Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Lucruri de stiut
Stimulatorul cerebral: viitorul in tratarea depresiei?
Aciduzzul | 28 mai, 2012 | 0 comentarii | 286 vizualizari |
(1 voturi )

Doi ani de experimente pe pacienti suferind de depresie severa si de tulburare bipolara (oscilare intre euforie maniacala si depresie profunda) au produs rezultate care le dau sperante cercetatorilor. Stimulatorul cerebral ar putea inlatura simptomele celor doua boli. Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Emory din Atlanta (Georgia) sunt cei care au testat eficacitatea dispozitivului medical care este implantat sub oasele craniene si trimite impulsuri electrice pana in profunzimea creierului. Sub coordonarea dr Helen Mayberg, cercetatorii au monitorizat evolutia a 17 pacienti, urmarind sa observe daca stimularea cerebrala profunda poate avea vreun efect in tratarea depresiei severe si a tulburarii bipolare.

Pacientii aflati intr-o situatie de dizabilitate grava din cauza bolii si izolati, nu au stiut in ce perioade stimulatorul era functional si in ce perioade nu erau. Ei au fost observati pana la 2 ani dupa tratamentul prin stimulare, iar rezultatele au fost, spun medicii citati de Daily Mail, imbucuratoare.

Circa 41% dintre pacienti au raspuns la tratament in primele 24 de saptamani, in timp ce alti 18% au intrat in remisie in aceeasi perioada. Pe masura ce experiementul a avansat, rezultatele s-au imbunatatit. La doi ani de la incheierea stimularii active, aproximativ 92% dintre pacienti au raspuns, intr-un fel, la tratament, in timp ce 58% dintre ei au intrat in remisie. Acestia din urma nu au trecut printr-o recadere spontana, dupa incheierea stimularii. in plus, la pacientii cu tulburare bipolara, s-a observat ca niciunul nu a trecut prin vreun episod maniacal in timpul tratamentului.

Oamenii de stiinta urmaresc sa afle acum de ce si in ce fel functioneaza tratamentul. Cercetatorii insista ca acesta nu este un tratament instant pentru depresie si nici nu este un leac. Aceasta fiindca, asa cum spune co-autorul studiului, Paul Holzheimer, „pe masura ce simptomele depresiei li se amelioreaza, pacientii au nevoie de un proces care sa ii ajute sa se reintegreze in societate.” Potrivit autorului, la acest deziderat s-ar putea ajunge folosind „un model de ingrijire care cuprinde reabilitarea psihoterapeutica in acord cu psihoterapia bazata pe dovezi, dar croita pe situatia specifica a pacientului.”

Stimularea cerebrala profunda a avut deja succes in cazul pacientilor care sufera de dureri cronice sau de boala Parkinson.

Potrivit Daily Mail, tratamentul este o procedura relativ sigura, care nu distruge nicio parte a creierului. Operatia, descrisa in detaliu in Archives of General Psychiatry, consta in implantarea a doi electrozi conectati la doua fire cu capatul sub pielea gatului, care are un principiu de functionare similar stimulatorului cardiac. Electrozii directioneaza curentul electric, a carui intensitate poate fi reglata in functie de simptomele pe care le prezinta pacientul.

Stimulatorul cerebral este vazut deocamdata doar ca un tratament experimental, intrucat cercetatorii nu au identificat inca motivele pentru care tratamentul da roade si nici care sunt cele mai bune locuri in care electrozii e bine sa fie implantati.

Cercetarile in ceea ce priveste depresia continua si pe alte filiere. Un studiu publicat de Biological Psychiatry anunta la inceputul acestei luni ca cercetatorii de la Universitatea Yale si cei de la Hartford Hospital Institute of Living din SUA au descoperit gena responsabila pentru declansarea depresiei: RNF 123. Aceasta ar afecta hipocampusul, asa cum se observa in cazul pacientilor depresivi.

Aceste descoperiri sunt importante fiindca ele vor directiona metodele de tratament intr-o boala care nu se vindeca prin ignorare. Ba mai mult, lasata netratata ea poate avea consecinte nefaste. De exemplu, cercetatorii de la Universitatea Charles Sturt avertizeaza ca persoanele care sufera de depresie sunt mult mai expuse riscului unui infarct decat persoanele sanatoase.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, la nivel global, circa 120 de milioane de persoane sufera de depresie. Echivalentul a 6 Romanii. Mai mult, spun specialistii organizatiei, pana in 2020, depresia va fi cea mai raspandita boala dizabilitanta.

Sursa: Semnele Timpului

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 190 vizualizari | 3 voturi

Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 469 vizualizari | 2 voturi

Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 657 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 300 vizualizari | 1 vot

What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]

Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 290 vizualizari | 0 voturi

Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics