Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Sefii judeteni ai Securitatii – informati din noiembrie ca Ceausescu va fi ucis
Aciduzzul | 23 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 686 vizualizari |
(1 voturi )

Una dintre cele mai interesante declaratii referitoare la pozitia fostului Departament al Securitatii Statului (DSS) in evenimentele din Decembrie 1989 a fost cea a col. Dumitru Rasina, fost sef al Securitatii Arad. in lipsa unei declaratii detaliate a generalului Iulian Vlad, marturia lui Dumitru Rasina, facuta in fata Comisiei senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989, este singura care explica de ce Securitatea nu s-a implicat in represiune si n-a ripostat cu arma in mana, asa cum era prevazut in scenariul gruparii Iliescu-Militaru. In noiembrie 1989, sefii judeteni de securitate au fost informati ca vor urma „neindoielnic“ incercari de asasinare sau de schimbare din functie a lui Ceausescu, inclusiv prin miscari de strada, caz in care Securitatea nu se implica decat informativ. „Securitatea nu se implica in actiuni de strada, reprimarea manifestantilor, ci se rezuma la munca informativa si va colabora cu primii secretari judeteni“ – declara fostul sef al Securitatii Arad.

El prezinta, chiar daca subiectiv, modul in care s-a implicat in evenimentele din decembrie 89, vorbeste despre anumite ordine auzite prin statia radio, inclusiv despre ridicarea unor cadavre („flori“) de pe strazi, despre relatia cu generalul Iulian Vlad, despre implicarea in comertul cu germani etc. Referitor la emigratie, colonelul Rasina face si o afirmatie inedita: generalii Nuta si Mihalea ar fi venit atunci la Arad, „cu valuta si aurul svabilor din Timisoara, au fost la Cioflica acasa si de acolo au plecat la hotel Parc“.

Cum se stie, pe 19 decembrie, cei doi au plecat de la Timisoara la Arad si, dupa ce s-au implicat in operatiunea de reprimare a aradenilor din zona hotelului Parc, au plecat spre Bucuresti (23 decembrie), dar au fost arestati si urcati intr-un elicopter care avea sa fie doborat la ordinele diversioniste ale lui Nicolae Militaru. Iata, mai jos, marturia colonelului Rasina, asa cum a fost ea consemnata de unul dintre membrii Comisiei senatoriale conduse de senatorul PNTCD Valentin Gabrielescu.

*****

„Am iesit din detentie la 1 iunie ‘90. Am fost seful securitatii Arad din 1985 pana in 1990. La 15 septembrie ‘85, miercuri, orele 15.30, a avut loc catastrofa de la Braila cand a ars toata fabrica de celofan. Am plecat acolo. Lui Ceausescu i s-a raportat ca a ars doar o legatura de celofan. Noaptea a sunat Ceausescu, eu i-am spus adevarul. Apoi m-a sunat Bobu care m-a intrebat cine mi-a dat aprobare sa-i spun lui Ceausescu ce am spus. Apoi dimineata Vlad mi-a comunicat ca sunt mutat la Arad. Asa am ajuns la Arad.

Mi s-a promis ca voi fi numit la Dunarea, Iosif Constantin Dragan mi-a promis ca ma ia la «Fiat» (el nu stia ca sunt ofiter de securitate – am fost in Italia la un curs ca ofiter acoperit – ca angajat la Dacia – service).

La 1 iunie ‘89 m-au chemat la Vlad, au spus ca voi fi primit la Cabinetul 2 in vederea numirii mele la «Dunarea». Vlad m-a insotit la Cabinetul 2, Elena Ceausescu a spus ca ma cunoaste si doreste sa ma numeasca la I.C. Dunarea. Dar eu am refuzat spunand ca stiu ce face «Dunarea» (vindea marfurile romanesti care nu se puteau vinde pe cale normala) si n-am vrut sa fac acelasi lucru. Cumnatul lui Postelnicu era director adjunct la «Dunarea». Atunci ea (Elena Ceausescu) mi-a spus: «Iesi afara!».

Vlad mi-a spus sa plec la Arad ca ma trece in rezerva.

Convingerea mea ca Vlad, in evenimente, a vrut sa preia puterea impreuna cu Verdet. Prin august ‘90-martie ‘91, am fost chemat la revista «Europa», m-a primit Neacsu – am vrut sa spun despre Vlad ca n-a dat ordin sa se traga, ca a fost alaturi de revolutie.

Eu am colindat multe tari, am avut mai multe pasapoarte, am cules informatii multe pentru industria chimica astfel ca l-am refuzat pe Neacsu. Eu stiu ca Vlad timp de 27 de minute a fost prim-ministru, ministru de interne, seful securitatii in guvernul lui Verdet. Vlad era totdeauna carierist, dar las. Daca era barbat se prezenta la televiziune unde a fost chemat, dar nu s-a prezentat.

Ceausescu fusese informat ca se incearca lichidarea lui

In 11 noiembrie 1989 la Iasi, Brasov si Bucuresti s-au tinut consfatuiri cu sefii judeteni de securitate. Convocarea era secreta. Erau Vlad, Stamatoiu, Curticeanu. Am fost chemat personal de Vlad la telefonul guvernamental de acasa, fara niciun mijloc de inregistrare – nici creion, nici carnet de notite, sa ma prezint a doua zi la ora 11 la Brasov, singur, fara sofer. Eram convocati toti sefii de securitate din Transilvania – Banat si Gorj – era si Stamatoiu. La Bucuresti erau cei din Oltenia si Muntenia – la Vlad, iar la Iasi cei din Moldova – Dobrogea – condusa de gen. Nicolicioiu.

La ora 11.01 gen. Stamatoiu a deschis plicul – a spus ca ne va prezenta un material facut din ordinul lui Ceausescu. in plicul sigilat erau 6 file cu caractere mari – sus: Cancelaria CC. Se intitula «Nota» si cuprindea 3 idei:

1. Din informatiile exterioare si interne rezulta neindoielnic ca in maxim 3 luni se va intampla:

a) lichidarea lui Ceausescu cu ocazia vizitei in Crimeea sau Moscova;

b) demiterea lui Ceausescu la o Plenara ce se va organiza intr-un loc secret;

c) aparitia unor manifestatii tip Brasov sau Valea Jiului cu elemente declasate, huliganice care se vor ciocni cu armata.

2. Sarcini pentru aparatul de securitate:

a) seful securitatii nu da niciun fel de sarcina subordonatilor pentru verificarea acestor informatii, a explicat, sa nu se creeze panica).

b) fiecre lucrator sa-si analizeze informatorii si asteapta informatii de genul de la punct 1,

c) sefii judeteni vor instrui sefii de birouri sa-si sporeasca vigilenta,

d) daca apar informatii de genul de la pct. 1 sa sune personal pe Stamatoiu,

e) in cazul intamplarii situatiilor de la pct. 1, securitatea nu se implica in actiuni de strada, reprimarea manifestantilor, ci se rezuma la munca informativa si va colabora cu primii secretari judeteni.

Am plecat la Arad si am tinut o sedinta cu ai mei, dar am chemat si cativa ofiteri de militie. Pe Salceanu nu l-am chemat. Prin asta, de fapt, am incalcat dispozitiile lui Stamatoiu. I-am chemat si pe militieni pt. ca reteaua informatica din mediul rural era la seful de post din comuna.

Cand s-a dat starea de necesitate l-am intrebat pe Vlad, ce sa fac cu cei doi ofiteri tineri de securitate din trupele USLA. Mi-a spus sa-i las acolo. I-am lasat si i-am retras in 22 decembrie, orele 11. Eu la Arad n-am primit ordin de la Vlad sa ne dezarmam cu toate ca in «Europa» colegul meu Petrisor (de la Sibiu) a afirmat acest lucru – deci a mintit.

Cu sefii militiilor nu se prea putea lucra, din cei 40 din tara circa 30 se ocupau numai cu numirea sefilor de la Bucuresti. Vlad nu lucra nimica fara aprobarea lui Ceausescu si-l verifica si Postelnicu. Eu eram la judet de frontiera, ne-am inarmat in urma teleconferintei si n-am primit niciun ordin transmis de la Vlad sa ne dezarmam. Ne-a dezarmat armata – maiorul Micu – in 22 decembrie ‘89.

Vlad n-a fost mereu securist, era lucrator de cadre – punea pe unul si pe altul sa ajunga sus. Ideologul lui a fost col. Vasile de la sectia sinteza – colectivul exista si acum la SRI. Degeaba revista «Europa» il lauda acuma pe Vlad!
Iulian Vlad: capcaunule, executa ordinul!

Cand au inceput evenimentele la Timisoara, m-au sunat sa le dau oameni pentru filaj si tehnica, dar nu le-am dat pt. ca n-am avut.

In dosarul meu de cercetare penala sunt o serie de declaratii neadevarate. La mine s-a gasit fenoftaleina – eu consum asa ceva pentru digestie.

La Arad, pe 21 decembrie lumea era pe strada, revolutia a reusit acolo.

Pe 21 ora 14 a sosit la Arad un procuror militar de la Oradea, trimis de Macri si Vlad sa ne aresteze pt. ca nu am reprimat manifestatia. Nu m-au arestat. Pe 22 dimineata, la ora 7 am raportat la Bucuresti ca la Arad nu-i nimic desosebit. La ora 9, pe 22, m-a sunat gen. Macri de la Timisoara ca de ce am raportat ca nu e nimic in Arad. M-a injurat si a spus sa-mi aleg singur unde sa fiu judecat.

Apoi mi-a telefonat Postelnicu, la ora 11, pe 22 decembrie: «tov. colonel, dai drumul la toti arestatii». Am spus ca nu raspund de aia. A aparut Vlad la telefon, mi-a spus «Capcaunule, executa ordinul». I-am spus si lui ca arestatii nu-s la mine, sunt la Cioflica – sa vorbeasca cu el!

Mi-a mai reprosat ca manifestantii au ocupat Posta si releul TV de la siria.

Locotenentul meu, maiorul Rusu, mi-a spus in 10 decembrie ca la siria s-a tinut o sedinta de generalul Ilie Ceausescu si sefi de armata si am incurcat-o pentru ca am fost criticat ca de ce am dat informatii cu privire la granicerii «calauza», care castigau bani grei cu trecerea unor persoane peste granita. La Siria s-au discutat probleme pentru cazul intrarii ungurilor in Transilvania – cum s-a vehiculat.

„Alo, Vulturul, du-te si ia cele 5 flori (cadavre – n. red.)!“

In Arad erau C-tin Radu si Ilie Matei – la sedinta comandamentului militar. Radu s-a ridicat si a spus: «daca seful securitatii are pregatita echipa de arestari». M-am ridicat si am spus ca e treaba militiei. A spus nu, ca generalul Vlad a dat ordin sa se pregateasca listele A si B.

Listele erau de pe vremea lui Gh. Dej: ca in stare de urgenta cei din lista A trebuie ridicati si adusi intr-o zona necunoscuta, iar cei din lista B – izolati aproape de localitate. Am spus ca nu aveam listele A si B. Matei atunci s-a ridicat si a spus ca nu ne facem datoria.

Am spus ca de la Vlad n-am ordine, am parasit sedinta. Am avut doi subalterni care locuiau la Timisoara, au plecat acasa in 15 decembrie urmand sa revina in 17 decembrie, Aslan Ana si Chirila. M-au sunat pe 17 ca nu pot ajunge la ora 8 pentru ca in Timisoara se trage in casa lui Tokes, sunt morti si raniti.

Au ajuns pe la ora 12, aparatul era in sala, le-am spus in sedinta sa povesteasca ce au vazut la Timisoara. Statia de radio ce am avut-o in portbagajul masinii mele i-am dat drumul si am auzit ce se vorbea la Timisoara: «alo, Vulturul, du-te si ia cele 5 flori». I s-a raspuns: «Tov. general sunt cu Dacia, nu pot lua 5 cadavre cu ea».

Am luat masuri de organizare a obiectivelor importante in 17 si 18. Mi s-a raportat ca fortele militare din cetate, pompierii din Arad, pompierii de la Ineu au plecat la Timisoara. Auzeam pe statie, se mai cereau masini de pompieri. S-a blocat orice acces in orasul Timisoara. Eu i-am instruit pe cei de la Vinga si cei de la Lipova. (De la Lipova, muncitorii de la topitorie vroiau sa vina in Arad).

In noaptea de 21 au fost arse documentele scoase cu doua camioane din sediul Securitatii Arad

De la Vinga mi s-a raportat ca vine un tren de la Valcea cu luptatori. Am spus cum vin, cum sa plece. A venit trenul la ora 12 si a plecat la ora 14. Salceanu m-a intrebat de ce le-am dat drumul la luptatori? Am spus ca nu stiu sa fi intrat ungurii in tara, ce sa faca aici? Luptatorilor din tren li s-a spus ca ungurii fac prapad in Banat! In 21 i-am adus in sediu pe toti oamenii mei din intreprinderi. Din efectivul de militie a judetului Arad au fost trimisi luptatori in IAS-uri si CAP-urile din jud. Timis sa pastreze ordinea. stie Vaduva, Jitea, Cioflica.

Pe 21 seara, pe la ora 19, am primit o informatie de la o ofitereasa, Harte, ca peste 8.000 de oameni sunt in fata primariei si restaurantele au dat manifestantilor bere si vin, contra cost. Manifestantii erau incercuiti de cordoane de militieni in pozitii de tragere cu TAB-uri functionand. Fata era speriata – ea raspunde de Hotel Parc.

Comandantul de la Consiliul Judetean era condus de prima secretara – care avea 4 ajutoare: seful militiei, seful inspectoratului, seful garnizoanei, seful garzilor patriotice, Angheloiu – seful secretarului cu probleme organizatorice.

Intre acest comandant si cei de la Timisoara era o foarte buna coordonare si colaborare. Am luat legatura cu toti sefii de restaurante sa opreasca vanzarile de bautura. Voicila a fost somat sa se dea jos, nu s-a dat. Maiorul Noghiu mi-a raportat ca sunt cativa straini – bisnitari – intre manifestanti si traficanti de benzina: 7 persoane, printre care Ungar Carol – care era in atentia noastra.

Ofiterul meu l-a adus la mine pe Ungar Carol – in birou eram mai multi. Ungar Carol lucra in compartimentul de informatii externe, ne aducea informatii din exterior, avea dubla cetatenie – dar isi facea si comertul sau particular. I-am spus sa mearga la Voicila sa-i spuna ca manifestatia sa continue pasnic pentru ca armata are ordin sa traga si sa nu se consume bautura pentru ca sa dea ocazia la provocari.

Dimineata am luat legatura la Serviciu – am spus ca-i pericol, sa nu traga armata. Peste 10 minute m-a sunat ca va scoate preotii cu lumanari, sfesnice, si au si iesit preotii care au inceput sa faca slujba.

Mai e un moment cand m-a sunat omul de la UTA ca directorul se opune sa iasa oamenii cu 2 cosciuge facute pentru sotii Ceausescu. I-am spus sa-i lase sa iasa. Cel de la garda, subofiterul, la ora 7 a dat ordin sa se traga foc de avertisment, dar manifestantii au continuat drumul. Gen tencu, seful directiei «T», a luat legatura cu cpt. Sarbut si i-a spus ca se defectase sistemul – sa arda benzile magnetice – pe la 21 noaptea.

Dupa fuga lui Ceausescu au plecat subordonatii mei cu ce aveau ei prin dulapuri, cu 2 camioane sa le arda in padure. Nu stiu de soarta dosarelor informative din fisete – ulterior Ursica mi-a spus ca documentele de baza exista, ca nu sunt probleme.

Am lucrat cu trei retele informative

Am plecat la 22 din inspectorat, in 22, la spital sa-mi fac insulina, am revenit la birou la 3 noaptea – am fost chemat ca se trage de la Parc. Chirita – ofiterul de serviciu, mi-a spus ca se trage la Aeroport. Am dat telefon, dar Bochi mi-a spus ca-i liniste, nu se trage.

Sefa BID-ului (Biroul de Informatii si Date) era cumsecade, m-a asigurat ca nu sunt probleme la Arad, valorile au ramas, inclusiv valori de patrimoniu, confiscate.

S-a lucrat cu trei categorii de retele informative:

a) cea normala cu care am lucrat noi

b) reteaua directiei a V-a si a IV-a, cu care s-a lucrat pentru familie, pentru treburi de partid. astia erau in toata tara – nu raspundea in fata mea, ci direct la gen. Neagoe si Vasile: in hoteluri, restaurante, case de vinatoare

c) reteaua de informatii externe, 0544 pentru probleme interne – cu ei erau supravegheati toti directorii, militienii – etc – lucrau cu indicative – noi ii cam deserveam. Venea agentul din Bucuresti, imi punea capsa la telefonul meu si ascultam in Bucuresti. De aceasta retea stia numai Stamatoiu. Astia ne lucrau pe noi si cu toata lumea.

In plus agentura sectiei militare – condusa de Ioan Coman, verificau toti viitorii primi secretari – chiar si secretarii de comuna.

(…) Eu trimiteam saptamanal 10 colete de carne de la Arad pentru fostii mei subalterni si parintii lor – pentru ca era foamete.

Ne ocupam si de emigratie

(…) La Arad am facut probleme care nu au convenit DSS-ului: veneau de la 0544 – mai, astuia ii dai pasaport de emigrare, bineinteles contra cost – la inceput 8.000 de marci, apoi a ajuns la 16.000 de marci. Le ceream dupa profesie, si in 2 luni primeau pasaportul. Venea cel de la Bucuresti cu pasaportul in buzunar – ii spunea sa vina cu banii, sa stabilim cand si cu ce pleci – sa nu duci butelia cu tine… etc. Era un pelerinaj la nemti toata noaptea, le luau cu masina de la ei: butelia, lada frigorifica, bautura etc.

Erau pe categorii – liste: cu cei cu probleme care creaza necazuri: greva foamei, proteste etc.

Vazand, am redactat ordinul «Zarand», m-am dus la Vlad cu cel prin care am oprit orice incasare de valuta pentru pasapoartele de emigrare. Am oprit activitatile grupei 0544 de a depista familiile care intentionau sa emigreze. Era dupa vizita lui Genscher, care a spus ca si asa statul german plateste pentru fiecare german, de ce se mai iau bani oamenilor si bunuri.

Nemtii primeau 2-3.000 de marci in plus la ce li se cerea numai sa plece mai repede. Le luau: bani pentru Dinamo, pentru viza de flotant etc. etc.

Anul asta (1994 – n.n.), pe 2 martie, am fost la Arad si am auzit ca n-ar fi morti!

Dl. gen. Diaconescu Ghe. – procuror-sef adjunct – a fost si el in avionul ce a ajuns la Arad in 22 decembrie – stia ofitereasa Aslan Alexandra, plus echipa televiziunii armatei. Lista pasagerilor a fost predata gen. Micu.

In iulie 1989, a sosit in Arad, deghizat, seful trupelor ungare de desant aerian

La ora 18, Voicila (in 22) m-a chemat la sediu, m-a cooptat in FSN, mi-a spus sa fac orice operatiune – am facut liste – am plecat pe la ora 21. Eram cu inginerul Toga Romeo dimineata, in 23 dec a venit un om, m-a arestat. Noaptea eram langa revolutionarul „Buruiana“, se uita la ceas si spunea ne culcam jos ca se trage! Ne-am culcat si intr-adevar s-a tras in geam. De unde stia Buruiana ca se trage?!

Maiorul Junca, ofiter de-al meu, mi-a spus ca in zona lui erau cetateni maghiari, nemti, in vizita la rude, care ar fi tras spre consiliu.

Am dat eu si un alt ordin «XX» – in legatura cu toti cetatenii maghiari din Romania cu intentii curate sau ba. Pentru ca, cu ocazia zilei de 6 octombrie, au venit foarte multi in Arad si n-au mai plecat. Din ordinul meu «XX» – organele de vama trebuiau sa completeze o fisa – numele, unde merge turistul si numarul masinii.

Fisele veneau la serviciul 110, selectau cei care veneau des, care contactau militari… etc. Concluzii ce s-au tras: numarul cetatenilor ce au intrat a crescut cu 15% in perioada iunie – iulie. Iar inainte de 6 octombrie numarul era foarte mare, circa 80 de oameni zilnic. Tineri, necasatoriti.

Am discutat asta cu Bucurestiul – col. Bordea si Ratiu.

Dar stiu doua lucruri: 1) in iulie ‘89, a sosit deghizat, in Arad, seful trupelor aeriene de desant din Ungaria. A purtat discutii la dr. Hacsek. Hacsek a chemat pe cei trei antrenori de karate din Arad – unguri – generalul a intrebat cati unguri sunt in echipele lor – a spus ca inspecteaza Harghita, Covasna, Mures, Cluj.

I-a dat sugestii sa scoata toti romanii din aceste echipe si sa stabileasca zone de antrenament paramilitare si ca toamna vor primi si ajutoare fianciare. Hacsek era medic ginecolog. Generalul a lasat si ceva valuta, 4-5.000 de marci. Aceste trei casete cu traduceri de limba maghiara, capitanul Suciu le-a dat generalului Nicolicioiu de la 110.

Generalul Nuta si Mihalea au venit cu valuta si aurul svabilor din Timisoara, au fost la Cioflica acasa si de acolo au plecat la Hotel Parc“. (Col. Rasina Dumitru, 2 iunie 1994, Comisia senatoriala de cercetare a evenimentelor din Decembrie 1989)

Sursa: Curentul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 353 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 429 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 138 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics