Programele de Revelion ale principalelor televiziuni din Romania au fost ambalate pretenţios de experţii PR ai acestora, dar au oferit destule momente inadecvate si de prost-gust. Programele TV de Revelion s-au incadrat in nota deja tradiţionala: exces de manele, mici scenete umoristice si muzica de petrecere, genuri de succes pentru telespectatorul roman, “bombardat” si cu fete frumoase in toalete provocatoare. Ideea originala a TVR (transformarea se lectiei pentru Eurovision in program de Revelion) s-a dovedit nepopulara, astfel incat televiziunea publica a fost depasita de posturi precum Etno TV, Kanal D si, pe alocuri, National TV, asa cum a scris EVZ in editia din 3 ianuarie.
Manele “de toate genurile”
Gina Pistol, Andreea Mantea, Simona Sensual, Andreea Tonciu, Laurette alaturi de Liviu Varciu, Pavel Bratos, Nea Marin sau Jean de la Craiova – asta a oferit Pro TV in Maratonul de Revelion.
“Programul de Revelion nu e o emisiune pe care o urmaresti stand in fotoliu si uitandu-te la televizor. Trebuie sa fie o continuare a petrecerii din fiecare casa, sa poata fi urmarit in timp ce lumea mananca, danseaza, vorbeste. De aceea trebuie sa conţina foarte multa muzica, intrerupta doar de momente de comedie foarte scurte. Muzica trebuie sa fie de toate genurile, cu conditia sa fie dansabila, vesela, de petrecere”, a explicat producatorul Mona Segall.
Aceeasi reteta a folosit si postului de nisa Etno TV. “Lumea s-a saturat de glume rasuflate si se intoarce la valorile autentice. Romanii nu mai vor lucruri tampite la televizor, ci asculta muzica de calitate. Maratonul nostru a presupus difuzarea cantecelor a peste 60 de artisti consacrati”, ne-a spus Adriana Bahmuteanu.
Manelele si muzica de petrecere a adus locul patru in audienta si pentru Kanal D.
Vedete si pretentie de umor
Formula de succes a Antenei 1 (care, cu “Revelionul Recordurilor”, s-a batut pentru primul loc cu Pro TV) ne-a fost definita de Dan Negru: “Am mizat pe numele artistilor”, a spus el.
Apoi a adaugat: “Omul zapeaza mult de Revelion, notorietatea postului conteaza, dupa cum e important si vadul creat pe acel eveniment. Antena a creat acest vad timp de 10 ani, am obisnuit romani cu productii grandioase de Revelion, si asta devine o obisnuinta de consum in aceea noapte”.
Nae si Vasile, Tociu si Palade, Mihai Bendeac, Mircea Badea, Catalin Botezatu, Dinu Iancu Salajanu, Adrian Minune sau Andreea Balan s-au numarat printre cei care au urcat pe scena.
Atunci cand Eurovision nu rimeaza cu Revelion
TVR a incercat un Revelion atipic, live, care insa nu a reusit sa aduca audienta, clasand televiziunea publica abia pe locul sapte. “Asteptarile au fost mari. Am gandit prea european acest demers, am contat pe spiritul national al romanilor, pe faptul ca vor fi trup si suflet cu actiunea noastra, ca le va pasa de cei care lupta in ring, ca-si vor dori sa contribuie la alegere”, a explicat realizatoarea Marina Almasan.
“Nu orice program care nu dobandeste audienta scontata trebuie numit esec. Pana la urma, noi ne-am atins scopul, intr-un mod onorabil. Am ales o melodie frumoasa, care sa ne reprezinte ţara la finala Eurovision. Melodia a facut parte dintre favorite, publicul a cotat-o foarte bine. Juriul – nu mai vorbesc. Nu au fost vociferari peste limita normalitatii, nu au fost scandalurile obisnuite”, s-a consolat Almasan.
OPINIE
“Programele vulgare au avut succes”
Pentru analistul media Iulian Comanescu, lucrurile sunt simple: romanii sunt iubitori de manele.
Manelele. “Etno TV apare destul de sus, alaturi de Kanal D si Naţional, care au mers pe manele “cinstite”, fara sa pretinda ca fac altceva. E un anumit filon balcanic pe care ni-l negam din snobism si care acum se razbuna pe noi. Cam asta-i Romania si asta ii place sa asculte”.
Perdanti. “Marele perdant nu e doar TVR 1. As remarca pozitia foarte joasa a Realitatii TV, care a pus la cale paranghe lia aceea oribila de la mosia lui Mircea Dinescu. Asta o fi modelul BBC al lui Stelian Tanase? (….) A fost doar o secventa interesanta, de chef lugubru, matein, cea in care sase gealati carau tava cu somnul acela urias pe umeri, la cuptor, ca pe un mort la groapa. Dincolo de asta, programele vulgare au avut succes si pentru ca un anumit gen de petrecareti a inceput sa iasa in strada de Revelion, ca la Berlin sau la New York. (…) Revelionul in fata televizorului e cam «out» in Romania”.
Eurovision – Revelion. “Participantii la etapa nationala n-au cum fi altfel decat mediocri si plicticosi, or, daca faci nu stiu cate ore cu asa ceva, n-ai nici macar beneficiul ridicolului din talent show-urile gen Megastar. O idee gresita din plecare, pentru care am inteles de pe generic ca trebuie sa-i «multumim» Marinei Almasan”.
INVESTITII
Doua intrebari si aproape nici un raspuns de la cei implicati in realizarea programelor de Revelion
Am pus doua intrebari reprezentantilor celor catorva televiziuni care au performat de Revelion:
1. ce investitii s-au facut
2. de caţi oameni a fost nevoie pentru a realiza programele.
Raspunsurile au fost date, in general, cu foarte multa diplomatie.
Pro TV, rating 9,3%
Mona Segall, producator
1. “Decorul trebuie sa fie fastuos, luminos, de sarbatoare, ca atunci cand oamenii isi arunca ochii spre televizor sa simta atmosfera de Revelion”, ne-a raspuns indirect producatorul Mona Segall.
2. “In total au fost aproximativ 200 de oameni care au lucrat pentru programul «Star Maraton» de Revelion”.
Antena 1, rating 9,2%
Dan Negru, realizator
1. “Antena a creat acest vad timp de 10 ani, i-am obisnuit pe romani cu productii grandioase, spectaculoase de Revelion, si asta devine o obisnuinta de consum in acea noapte”.
2. “Mai bine de 200 de oameni au fost implicati in proiect, cu unii dintre ei chiar am inceput lunga serie a revelioanelor la Antena 1 acum 10 ani”.
TVR 1, rating 1,6%
Marina Almasanu, realizator
1. “Cifrele nu au relevanta pentru publicul larg. Va voi spune doar ca investitia in Selecţia nationala Eurovision 2011 a fost la nivelul celei din anul trecut, chiar daca durata transmisiei a fost dubla, chiar daca si preturile, de Revelion, sunt duble, chiar daca, simultan, a fost acoperit si programul de Revelion. Ca economist, pot spune ca s-a lucrat in conditii de eficienta economica deplina, ca sa nu mai vorbim de atragerea unor numerosi sponsori, dornici sa-si asocieze brandul cu evenimentul realizat de TVR (este si acesta un semnal foarte clar al calitaţii noastre – nu credeti?). Pacat, repet, ca rezultatele nu au fost cele dorite de noi si, poate, meritate de Eurovision”
2. Pentru ca transmisia s-a facut live, peste 700 de oameni au fost prezenti in instituţia din Dorobanti de Revelion.
Etno TV, rating 3,1%
Adriana Bahmuţeanu, manager
1. “Maratonul nostru a presupus difuzarea cantecelor a peste 60 de artisti consacrati (…) Pe langa muzica de calitate prezentata, echipa tanara care a lucrat la acest program a reprezentat un plus pentru succesul nostru. La minusuri putem incadra lipsa banilor, care nu ne-au permis sa avem decoruri spectaculoase. Nu ne asteptam sa fim atat de sus. Totusi, n-avem cum sa ne batem cu statii consacrate. Noi suntem un post mai mic, de nisa.”
2. Cu un buget “aproape de zero”, pro gramul de pe Etno TV a reusit sa se claseze pe locuri fruntase. “Cativa banuti pentru decoruri in propriul studio, inchirierea unei macarale, lumini si ceva de pus pe masa a fost suficient pentru a atrage telespectatorii”, a mai spus Bahmuţeanu. In aceste condiţii, televiziunea a scos si ceva profit din reclame, insa nu a fost cuantificat. “Am avut publicitate prin care ne-am scos banii, insa nu am facut calculele”.
Kanal D, rating 2,2%
Madalina Morosanu, Production Coordinator
1. “Un program de Revelion bine facut este intotdeauna rentabil, ca orice emisiune buna. Chiar daca nu-ti aduce venituri uriase imediat, ajuta la consolidarea pozitiei si imaginii statiei, lucru care pe termen lung iti aduce multe avantaje. In majoritatea business-urilor, in urma oricarei investitii nu se asteapta rezultate materiale majore imediate”.
2. “Aproximativ 70 de oameni au fost implicati in realizarea programului. Echipa Kanal D, formata de foarte mult timp, e bine inchegata si extrem de eficienta.”
Sursa: Evenimentul Zilei
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 384 vizualizari | 5 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 444 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 143 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]