Comitetul Executiv al FRJ MediaSind respinge acuzatiile nefondate si denigratoare ale directorului general, Ioan Rosca, prezentate in comunicatul ANP Agerpres transmis presei in data de 22.07.2011 si face urmatoarele precizari: 1.Persoana acuzata in acest comunicat careia i s-a omis precizarea functiei este chiar presedintele organizatiei sindicale, adica cel care este indreptatit, conform legii si a Statutului, sa-i reprezinte pe membrii de sindicat in relatiile cu tertii. 2.Nemultumirea „personala” a liderului de sindicat coincide cu nemultumirea angajatilor din Agerpres, precum si cu nemultumirea FRJ MediaSind si a Federatiei Europene a Jurnalistilor. Aceasta consta in boicotarea de catre administratia ANP Agerpres a eforturilor organizatiilor sindicale de a solutiona problemele grave cu care se confrunta institutia si anume:
*Angajatii din Agerpres sunt singurii salariati din mass-media carora li s-au diminuat veniturile cu peste 30%;
*Angajatii din Agerpres au cele mai mici salarii din presa (intre 100-350 euro/lunar), deoarece nu beneficiaza de drepturile prevazute in Contractul Colectiv de Munca din mass-media, la fel ca si ceilalti colegi;
*Angajatii din Agerpres sunt considerati functionari publici si nu angajati in mass-media, ceea ce intra in contradictie cu reglementarile europene din domeniu, fapt constatat si de Raportul Misiunii Federatiei Europene a Jurnalistilor in Romania: (https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/raportulmisiuniifederatieieuropeneajurnalistilorinromania)
In aceste conditii, in loc sa sustina demersurile SJP, ale FRJ MediaSind, FEJ, FIJ si ale celorlalte organizatii din media, asa cum s-a angajat si prin Contractul Colectiv de Munca din ANP Agerpres, conducerea institutiei s-a limitat sa le boicoteze, prin diverse reactii publice. Totodata, printr-o sedinta a Consiliului Director organizata ad-hoc si fara participarea directorului economic si a reprezentatului sindicatului, directorul general a dispus, impreuna cu ceilalti trei membri cu drept de vot, transferarea a 13, 6 miliarde lei vechi din bugetul agentiei de la „cheltuieli personal” la „bunuri si servicii” si „cheltuieli de capital”.
Reactia sindicatului a fost fireasca si legala cand a solicitat explicatii referitoare la natura cheltuielilor prevazute in aceasta hotarare, avand in vedere ca, potrivit sesizarilor primite de organizatie, s-au mai achizitionat diverse bunuri inutile care nu au legatura cu obiectul de activitate al institutiei de presa (drujbe, capcane pentru cartite, aspirator de frunze, masini de tuns iarba, gazon, trandafiri, arbusti etc.).
3.Afirmatia din comunicat potrivit careia rapoartele Curtii de Conturi si procesul verbal de control al Inspectiei Muncii au „evidentiat corectitudinea si eficienta activitatii manageriale in Agerpres” este contrazisa tocmai de aceste documente. In urma ultimului control a Curtii de Conturi, activitatea Fundatiei din Agerpres a fost suspendata, iar, potrivit adresei Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 596-RM-6958-19.07.2011, semnata de Inspectorul General de Stat al Inspectiei Muncii, s-au constatat mai multe abateri de la legislatie in urma carora s-au „dispus in sarcina angajatorului masuri obligatorii cu termene concrete de realizare”.
„Nerespectarea lor, conform art.21 din Legea 108/1999, republicata, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 10 000 lei”, se arata in adresa Inspectiei Muncii. Din aceste motive, SJP a solicitat conducerii Agerpres, conform prevederilor CCM si a Legii 544/2001 privind informatiile de interes public, sa puna la dispozitie cele doua procese verbale, dar pana in prezent administratia nu a transmis vreun raspuns.
4. In ceea ce priveste „apararea onoarei si imaginii institutiei”, mentionam ca FRJ MediaSind a fost singura organizatie din presa care, inca din anul 2008, a reactionat in mod public impotriva tentativelor unor grupuri de interese economice si politice de a privatiza cea mai mare agentie de presa din tara. De asemenea, cu sprijinul Federatiei Europene a Jurnalistilor si a unor organizatii profesionale din mass-media, FRJ MediaSind a reusit sa convinga membrii Senatului de necesitatea modificarii Legii de organizare si functionare a ANP Agerpres in sensul ca angajatii agentiei sa beneficieze de acelasi statut ca si colegii lor din mass-media.
Proiectul de lege a trecut, cu unanimitate de voturi, in Senatul Romaniei, dar, din nefericire, din cauza slugarniciei manifestata de directorul agentiei fata de membrii Comisiei de Cultura, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional pentru aceasta lege, l-a respins.
Acestea sunt principalele motive din cauza carora in ANP Agerpres domneste haosul, dialogul dintre partenerii sociali lipseste cu desavarsire, peste 140 de angajati se afla in proces cu administratia pentru recuperarea drepturilor salariale (doi dintre acestia si pentru hartuire profesionala), iar libertatea de exprimare si dreptul cetateanului de a fi informat sunt calcate frecvent in picioare (vezi cazurile Ontanu, OIM etc.). In acest timp, autorii morali ai acestei situatii grave se afla in vacanta inca din martie 2008, de cand actualei conduceri i-a expirat mandatul.
Comitetul Executiv al FRJ MediaSind
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 403 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 454 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 147 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 231 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]