Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Politica interna
Ponta – uzurpatorul
Aciduzzul | 29 iunie, 2012 | 1 comentarii | 108 vizualizari |
(3 voturi )

Iulia Nueleanu
Premierul Victor Ponta a uzurpat cu buna stiinta atributiile presedintelui Romaniei, asumandu-si rolul de reprezentant al Romaniei la Consiliul European , fara a avea un mandat in acest sens din partea sefului statului, asa cum prevede Constitutia. De altfel, nici macar decizia Curtii Constitutionale, care a confirmat miercuri dupa amiaza ca presedintele Traian Basescu este indreptatit de legea fundamentala sa reprezinte Romania la Consiliul European nu l-a oprit pe Ponta din drumul sau, chiar daca era constient de incalcarea Constitutiei. Faptul ca Ponta a calcat cu buna stiinta legile in picioare, doar de dragul de a fi el reprezentantul Romaniei la Bruxelles, pentru o zi a fost confirmat ieri de presedintele Basescu.

Acesta a declarat ieri ca Andrei Marga i­a transmis in scris ca „din dispozitia pre­mierului“ nu a trimis la Bruxelles dele­gatia comunicata de Cotroceni, seful statului precizand ca dupa decizia CC a mai trimis de doua ori miercuri seara componenta si la MAE si la premier. „Ma refer la doua institutii cand spun ca am fost impiedicat sa imi exercit mandatul.

Am transmis pe data de 28 lista delegatiei, am primit raspuns, semnat de ministrul de Externe, prin care ma informa ca din dispozitia prim-ministrului nu se transmite delegatia stabilita de presedinte. Ieri, dupa decizia CC, am transmis din nou delegatia la MAE, dar si in copie la premier.

In jurul orei 23.00 am mai transmis o data delegatia la MAE si la cabinetul premierului si pana dimineata delegatia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit sa o conduc, nu a fost transmisa la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului si ministrului de Externe, presedintele a fost practic impiedicat sa isi exercite mandatul pentru ca nu figureaza pe delegatia oficiala a Romaniei“, a spus Basescu.

Premierul stie ca a calcat pe bec

Desi in declaratii publice braveaza, invocand faptul ca se afla la Consiliul European in baza unui mandat dat de Parlament, de fapt o declaratie politica, fara nicio valoare juridica, Ponta e constient ca a incalcat legea si ca ar putea chiar plati pentru acest lucru. Astfel, ieri la pranz el i-a solicitat presedintelui Basescu un mandat din partea acestuia pentru a reprezenta tara la Consiliul European. Traian Basescu a declarat, ieri, ca la ora 12.00 premierul Victor Ponta i-a dat telefon pentru a-i cere sa ii dea mandat pentru Consiliul European.

„Mandatul pentru Consiliul de astazi (n.r. – joi) este extrem de complicat si va garantez ca, privind la delegatia cu care a mers si stiind subtilitatile Consiliului European, sunt convins ca nu au inteles mandatul pentru CE de azi. E bine ca azi discutiile sunt doar incipiente“, a spus seful statului.Traian Basescu a spus ca premierul nu are mandat de reprezentare la reuniunea Consiliului si ca nu a venit sa discute temele unui astfel de document, seful statului aratand ca a primit abia joi, „in jurul orei 12.00“, un telefon de la Victor Ponta pentru a-i aproba un mandat pentru Consiliul European.

Seful statului a precizat ca nici macar nu a primit un astfel de document din partea primului-ministru.

O premiera nefericita

Presedintele a mai declarat ca este pentru prima data dupa revolutie cand un premier isi asuma atributii ale presedintelui fara a avea mandat, el precizand ca Romania este reprezentata nelegitim la Consiliul European. „Romania este legitim prezenta la Consiliul European, dar nelegitim reprezentata“, a afirmat seful statului. „Este pentru prima data in opt ani de exercitare a functiei cand sunt impiedicat sa-mi exercit atributiile constitutionale“, a adaugat Traian Basescu, adaugand ca nu vrea sa se interpreteze ca se plange, dar aceasta este realitatea.

El a spus ca a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru ca ar fi fost „o situatie stanjenitoare“ si pentru ca nu a vrut sa fie afectata „buna reputatie“ pe care Romania si-a creat-o la Consiliul European in ultimii opt ani de cand a asigurat el reprezentarea.

„Aceasta reputatie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusa sub semnul intrebarii daca astazi la Bruxelles am fi mers doi delegati.

Ar fi fost o situatie stanjenitoare si eu cred ca intr-un moment in care nu numai UE asteapta foarte mult de la acest Consiliu, dar toata lumea este focusata pe acest Consiliu, o stanjenitoare disputa intre presedinte si premier nu ar fi facut numai inconjurul Uniunii Europene, dar si inconjurul lumii, pentru ca jurnalisti ca dumneavoastra sunt peste tot si ar fi incercat sa speculeze orice fisura, fie ea si o fisura cu aspect stanjenitor care ar fi putut viza delegatia romaneasca“, a explicat presedintele.

Cu toate acestea, presedintele a subliniat ca „niciodata“ nu va depune o plangere penala impotriva premierului, desi conform prerogativelor oferite de art 109 din Constitutie putea nu doar sa depuna o plangere penala ci chiar sa-l si suspende pe premier.

Astfel, potrivit art 109 alin (2) ”Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie”. Or, ceea ce s-a intamplat ieri la Bruxelles se potriveste manusa acestui articol din Constitutie, in baza caruia presedintele Basescu putea merge pana la suspendarea lui Ponta din functie.

Basescu: Statul de drept este pus sub semnul intrebarii prin atitudinea premierului

Presedintele Traian Basescu a declarat ca statul de drept este pus sub semnul intrebarii prin atitudinea de miercuri a premierului si prin pozitiile si presiunile USL, inclusiv ale ministrului Titus Corlatean, la adresa justitiei.

„Aici suntem in cu totul alta tema, si anume aceea a derapajului democratic grav pe care USL il genereaza de cand a venit la guvernare. Nu avem numai atacul pe Curtea Constitutionala, atac incorect, pentru ca ea nu este majoritar tinand de presedinte sau de PDL, sunt derapaje de la democratie grave, nu numai in aceasta privinta, dar uitati-va la presiunile si amenintarile pe justitie, pe CSM, la atitudinea multora dintre ministri, inclusiv a ministrului justitiei.

Deci, suntem intr-o situatie in care statul de drept este pus sub semnul intrebarii prin atitudinea anuntata ieri de primul-ministru Victor Ponta, dar si prin presiunile care s-au facut pe justitie in ultimele doua saptamani“, a afirmat seful statului.

El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, decizia de miercuri a Curtii Constitutionale nu necesita publicarea in Monitorul Oficial.“Pentru mine, decizia de ieri a Curtii Constitutionale nu necesita publicarea in Monitorul Oficial pentru ca ceea ce preciza este si in Constitutie. Practic au facut citire a articolelor 80 si 140 din Constitutie. Nu aveam nevoie de publicare, ci sa nu fiu impiedicat sa merg la Bruxelles“, a spus seful statului.

intrebat daca se refera si la cazul Adrian Nastase atunci cand se refera la presiunile asupra justitiei, presedintele a raspuns: „Nu numai. Ma refer in general la atitudinea fata de justitie“.

Presedintele grupului PPE : Sunt ingrijorat de nerespectarea statului de drept in Romania

Presedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, afirma ca va cere o dezbatere in PE despre situatia democratiei in Romania, el aratandu-se ingrijorat de faptul ca premierul Victor Ponta a ignorat decizia CC cu privire la reprezentarea la Consiliul European.

„Sunt profund ingrijorat de nerespectarea statului de drept in Romania. Am fost extrem de neplacut surprins sa aflu ca Victor Ponta a ignorat decizia Curtii Constitutionale cu privire la reprezentarea Romaniei la Consiliul European. In plus, nefiind multumit de aceasta decizie, a mers mai departe, trecand Monitorul Oficial, care ar fi trebuit sa publice decizia respectiva in scopul intrarii acesteia in vigoare, sub autoritatea Guvernului. Aceste practici ma fac sa ma intreb daca nu cumva democratia din Romania este grav amenintata. Voi cere o dezbatere in Parlamentul European pe acest subiect“, sustine Daul, intr-un comunicat oficial.

El precizeaza ca mesajul sau catre premierul roman este ca nimeni nu este mai presus de lege.

Sursa: Curentul

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 439 vizualizari | 1 vot

  Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 228 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics