Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Spirit romanesc
Sa stim de ce suntem unde suntem. Romania sub imperiul haosului – de Prof. Univ. Dr. Gh Buzatu
Aciduzzul | 1 septembrie, 2012 | 0 comentarii | 236 vizualizari |
(2 voturi )

“Daca avem in vedere ca marele conflict din 1939-1945 si intregul lui cortegiu de consecinte nu s-a incheiat nicidecum odata cu capitularea Italiei, Germaniei, Japoniei si a aliatilor lor (inclusiv Romania), ele afectand si azi evolutiile internationale, atunci, mai mult decat sigur, am putea vorbi chiar de … UN NOU RAZBOI DE O SUTA DE ANI!” – Prof Univ Dr Gh Buzatu

A R G U M E N T
Gh Buzatu
Prefatand volumul Romania sub Imperiul Haosului (1939-1945), aparut in conditii exceptionale sub egida prestigioasei Case Editoriale R.A.O. (Bucuresti, 2007, 700 p.), am avansat urmatoarele consideratii in privinta valabilitatii si actualitatii temei asupra careia imi ingadui sa revin:

„ … Pacea de la 1919 a rezistat exact 20 de ani. Nici o zi in plus ori in minus! Al Doilea Razboi Mondial, declansat la 1 septembrie 1939, a beneficiat – daca s-ar putea spune astfel – de o suma de premise care, in 1936-1939, s-au aglomerat de o maniera alarmanta, vecina cu insuportabilitatea. in context, un fapt esential – la 23 august 1939 – Pactul Hitler-Stalin sau Ribbentrop-Molotov a pus capat la toate si a deschis irevocabil calea razboiului.

Dar, ceea ce a fost cel mai tragic, Pactul cuprindea un Protocol secret, care punea in discutie situatia unor state suverane si independente din Europa Est-Centrala, intre ele si Romania. Astfel ca, desi razboiul nu incepuse, dar splendorile si mizeriile s-au facut in modul cel mai dramatic resimtite pe seama Romaniei. si nu numai pentru ea. Rezultatul? Razboiul s-a dovedit, daca mai era necesar, un dezastru pentru numeroase state si popoare, dupa cum si Pacea ce avea sa rezulte la 1946-1947. in acest fel, s-au adeverit, o data in plus, fiind preferabil sa survina contrariul, cuvintele lui N. Iorga (Pacea are atata pret cat razboiul din care a iesit).

Ceea ce trebuie subliniat, in chip special, rezida in realitatea tragica ca, intr-o masura sporita in raport cu leatul 1914, anul 1939 a inaugurat, in istoria europeana si mondiala, epoca haosului. Cu toate ca, potrivit unor reputati istorici, 1914 si 1939 pot fi inclusi in aceeasi serie, ambele conflicte mondiale putand fi contopite intr-unul singur, rezultand, fara pretentii, un al doilea razboi de 30 de ani (1914-1945), iar, daca avem in vedere ca marele conflict din 1939-1945 si intregul lui cortegiu de consecinte nu s-a incheiat nicidecum odata cu capitularea Italiei, Germaniei, Japoniei si a aliatilor lor (inclusiv Romania), ele afectand si azi evolutiile internationale, atunci, mai mult decat sigur, am putea vorbi chiar de … UN NOU RAZBOI DE O SUTA DE ANI!

Ne situam, prin urmare, in plina domnie a Haosului, care, dupa o serie de episoade post-1945 (Razboiul Rece, Razboaiele din Coreea si Vietnam, Criza Rachetelor, Razboaiele din Orientul Apropiat si Mijlociu, Razboaiele din Algeria, Maldive, Afganistan, Cecenia si Transnistria, Razboiul General – in plina desfasurare si actualitate – impotriva Terorismului etc. etc.), s-a instalat si copleseste deja planeta. Ca o dovada, in anii din urma, D-l Alai Joxe, de la scoala de inalte Studii de stiinte Sociale din Paris, a lansat, simultan in Franta si SUA, provocatorul si excelentul eseu intitulat Imperiul Haosului (aparut, imediat dupa aceea, adica in 2003, si la Bucuresti). Violenta – observa profesorul francez, fiul cunoscutului fost colaborator al lui Charles de Gaulle – a devenit deja globala, ―barbaria‖ razboaielor ante -90 extinzandu-se peste limitele admisibilului, devenind de-acum predictibil ca “se poate si mai rau: totul e posibil”, de vreme ce lumea a intrat intr-un “ciclu fara speranta” (cf. Alain Joxe, Imperiul haosului, traducere, Bucuresti, Editura Corint, 2003, p. 18-19, 209-210). in acelasi context, britanicul Robert Cooper, concomitent cu Alain Joxe, a descoperit, fara putinta de a fi combatut, ca “traim intr-o lume plina de pericole care cu siguranta se vor amplifica. Pericolele ingemanate reprezentate de terorism si armele de distrugere in masa ne pun in fata unui mediu de securitate modificat in mod radical.

Conflictele vor produce pierderi mai mari decat pana acum. Este esential sa incepem sa cautam solutii atat la problemele noastre, cat si la problemele altora. in trecut, era suficient ca o natiune sa aiba grija exclusiv de ea. Acest lucru nu mai este valabil si azi. Intr-o era a globalizarii, nici o tara nu mai poate fi o < >”. Ce este de facut – se intreaba britanicul. Pentru unii, observa el, ne-ar subjuga visul, care “a ramas mostenire de la o generatie anterioara. El se bazeaza pe premisa ca statele natiune sunt fundamental periculoase si ca singura cale de a anihila anarhia dintre natiuni este aceea de a impune o structura hegemonica. Este foarte curios ca acum, cand statul-natiune a fost transformat intr-o structura pasnica si civilizata, si mai bine adaptata conditiilor lumii de azi, exista inca unii care doresc inlocuirea sa printr-o structuri si mai demodata. Daca statul-natiune reprezinta o problema majora, atunci cu siguranta supra-statul nu reprezinta o solutie”; oricum, avem toate motivele sa fim ingrijorati, intrucat “secolul in care tocmai am intrat risca sa fie deturnat din nou de anarhie si tehnologie.

Acesti doi mari distrugatori ai istoriei s-ar putea sustine reciproc. si exista suficient potential ramas din secolele precedente sub forma nationala, ideologica si religioasa, in asa fel incat sa apara iar contextul necesar distrugerii (subl. ns.)” (cf. Robert Cooper, Destramarea natiunilor. Ordine si haos in secolul XXI, Bucuresti, Editura Univers Enciclopedic, 2007, passim).

Mai cu seama ca, dupa cum sublinia la 12 ianuarie 2007 prestigiosul “The Financial Times”, S. U. A., unica superputere a lumii in momentul de fata, nu mai exporta bunastare si democratie, ci, predominant, haosul …

In mod sigur, optand pentru Romania sub Imperiul Haosului (1939- 1945) am fost influentat de vigoarea si logica argumentelor lui Pamfil seicaru, cel mai mare dintre ziaristii romani ai veacului trecut. Avand in seama ca, oriunde si oricum, evenimentele trebuie examinate si expuse cu obiectivitate in inlantuirea lor cauzala, trebuie sa admitem ca, daca la inceput a fost Pactul Hitler-Stalin si protocolul sau secret (articolul 3), din acestea au rezultat in chip logic si necesar, la 26-27 iunie 1940 notele ultimative ale URSS succedate, din partea Romaniei, de evacuarile Basarabiei, nordului Bucovinei si tinutului Herta, apoi de subscrierea dictatelor de la Viena (30 august 1940) si Craiova (7 septembrie 1940).

Romania Mare a esuat, iar Razboiul Refacerii Unitatii Nationale, care i-a urmat, a fost stavilit, urmare a capitularii si tradarii de la 23 august 1944, cand – considera Pamfil seicaru (1950) – ―Statul roman s-a prabusit”. si, tot pe atunci, el observa ca Romania se dovedise in general dupa Primul Razboi Mondial un factor neglijabil al oricarei ―politici de insurectie impotriva geografiei si a istoriei, politica initiata de cei care < >. Astazi poporul roman expiaza concluzia politicii facute de la 1919 pana la 23 august 1944”. Iar, pentru a ne opri aici, acelasi a retinut, in cuvinte cumplite, aceasta realitate de forta si blestem a evolutiei noastre contemporane:

“Tot ce s-a abatut, dupa 23 august, asupra nenorocitei noastre patrii era virtual cuprins in actul loviturii de stat” (1952). Tot ce-i posibil ca un atare punct de vedere, expus transant, dar cu sinceritate, sa-l intrige pe cititor, dar, cu obligativitate, el nu este nici apocaliptic, nici aistoric, cum ar fi putut sa se exprime insusi Pamfil Seicaru. Si aceasta pentru simplul motiv ca, acolo, in strafunduri, unde se face istoria, cei “mici” – dupa expresia lui N. Iorga – aveau deja presentimentul dezastrului ce insoteste haosul si care, daca nu se instalase, oricum se profila. Ma gandesc, in context, la unul dintre cele mai convingatoare exemple ce se pot aduce.

Am in vedere scrisoarea unui simplu pensionar, D. Ionescu, din comuna Model, judetul Ialomita, expediata la finele anului 1943 pe numele lui Gheorghe I. Cepoiu din comuna Izvoarele, judetul Prahova, din care extrag aceste randuri, ajunse tot pe atunci la cunostinta Maresalului Ion Antonescu, si anume ca:

― “… O sa ne manance gaia sau uliul de la Rasarit, si pe noi, si pe toate tarile din Balcani. Dupa razboi va face din aceasta tarisoara un imperiu nou, dandu-i alta denumire si alta credinta, care nu va fi nici bolsevica, nici catolica. Dumnezeu ne pedepseste pentru pacatele noastre. Bisericile sunt goale si carciumile sunt pline, pe cand la rusi contrariu, caci le-a dat voie Episcopul din Moscova (sic!) ca in toate bisericile sa faca rugaciuni si te-deum-uri pentru biruinta …” (Arhivele Nationale Istorice Centrale, Bucuresti, fond Presedintia Consiliului de Ministri, dosar 438/1943, f. 284).
Era, atunci, Haosul ori, doar, preludiul Haosului actual?

Dupa cum constatam, nu-i de loc imposibil sa detectam ceea ce realmente s-a intamplat, dar este exclus sa prevedem CE VA FI? Astfel ca devine preferabil, din toate punctele de vedere, sa aflam, cel putin, gratie unor documente fundamentale descoperite in arhivele interne si straine (SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Federatia Rusa), in marea lor majoritate inedite dar interesand Romania, CE A FOST? Fara indoiala, nu are rost sa detaliem, acum si aici, DE CE? Fie numai si pentru motivul, determinant, ca, probabil, DINTRU INCEPUT A FOST … SFARSITUL!

DE CE – ma intreb – nu ne-am aventura sa descifram magistrala Glossa a lui Eminescu: “Viitorul si trecutul// Sunt a filei doua fete, // Vede-n capat inceputul// Cine stie sa le-nvete [?]“.

Dupa cum se poate lesne constata, intr-o perioada atat de scurta au survenit si survin fapte si elemente atat de evidente care atesta ca, realmente, Imperiul Haosului nu numai s-a extins in spatiu si in timp, dar a sporit si in intensitate si manifestari, din moment ce Programul Globalizarii Totale a fost insusit oficial de catre cele mai multe dintre Guvernele Marilor Puteri si este proclamat deschis ca obiectiv al tendintelor actuale si viitoare in cele mai de seama domenii de activitate. Este motivul esential pentru care ne-am hotarat sa punem la indemana CITITORULUI acest volum colectiv de studii consacrate Romaniei sub Imperiul Haosului (1919-1989).

Iasi, 10 ianuarie 2011
GHEORGHE BUZATU CORNELIU BICHINEt
Coordonatori
ROMANIA SUB IMPERIUL HAOSULUI – II –
(1919-1989)
IASI
TIPO MOLDOVA
2011
3
4
S U M A R U L
Gh. Buzatu, A R G U M E N T
Marusia Cirstea, Gh. Buzatu, Europa sub regimul „pacii armate” (1919-1939)
Gh. Buzatu, Marusia Cirstea, Relatii internationale si desfasurari militare (1939-1945)
Gh. Buzatu, URSS – factor de insecuritate pentru Europa si Romania
Marusia Cirstea, Gh. Buzatu, URSS si Romania in razboi (1941-1945)
Mihai Aurelian Caruntu, Sudul Bucovinei in perioada 3 iulie 1940 – 22 iunie 1941: O regiune disputata in relatiile romano-sovieto-germane
Dumitru sandru, Guvernul Antonescu si problema evreilor din Romania
Adrian Nicolae Petcu, Despre o alta istorie a vietii religioase din Transnistria
Corneliu Bichinet, Gh. Buzatu, N. Iorga si Unirea tuturor romanilor
Gh. Buzatu, 22 iunie 1941 – „Agresiunea” Romaniei impotriva Rusiei comuniste: Ziua astrala a istoriei nationale
Gh. Buzatu, Corneliu Bichinet. Un trio pentru istorie: N. Titulescu – I. Antonescu – Gh. Brataniu
Gh. Buzatu, Corneliu Bichinet, 23 august 1944 – Conspiratia conspiratorilor
Gh. Buzatu, Romania si proba Labirintului – Evolutii si involutii (1939-1989)
Mircea Stanescu, Gabriel Catalan, Scurta istorie a Securitatii
Gh. Buzatu, Despre haosul planetar actual
Ion Coja, Romanii, un popor de oi? Interviu

Sursa: Ziaristi Online

Foto: AFP/ Mediafax

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 391 vizualizari | 2 voturi

Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 658 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 971 vizualizari | 4 voturi

Aniela Radu AVEAM 11 ANI.Totul s-a petrecut in fata blocului meu din Strada Drumul Taberei nr.14, Sector 6, Bucuresti. Eu nu pot uita imaginile respective, nici mirosul de sange si nici strigatele militarilor chemati, debarcati din autocare si vanati in fiecare noapte in fata MAPN-ului pentru asa-zisa “Revolutie”!! Apartamentul meu era sub foc continuu tras […]

Autor: Aciduzzul | 26 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 268 vizualizari | 4 voturi

Liderul PRM Gheorghe Funar a susţinut, luni, că poetul Mihai Eminescu “a fost asasinat” de evrei, “deranjaţi de scrierile politice şi de poeziile” sale, adevărul în legătură cu moartea sa fiind “falsificat” timp de 121 de ani, şi că acte medicale ale acestuia au dispărut din Biblioteca Academiei . Funar a susţinut, într-o conferinţă de […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics