Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Romania detine, ascuns in pamant, peste 86 miliarde in aur
Aciduzzul | 28 august, 2011 | 0 comentarii | 372 vizualizari |
(2 voturi )

Cantitatea de 1.500 tone de aur nu cred ca este supraestimata, deşi nu toate prognozele sunt conturate cu aceeaşi precizie. Roşia Montana este campionul absolut, cu rezerve intre 600 şi 700 tone de aur, dar mai sunt la Bucureşci-Rovina cam 100 tone de aur, sau la Barza, circa 300 de tone.Geolog ii estimeaza ca in subsolul tarii exista 1.500 tone aur. Din cauza costurilor mari de exploatare, o mare parte va ramane in pamant mult timp de-acum incolo. Valoarea aurului care s-ar afla acum in Romania este de peste 86 miliarde de dolari, potrivit evaluarii rezervelor din subsol facute de Institutul Geologic Roman (IGR)şi raportat la pretul actual, de 1.800 de dolari pe uncie. „Cantitatea de 1.500 tone nu cred ca este supraestimata, deşi nu toate prognozele sunt conturate cu aceeaşi precizie. Unele date se bazeaza pe cercetari amanuntite. Roşia Montana este campionul absolut, cu rezerve intre 600 şi 700 tone de aur, dar mai sunt la Bucureşci-Rovina cam 100 tone de aur, sau la Barza, circa 300 de tone”, ne-a explicat Gavril Sabau, director ştiintific al IGR.

Totuşi, specialiştii sustin ca nu tot aurul din subsol merita sa fie scos la suprafata, costurile pentru pornirea unei exploatari miniere aurifere fiind foarte mari.

„Multe dintre zacaminte erau cunoscute inca de pe vremea comuniştilor, ei aveau in plan sa le exploateze, dar atunci statul nu a avut forta economica sa porneasca”, a precizat Gavril Sabau. Asta, deşi compania romano-canadiana Deva Gold intentioneaza sa investeasca 180 milioane de euro numai la Certeju – Hunedoara, dupa cum ne-a declarat administratorul Nicolae Stanca, dar spera sa scoata aur de 2,28 miliarde de euro.

„Eficienta exploatarii tine cont de cotatia aurului. La pretul de acum, merita. Dar daca scade sub 700-800 de dolari, nu mai merita”, a explicat acesta. Nicolae Stanca sustine ca aurul Romaniei e raspandit in cantitati mici, pe o suprafata foarte mare şi de aceea nu toate zonele sunt rentabile pentru exploatare. Deva Gold mizeaza la Certej pe 57 tone de aur.

Aurul romanesc, mai scump decat cel extern
Deocamdata, in Romania nu mai functioneaza nici o exploatare autorizata de aur. „Toate sunt n stadiul de obtinere a avizelor. Pe langa cea de la Roşia Montana, mai este cea a lui Deva Gold. O a doua este la Baia Mare, pentru deşeuri miniere”, ne-a declarat preşedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti. Acesta a explicat ca, pe langa bani, deschiderea unei mine de aur solicita şi mult timp.

„De exemplu, dupa obtinerea tuturor avizelor, la Roşia Montana, pentru constructia uzinei de preparare, a utilitatilor şi a iazului de decantare sunt necesari intre doi şi trei ani, timp in care nu are loc exploatarea”, a mentionat Alexandru Patruti. Preşedintele ANMR a afirmat ca in momentul de fata nici o companie de stat nu ar putea face fata singura cheltuielilor necesare pentru o exploatare miniera.

„Minele statului au func¬tionat dupa ’89 aproape in totalitate cu subventii. Cand am intrat in Uniunea Europeana, nu s-au mai acordat aceste subventii şi toate minele s-au inchis. O companie cu capital de stat ar trebui sa participe la o licitatie pentru obtinerea licentelor, dar nici una nu ar putea face fata efortului financiar pe care il presupune o asemenea investitie”, a mentionat preşedintele ANMR. Acesta a precizat ca in 2006, aurul romanesc ajunsese sa coste mai mult decat cel de piata externa.

Statul roman nu a mai investit in echipamente
Ultima mina romaneasca a fost inchisa n 2007, la Barza, in judetul Hunedoara, deşi se estimeaza ca acolo mai sunt cam 300 tone de aur. Atunci, s-a considerat ca mina nu mai este eficienta. „O mina de aur, pentru a fi eficienta, trebuie sa beneficieze de suport investitional. Dar statul roman nu a mai investit. Pretul international al aurului a coborat foarte mult, compania avea datorii, aşa ca exploatarea parea sa fie ineficienta”, a precizat Florin Cazacu, fost lider sindical la Mina Barza.

Sursa: Romania Libera

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 372 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9894 vizualizari | 9 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 604 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics