Gafa de proportii a primului premier al loviturii de stat In Franta a fotografiat planurile unui baraj militar facut cu americanii si le-a trimis in tara. Adica facea spionaj si avea un ofiter de legatura. Considera Franta o putere inamica pe teritoriul careia actiona “din patriotism”. Cum era regula in Razboiul Rece, planurile au ajuns la KGB. Roman: “Nu vreau sa mai vorbesc!” Petre Roman a facut, miercuri seara, in timpul emisiunii “Nasul” de la B1Tv, o dezvaluire extrem de interesanta. Practic, fostul premier al Romaniei de la inceputul anilor ’90 a recunoscut ca a facut spionaj militar in perioada in care era un simplu doctorand in Franta.
Dezvaluirea lui Roman vine dupa ce Cornel Dinu a insinuat ca acesta ca a facut parte din reteaua Caraman, care Mihai Caraman a fost singurul spion roman decorat de KGB. Petre Roman a povestit ca, in perioada in care se afla la doctorat in Franta, a avut ocazia sa vada planurile unui fel de baraj acvatic militar si, dorind binele tarii, a facut poze sau a copiat acele poze si planurile barajului. Pe care le-a trimis ulterior in tara. Roman a precizat a fost singura data cand a facut asa ceva in viata lui si ca gestul sau a fost determinat de patriotism.
Interesant este cum putea sa faca asa ceva un simplu doctorand, daca nu avea legaturi cu Securitatea. Practic, din “patriotism”, Petre Roman a riscat sa fie acuzat de spionaj militar. La fel de interesant este unde a trimis aceste documente Petre Roman. Contactat de Agentia de Investigatii Media, fostul premier a refuzat sa dea explicatii despre acest episod. “Nu vreau sa vorbesc. Imi ajunge ce am spus pana acum”, ne-a declarat Petre Roman. Cu alte cuvinte, Petre Roman, cu nervii la pamant, a recunoscut ca a facut spionaj pe teritorul Frantei in favoarea unei puteri straine. In folosul KGB.
Ratiunile pentru care Petre Roman poate fi invinuit de spionaj pe teritoriul Frantei sunt urmatoarele:
1. Tocmai datorita deschiderii pe care a facut-o catre Occident Ceausescu in perioada 1968-1972 foarte multi agenti au plecat la burse in strainate, unii facand parte din reteaua Caraman. Tocmai asta era ideea.
2. Nu puteai pleca la bursa in strainatate daca nu colaborai cu Securitatea si nu semnai un angajament.
3. Bursierii din tarile comuniste erau supravegheati de serviciile secrete franceze (cazul lui Roman), dar si de contraspionajul nostru, ca nu cumva agentul sa faca joc dublu.
4. Roman era fiul eroului comunist Walter Roman, care a luptat si pe frontul spaniol si stia de mic, din casa, cu ce se ocupa Securitatea.
5. La acea vreme toate serviciile secrete fie ca erau militare, de spionaj, de filaj etc. erau in aceeasi oala a Securitatii.
6. Activitatea de a sustrage informatii militare secrete si transmiterea lor catre o putere straina constituie activitate de spionaj.
7. Roman nu putea transmite, asa, “catre tara” pozele si planurile respective. Un simplu cetatean nu putea pune un plic la posta cu acele informatii scriind pe plic: “Republica Socialista Romania”. Nici la Securitate, caci nu exista o asemenea adresa unde sa trimita cetatenii informatii provenite din activitati de spionaj. La acea vreme nu exista internet, ca Roman sa se fi informat la adresa www.dss.ro sa fi gasit la “contact” o adresa de mail si sa trimita pur si simplu un e-mail. Daca nu se putea prin posta, Roman a trimis aceste informatii printr-un ofiter de legatura, cum practica Securitatea.
8. Sa admitem ca Roman a pus la Posta informatiile si ca a scapat ca prin minune de serviciile secrete franceze si de contraspionajul romanesc. Securitatea primind un astfel de plic in primul si in primul rand banuia ca e vorba de o intoxicare, de o diversiune, iar Roman devenea “un obiectiv”. Las la o parte ca un cetatean obisnuit daca dadea de astfel de planuri primul gand era sa fuga de acolo, sa nu se bage intre servicii secrete, sa nu devina o tinta a Securitatii.
9. Roman zice ca a facut-o din patriotism, ca s-a gandit la tara. Teoretic, la acel moment, Franta nu era o putere ostila. Ceausescu nu acuza Franta, ba chiar era o mare prietenie, inclusiv cu uzinele Renault. Franta era tara care-l primise cu amicitie pe Petre Roman si-l invata despre baraje. Ei, bine, daca Roman spune ca a facut-o pentru tara, din patriotism, inseamna ca la acea vreme – cel putin – gandea ca planurile cu baraje militare folosesc in cazul unui conflict militar, pot fi bombardate. Deci Roman gandea ca Franta e o putere ostila. Or, cine gandea asa, daca nu un agent care a fost pregatit special sa considere ca el functioneaza pe teritoriul inamicului. Si cine considera atunci ca Franta e teritoriul inamicului? Moscova. KGB. Un cetatean obisnuit ar fi zis sarumana francezilor ca-l invata la bursa, nu i-ar fi trecut prin cap sa le fure informatii din planuri militare. Mai mult, sa le si transmita, din filiera, in filiera, spre Moscova. Repet, Petre Roman era fiul lui Walter Roman, stia exact in ce se baga, ce-i cu Securitatea, ce-i cu KGB si care sunt riscurile la care se supune.
10. Petre Roman admite ca a facut asta doar o data, fara niciun fel de frica. Pai o data e suficient. Tot activitate de spionaj se cheama. Apoi, de unde stiu eu ca Roman n-a fost pregatit fix pentru planurile astea? A ajuns la tinta, a obtinut informatiile, le-a transmis, apoi si-a vazut de treaba sa nu bata la ochi. Si-a inceplinit misiunea cu alte cuvinte. As fi curios ce ar spune francezii acum, dupa ce vor afla ca Roman le-a spionat barajele militare si le-a trimis informatiile catre serviciile secrete romanesti si rusesti. Mai mult, dupa decembrie ’89, Roman il reactiveaza pe Caraman. Dupa ce devine sef al PD, Caraman este luat ca si consilier al lui Petre Roman pe probleme de servicii secrete. Colaborarea continua cat Petre Roman este ministru de externe.
Agentia de Investigatii Media a stat de vorba cu personaje care au jucat un rol important in Revolutia din 1989 si care stiu, de asemenea, detalii despre activitatea lui Petre Roman. De asemenea, am stat de vorba si cu istoricul Marius Oprea, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai perioadei de dinainte de 1989.
Sergiu Nicolaescu: “Ceva adevarat este”
Sergiu Nicolaescu a refuzat sa comenteze acuzatiile lui Cornel Dinu si dezvaluirea facuta de Petre Roman, dar a precizat ca “ceva adevarat este”. “Eu ma abtin sa comentez. Cel putin deocamdata. Este normal sa iti pui semne de intrebare. Va spun un singur lucru: adevarul se afla pe undeva. Ceva adevarat este”, ne-a declarat Sergiu Nicolaescu.
Gelu Voican: “Caraman il simpatiza pe Roman”
Gelu Voican Voiculescu refuza sa creada ca Petre Roman ar fi putut avea legaturi cu Securitatea. “Eu refuz sa cred ca avea legaturi cu Securitatea. O fi facut-o din patriotism. Oricine putea sa faca asa ceva. Barajele nu sunt obiective militare. Nu trebuia sa aiba legaturi cu Securitatea pentru a face asa ceva. Securitatea nu se apropia de oameni ca Petre Roman. El era fiul lui Walter Roman”, ne-a spus Gelu Voican Voiculescu.
Acesta sustine ca Petre Roman era simpatizat de Caraman, dar ca nu a facut parte din reteaua care a adus cele mai mari prejudicii NATO. “Activitatea lui Caraman s-a incheiat in 1969. Roman a plecat la doctorat in ’71, deci cu doi ani mai tarziu. Ei nu s-au cunoscut decat in ianuarie 1990. Ce putea sa faca un doctorand cum era Roman in reteaua Caraman. Acolo erau folositi cetateni francezi, belgieni si asa mai departe. Nu romani. Astea sunt fabulatii. Niste speculatii.
Nu stiu ce ratiuni in determina pe Cornel Dinu sa zica asa ceva. Poate ca este inca suparat ca nu l-a pus Roman ministru al Sportului. Dupa ’89, Petre Roman nu a avut nici o legatura cu numirea lui Caraman la SIE. Eu m-am ocupat de asta. Am avut mai multe optiuni, dar, in final, a fost ales Caraman. L-am anuntat cand eram in birou la generalul Stanculescu si planuiam inlocuirea generalului Nicolae Militaru. Raporturile lui Caraman cu Iliescu nu au fost cele mai bune. Mihai Caraman si Petre Roman s-au inteles bine. Caraman chiar il simpatiza pe Roman”, ne-a declarat Gelu Voican Voiculescu.
Virgil Magureanu: “Nu vreau sa mai vorbesc”
Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii din perioada 1990-1997, Virgil Magureanu, nu mai doreste sa comenteze pe marginea subiectului privind posibilele legaturi ale lui Petre Roman cu reteaua Caraman. “Eu nu vreau sa ma mai bag in asa ceva. Nu cunosc nimic. Va spun sincer ca nu imi place subiectul. Despre asemenea lucruri eu nu mai vreau sa vorbesc”, ne-a spus Virgil Magureanu.
Marius Oprea: “Roman a ajuns pe alte filiere”
Fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, istoricul Marius Oprea, crede ca ascensiunea lui Petre Roman se datoreaza nu retelei Caraman, ci altor filiere. De asemenea, acesta lasa sa se inteleaga ca premierul de la inceputul anilor ’90 era un agent. “Petre Roman a fost promovat prin alte filiere. El a fost la Toulouse, dar dupa desfiintarea retelei. Nu exista dovezi ca domnul Roman a facut parte din reteaua Caraman.
Ce ridica cele mai mari semne de intrebare este faptul ca domnul Caraman a devenit seful SIE in 1990. El nu a fost recomandat pentru aceasta functie de catre Petre Roman, caci nu putea sa-l recomande un agent. L-a recomandat cel care coordona reteaua KGB din Romania, adica Ion Iliescu.
A fost o decizie dictata de Moscova si pusa in practica de Iliescu. Este halucinant ca domnul Caraman, cel care a facut un aprig spionaj contra Vestului si unul de mare succes, a ajuns in fruntea SIE. El a furat cele mai mari secrete ale NATO, din cauza lui fiind nevoie de schimbarea amplasamentelor rachetelor. Numirea lui la SIE a fost un semnal dat de Romania impotriva NATO si care demonstra ca noi ne alaturam fostului bloc sovietic”, sustine istoricul Marius Oprea. (M.N.)
Sursa: Agentia de Investigatii Media
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 413 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 460 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 150 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 232 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]
3 Comments