România, Italia, Ungaria şi Cehia s-au zbătut săptămâna trecută pentru a dilua un document de poziţie al UE privind conflictul dintre Israel şi Palestina, acţionând parcă la instrucţiunile Ministerului de Externe al Israelului, se arată într-un articol de opinie publicat de Financial Times. În articolul semnat de fostul comisar european pentru afaceri externe, lordul Chris Patten, care acum este copreşedinte al think-tankului International Crisis Group, este evidenţiat modul în care Uniunea Europeană a decis să se poziţioneze faţă de procesul de pace din Orientul Mijlociu şi modul în care s-au desfăşurat negocierile între statele UE în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, unde România a fost reprezentată de secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru.
“Reclama Accenture cu Tiger Wood, care spune senin ‘Contează care este pasul tău următor’, ar trebui să aibă o semnificaţie aparte atât pentru miniştrii de externe ai UE, cât şi pentru nefericitul jucător de golf.
Săptămâna trecută, mulţumită preşedinţiei energice a suedezului Carl Bildt, şefii diplomaţiilor europene au ajuns la un acord privind o declaraţie consistentă de poziţie pentru Palestina şi Israel. Dar nu a fost atât de bună pe cât ar fi trebuit să fie.
Acţionând parcă potrivit instrucţiunilor primite din partea Ministerului de Externe al Israelului, Italia, Ungaria, Cehia şi România s-au zbătut pentru a dilua textul original. Dar ceea ce a supravieţuit a ieşit totuşi destul de bine”, scrie Chris Patten.
Astfel, miniştrii au făcut apel la reluarea negocierilor, într-un orizont de timp agreat, pentru încheierea unei păci consistente între Israel şi Palestina, comentează autorul.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului român de Externe, remis imediat după reuniunea de la Bruxelles, în cadrul concluziilor privind procesul de pace din Orientul Mijlociu “s-a luat notă de situaţia actuală din regiune” şi s-a “reconfirmat sprijinul pentru eforturile internaţionale în direcţia reluării negocierilor de pace, în vederea identificării unei soluţii bazate pe principiile convenite”. Alte detalii nu sunt oferite în acest sens.
Comentariile lordului Patten privind faptul că România ar fi acţionat “parcă la comanda” Israelului vin în contextul în care ţara noastră şi-a manifestat de mai multe ori disponibilitatea de a ajuta pe plan diplomatic la rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu, sugerând că ar putea juca rolul unui mediator, dată fiind tradiţia sa de a avea relaţii bune atât cu Israelul, cât şi cu state arabe.
România a fost singura ţară din fostul bloc comunist care a menţinut relaţii diplomatice cu Israelul după Războiul de şase zile din 1967. În plus, ţara noastră a întreţinut în timpul lui Nicolae Ceauşescu raporturi strânse şi cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusă de Yasser Arafat. România s-a numărat printre primele trei ţări din lume care a recunoscut oficial OEP, în 1974, şi prima ţară a Tratatului de la Varşovia care a autorizat OEP să deschidă o “reprezentanţă oficială” în capitală, transformată ulterior în “ambasadă”. Recent, România a deschis la Ramallah un birou diplomatic.
În continuare, Chris Patten detaliază în articolul său din Financial Times ce conţine documentul adoptat la reuniunea UE de săptămâna trecută. Astfel, el explică faptul că UE şi-a reafirmat susţinerea pentru un stat palestinian independent ale cărui graniţe, inclusiv cele ale Ierusalimului, ar trebuie să revină la cele de dinaintea anului 1967, dacă nu se convine altfel. În plus, şefii diplomaţiilor europene au arătat că îşi vor dezvolta relaţiile cu autoritatea palestiniană şi că vor ajuta la consolidarea instituţiilor statale.
În plus, continuă publicaţia, UE consideră că în urma negocierilor Ierusalimul ar trebui să devină atât capitala Palestinei, cât şi a Israelului, că ar trebui evitată fragmentarea Palestinei şi că acolo ar trebuie să se organizeze alegeri. Oficialul a mai aratat ca UE nu ar trebui sa achite costurile ocupatiei israeliene.
“Trebuie să fim însă foarte fermi în ceea ce priveşte faptul că UE nu se angajează să plătească costurile ocupaţiei israeliene a Palestinei”, a spus acesta, subliniind că în ultimii ani UE a ajuns să plătească peste un miliard de euro în acest scop şi avertizează că UE nu trebuie să fie girantul pentru “intransigenţe şi folosirea forţei disproporţionate”.
Sursa: Newsin
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 412 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 459 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 150 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 232 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]