Nik
Doar jumătate dintre maşinile care trec Podul Prieteniei plătesc taxă la stat. Pentru celelalte maşini, casierii cer bani la negru. Opt casieri care percepeau, la negru, taxa de pod, la Giurgiu, au fost reţinuţi. Angajaţii fac parte dintr-un sistem, care ar duce la vârful administraţiei drumurilor. Şoferii de TIR-uri preferă să plătească taxa la negru pentru că este cu 50% mai ieftină decât cea legală şi nici nu li se mai controlează greutatea încărcăturii
Podul Prieteniei a devenit sursă de venituri negre. Taxa pentru trecerea în Bulgaria – numită „taxa de pod“ – s-a convertit în şpagă luată de o filieră cu vârfuri la Bucureşti. Sistemul funcţionează din 2007, când, odată cu aderarea la UE, „angajaţii de la Pod“ au rămas singuri în vamă.
Surse din interiorul Agenţiei Naţionale de Drumuri (AND) Giurgiu, dar şi procurorii, declară că şpaga „merge“ pe un fir protejat: de la casier, la şeful „Secţiei Control“ şi, de aici, la Bucureşti. Potrivit surselor ziarului „Adevărul“, şpaga medie pentru a fenta „taxa de pod“ este de aproximativ 15 euro pentru o maşină, iar colecta se face cu ameninţări de la şefi: „Nu dai bani, te dau afară“.
Sfârşit de tură cu un plus de 8.000 de euro
Marţi dimineaţă, o întreagă tură de casieri de la Punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu a fost reţinută pentru luare de mită. Asupra a opt salariaţi ai serviciului de taxe din cadrul Administraţiei Naţionale a Drumurilor (AND), procurorii au descoperit aproximativ 8.000 de euro, neînregistraţi în acte.
Reprezentanţii Poliţiei Giurgiu afirmă că angajaţii AND primeau bani de la şoferi fără să le elibereze în schimb chitanţe sau bonuri. O parte din şpagă a fost găsită de poliţişti într-un pachet de ţigări, aruncat sub un birou în care funcţionarii se încuiaseră. Surse din cadrul administraţiei ne-au declarat şi numele celor opt: Victor Dogaru, Ioana Dogaru (soţ şi soţie – n.n.), Costel Gavrilă (concubinul şefei Agenţiei n.n.), Cătălin Boboc, Teodora Duma, Ion Spiru, Dan Ghizdireanu şi Dana Costea.
Aceste nume ale funcţionarilor prinşi cu mită au fost confirmate şi de către Marian Mina – şeful acestora. Surse judiciare susţin că şpaga luată în timpul turei de 12 ore a fost în diferite monede: 4.795 euro, 875 dolari, 9.200 lei, 339 de leva şi 5 lire sterline!
Traseul şpăgii
Surse din interiorul AND Giurgiu spun că angajaţii de la “taxa de pod” erau familiarizaţi cu acest gest de activitate, însă erau forţaţi să cotizeze la şefi. “Dacă nu plăteau cota la şefi erau ameninţaţi că vor fi daţi afară sau mutaţi. Unul dintre cei care încasa banii este Mina Marian, şeful Secţiei Control şi Încasare”, declară unul dintre angajaţii Administraţiei Naţionale. Funcţionarii ştiu şi care este lanţul şpăgii de la Giurgiu.
Astfel, potrivit aceloraşi surse şi confirmate chiar de prim-procurorul Radu Rădulescu, de la Parchetul Giurgiu, banii negri sunt colectaţi de la casieri de către şefii de la Secţia Control şi Agenţia Taxe Pod. “Cei care nu plăteau erau ameninţaţi cu mutarea sau cu desfacerea contractului de muncă. Sunt cel puţin zece angajaţi care ne-au sesizat”, spune procurorul Rădulescu, cel care afirmă că informări despre cazul de corupţie de la “Podul Prieteniei” au primit şi ofiţerii de la Poliţia Giurgiu. “După ce erau adunaţi de la casieri, banii mergeau mai departe, la Bucureşti”, mai spune magistratul.
Surse din interiorul AND Giurgiu spun că o parte din bani se ducea “la vârful” Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti (DRDP). Au fost vehiculate şi două nume – care apar, conform spuselor aceluiaşi prim-procuror Rădulescu – şi într-o sesizare primită de Poliţie: Vasile Ionaşcu, director al DRDP şi Liliana Piele, şef serviciu Avizare si Verificare Transporturi Rutiere (AVTR).
“Să prezinte probe în acest sens”, a declarat directorul Vasile Ionaşcu. Acesta spune că este de trei luni în funcţia de şef al DRDP şi “am început să fac curăţenie”. “Când am ajuns în sistem, circulau informaţii despre corupţia de la Giurgiu, că dau ăia bani să stea acolo”, spune directorul.
“Am reluat testarea angajaţilor, după ce, timp de doi ani, acolo s-au angajat mai mulţi decât era nevoie. Se ajunsese şi la situaţia în care se angajau altundeva în sistemul nostru şi erau detaşaţi în acele posturi de la taxa la pod”, susţine Vasile Ionaşcu. În acelaşi timp, Ionaşcu crede că apariţia numelui său în sesizarea privind cursul şpăgii de la Giurgiu este o “răutate, un subterfugiu pentru ca anumiţi angajaţi, care nu au trecut testarea, să rămână în acele posturi”.
În acelaşi birou cu directorul Ionaşcu se afla cealaltă “acuzată”, Liliana Piele. Aceasta a declarat că “lumea poată să spună orice, eu nu sunt importantă în această direcţie, nu am dat afară pe nimeni, iar la Giurgiu nu am fost decât o dată pe an”.
Relaţii controversate
Pe lista persoanelor apropiate “sistemului” de la Giurgiu este vehiculat – printre directori ai Companiei Naţionale a Drumurilor – şi un personaj cu funcţie în Ministerul Transporturilor: Adrian Ionescu, director general la Infrastructură Rutieră şi Concesiuni. Nu există, însă, vreo probă remisă autorităţilor în ceea ce-l priveşte pe demnitar, ci doar informaţii venite din rândul angajaţilor AND.
Marian Mina, şeful Serviciului Control şi Încasări Giurgiu
Sursa:Adevarul
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 412 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 459 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 150 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 232 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]