europa Libera. Militaru a propus sa se trimita scrisoarea sub semnatura FSN.

Iliescu a propus Front Patriotic National. Atunci noi am stat de vorba cu Iliescu si l-am temperat sa nu trimita nici o scrisoare pentru ca destule necazuri ne-au pricinuit “scrisoarea celor 6”. Astfel am intrat eu in aceste probleme.

Ulterior Militaru m-a intrebat cine l-a urmarit? Am spus ca nu noi de la Capitala, ci eventual contrainformatiile militare.

Unitatea 110 era cu controlul informativ al tarilor socialiste inclusiv, se ocupa de KGB pt ca ei recrutau oameni de la noi.

Militaru era suspect ca lucreaza pt KGB de aceea a fost scos si din armata. Cei 7 membri Hezbollah au coborat la Otopeni pe 20 decembrie 1989, au declarat ca se duc la hotelul Bucuresti si vor sa mearga la inteprinderea Meteor. Dar nu au ajuns nici la Meteor si nu s-au dus la nici la hotel – au ajuns direct la Romtehnica (Romtehnica isi derula afacerile prin firma Meteor).

Deci, daca tot erau aici niste arabi care sa-l apere pe Ceausescu, cineva a zis sa-i folosim si pe ei. Si astfel au fost folositi pentru actiuni diversioniste. Dl.col. Chitoiu – acum este seful contrainformatiilor pentru jandarmi – era subaltern al meu, lucra la sinteza informatiilor pentru Petre Roman – stie de acest telex si restul.

Daca s-a pus problema sa justificam noua putere si ca s-a anuntat 60.000 morti inseamna ca trebuiau niste victime si cei 7 au fost folositi! Gen. Gigi Diaconescu (adjunctul Procurorului General) a venit la mine la un “pahar de vorba” pentru ca avea misiunea sa clarifice problema teroristilor.

A venit pe 3 – 5 ian.1990 si mi-a spus: “ hai sa lamurim treaba asta ca ar fi formidabil : sa-mi dai 3 de la tine mai pun si eu 3 de la mine si incheiem problema!”. Mi-a ramas in gand acest lucru!Atunci am refuzat orice targ pe aceasta tema!”Cand am stat de vorba cu Iliescu dupa scrisoarea celor 6 a promis ca va fi cuminte si a si scris asta! Aceasta era munca mea atunci!!

Multi dintre actuali disidenti au fost informatorii nostri. Ce a aparut in Evz este o prostie! Securitatea era foarte bine organizata . Inclusiv fostii detinuti politici ca si oamenii simpli erau mandri ca sunt cunoscuti cu un ofiter de Securitate! Era o cinste pentru ei, apoi astia, informatorii, erau si ajutati –aveau avantaje. Cred ca ura impotriva securitatii pornea pt ca se judeca institutia dupa seful ei, Postelnicu, apoi datorita profesionalismului, ca stiam asta…..

Eu am spus la ai mei daca directorul dimineata nu va invita la o cafea, va schimb, pt ca inseamna ca nu sunteti agreati. Cand am dat telefon lui gen. Vasile ca a disparut din spital un suspect terorist, mi-a spus sa nu mi fac griji, ca ajunge el la Balotesti . Pe acest terorist il chema Horvath stefan.

Avea la slip o stema a Republicii si un medalion cu Ceausescu. Dupa 22 prin diferite localitati se gaseau ofiteri care incepeau sa aresteze ofiterii de securitate . Astfel, unul singur din Maramures si-a arestat prietenul lui securist. Cred ca acestia aveau o misiune la o adica sa actioneze!

Militaru a folosit parola “Opriti macelul!”

Nu s-a dat ordin sa se arda arhiva securitatii. Nici nu se putea, era CI-stul care raporta imediat. Poate dupa fuga lui Ceausescu s-au mai ars documente. Col Ratiu Gheorghe era comandantul Directiei I si ei se ocupa de stundenti straini, teroristi, actiuni teroriste intre straini etc. La fel si cei de la USLA se ocupau de aceste probleme si USLA avea sector de informatii, aveau informatori din randul studentilor straini.

Probabil Brucan era conectat la 2-3 servicii de informatii: CIA, KGB si poate si la MOSSAD, dupa originea sa. Cred ca dupa ce a afirmat gen. Militaru la televizor, “opriti macelul”, facand apel la diferitii comandanti din diferite orase cand inca nicaieri nu era nici un macel – era o parola! Dupa rostirea acestei parole a inceput intr-adevar sa se traga.

Aveam ICT-uri (interceptari convorbiri telefonice) dar unitate mica dar problemele importante le lucra serviciul T- chiar si la solicitarea noastra. Dupa 22 cand a plecat Ceausescu nu s-a auzit nici un foc de arma, nici o petarda, pana la ora 18,30. Deci numai daca nu vrei sa vezi ca a fost un scenariu!

Iar cand a inceput tirul nu s-a tras asupra celor din balconul CC? Era normal sa se traga asupra celor care voiau sa ia puterea lui Ceausescu dar pe cladirea CC nu se vad urme de cartuse!

Securitatea a fost deturnata de la munca de securitate! Am fost pusi sa facem pande etc. deoarece cuplul dictatorial nu mai era iubit de noi. Poate Ceausescu a fost tradat si din interiorul PCR. De ce n-a fost arestat si Ursu (Ioan) odata cu cei din CPEX? si el era la toate sedintele CPEX. Se spune ca pentru el s-a intervenit direct de la Moscova. Pe 22 decembrie in toate unitatile securitatii statului a intrat armata si s-a controlat armamentul. Nu s-a tras nicaieri niciun cartus. Securitatea nu era mai bine platita decat armata, de exemplu.

CIA are cel mai mare merit pentru ca l-a racolat pe Gorbaciov.

(Gheorghe Goran, fost sef al Securitatii Municipiului Bucuresti – Comisia Senatoriala pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989, reaudierea din 4 mai 1994)

Sursa: Curentul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 439 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 228 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics