In tara noastra, este autorizat pentru cultura inca din 2007 porumbul modificat genetic MON 810. Acesta este unul dintre cele trei soiuri de porumb care au facut obiectul studiului realizat la doua universitati din Franta. Specialistii au descoperit ca, la soarecii pe care i-au hranit cu acest soi de porumb, MON 810, au aparut probleme de toxicitate la nivelul ficatului si rinichilor. Asta au aratat analizele de sange si de urina care au fost facute inainte de a fi hraniti cu porumb si dupa trei luni de cand consumau acest porumb modificat genetic. Aceste efecte negative pot sa apara si la oameni, spun specilistii, iar in timp pot duce la cancer, boli nervoase sau boli de reproducere.
Doctorul Giles Eric Seralini, unul dintre cercetatorii care au realizat studiul, spune ca exista o scadere la nivelul sintezei proteinelor la nivelul ficatului, o crestere a ureei in sange si o crestere in greutate a splinei, adica organul responsabil cu fabricarea globulelor rosii. Potrivit studiillor, consumul de plante modificate genetic este nociv pentru mamifere pentru simplul fapt ca in decursul evolutiei acestora s-au hranit constant cu plante naturale, nemodificate genetic iar metabolismul animalelor reactioneaza violent la aceste schimbari bruste si radicale.
Fermierii romani care au plantat porumb modificat genetic in perioada 2007-2009 au obtinut o recolta totala de aproximativ 44.000 tone, potrivit Ministerului Agriculturii. Cele mai mari suprafete sunt in judetele Braila, Calarasi si Arad.
Reprezentantii Ministerul Agriculturii sustin ca porumbul MON 810 a fost testat din 1998 incoace, iar autoritatile europene pentru siguranta alimentelor au concluzionat ca este putin probabil ca acest soi sa aiba efecte adverse asupra sanatatii oamenilor si animalelor.
Si totusi 21 de state l-au interzis. Romania nu a facut deocamdata asta.
Sursa: Iulian Urban
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2014 | 1 comentarii | 391 vizualizari | 1 vot
Industria avicola se intoarce la valorile traditionale in Europa, stimulata de cererea in crestere pentru carnea de pui de calitate. Tot mai multi europeni renunta la carnea de pui crescut in sistem industrial in mega-ferme si se orienteaza catre puii crescuti in sistem free-range, adica in aer liber, cu acces permanent la verdeata. Acest sistem […]
Autor: Aciduzzul | 7 august, 2013 | 0 comentarii | 385 vizualizari | 4 voturi
A Dutch scientist is offering the world’s first cultivated beef made of stem cells to taste. He believes the lab-grown meat will feed the world and help save the environment. The tasting event happens amid UN calls to invest more in food innovation. The 5-ounce burger which costs $332,000 to produce was fried and taste-tested […]
Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 0 comentarii | 445 vizualizari | 1 vot
The transparency campaign initiated by McDonald’s last year was intended at marketing a more health conscious image of McDonald’s Corp.–and at using social media more effectively, but instead of talking about their love for the brand, the hashtag became a forum for people to talk about how disgusting they believe the food is. The ingredients […]
Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 1 comentarii | 521 vizualizari | 3 voturi
Autor: Aciduzzul | 1 iunie, 2013 | 2 comentarii | 1068 vizualizari | 6 voturi
Fungicidul Initium, produs de concernul BASF, destinat culturilor de vita-de-vie, cartofi si legume, a primit aprobarea finala de a fi folosit in tarile din Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat al BASF. Aprobarea vine dupa ce Initium a fost lansat anterior in tarile din Uniunea Europeana, America de Nord si de Sud, se mai arata in […]