Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
iunie 22, 2021, 11:25 am
Predominant însorit
Predominant însorit
27°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 65%
Vânt: 4 km/h SV
Răsarit: 5:31 am
Apus: 9:04 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Tristete in presa de print din Romania. Relansare masiva in on-line (AIM)
Aciduzzul | 22 decembrie, 2009 | 1 comentarii | 239 vizualizari |
(1 voturi )

ziare_onlineIata ca zvonurile referitoare la inchiderea mai multor cotidiane din presa tiparita imediat dupa alegerile prezidentiale incep sa se adevereasca. Primele cedeaza ziarele din trustul Realitatea-Catavencu, patronate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. De la 23 decembrie se inchid “Cotidianul” si “Business Standard”, trustul anuntand ca nu mai este interesat de divizia de print a cotidianelor. Si agentia de presa NewsIn a fost scoasa la vanzare, aceasta avand, totusi, sanse sa ramana pe piata daca se va gasi investitorul care s-o preia. Cosmin Popa, directorul agentiei a anuntat ca a ajuns la un acord cu Vantu pentru preluare.

Situatiile sunt destul de incurcate intrucat exista contracte in derulare, dar si plati neonorate fata de tipografii si difuzori. Realitatea-Catavencu s-a declarat interesat de media digitala in 2010, de proiecte din zona radio si TV pe internet, de aceea nu este clar si ce se va intampla cu departamentul on-line a ziarului Cotidianul. Cert este ca prognoza este una trista. Aproximativ 120 de jurnalisti vor ramane de la 1 ianuarie 2010 fara locuri de munca.

In plus, se zvoneste ca datorita insolventei si ziarele “Gardianul” si “Ziua”, nedeclarate oficial in trustul lui Vantu se vor inchide. Din informatiile Agentiei, la aceste doua publicatii inca se mai cauta solutii, desi salariile redactorilor n-au mai fost onorate de cel putin o luna. Daca se va intampla astfel, numarul jurnalistilor fara loc de munca s-ar putea ridica la inceputul anului la peste 200.

Aceasta inflatie va face ca un loc de munca in presa sa fie foarte greu de gasit, iar celelalte publicatii vor avea suficiente motive financiare sa scada salariile propriilor angajati. Dupa cum se preconizeaza, la publicatiile ce vor ramane pe piata vor fi scaderi de lefuri intre 15-20%, precum si concedieri. Tot mai multi jurnalisti vor fi tentati sa se regrupeze in presa electronica, singura care va avea sanse de crestere anul viitor.

Din cate am fost informati, nici la tabloide situatia nu este roza. Lunile noiembrie si decembrie au insemnat pierderi masive pentru aceste cotidiane, care pana in octombrie se declarau pe profit. Si aici tentatia va fi ca jurnalistii cu o cota mai slaba sa fie inlocuiti cu cei disponibilizati de la publicatiile care-si inchid portile. Oricum, faptul va conduce la o degradare a actului jurnalistic din Romania si asa inferior altor state occidentale. In trendul tabloidelor se incriu si publicatiile de sport, dar la care perioada dificila va fi intre ianuarie-martie 2010.

Tot din ianuarie-februarie se preconizeaza inchiderea ziarelor “gratuite”, sau a celor “de Metrou”, din lipsa publicitatii, dar si datorita insolventei proprietarilor. O parte din jurnalistii de valoare de la cotidianele amintite isi vor putea gasi locul si in audio-vizual, dar intr-un numar mic, datorita lipsei de experienta din domeniu. Dar si faptul ca in audio-viziual vor urma restructurari masive si diminuari de salarii.

In ceea ce-i priveste pe cititori, acestia se vor adresa in numar din ce in ce mai mare segmentului on-line, care si asa depasise cu mult ca numar de vizitatori unici tirajele ziarelor tiparite. Din 2010 nu va mai exista practic o bariera, media on-line intrand intr-o concurenta acerba. Practic, oricine va putea face un ziar electronic, cu costuri minime, dar va fi o lupta stransa pentru atragere fondurilor mini-redactiilor.

Din acestea e de presupus ca la finele anului sa castige cateva care, prin numarul de vizitatori sa faca o concurenta directa segmentelor on-line a ziarelor tiparite care vor mai fi pe piata. Datorita dezvoltarii Internetului, dar si a tehnologiei care va permite accesarea acestuia prin tot mai multe terminale (inclusiv televiziune) granita dintre un ziar consacrat si unul on-line va fi din in ce in ce mai greu de remarcat.

Dupa cum se prevede si blogurile vor fi in ascensiune, intrand la concurenta cu presa on-line. Multi dintre jurnalistii disponibilizati vor fi tentati – daca nu vor alege structuri on-line – sa-si faca bloguri personale cu care vor incerca sa atraga publicitate. Din 2011-2015, odata cu generatiile de tineri care vor intra pe piata muncii si care sunt dependenti de Net, dar si a pensionarii masive a celor ce nu se pricep la on-line, se preconizeaza in studiile de specialitate ca presa tiparita va intra intr-un picaj vertiginos.

Datorita acestor studii, autoritatile nationale si internationale doresc sa reglementeze cat mai drastic Internetul, pentru a-l controla, deocamdata ramanand singura forma de exprimare libera. Libertatea neingradita a cuvantului a fost pana acum spiritul care a stat la baza dezvoltarii Internetului.

In fapt, asistam acum si in anii ce vor urma la o reorientare a jurnalismului si a jurnalistului, ca si a proprietarilor de presa catre formatul exclusiv digital, care, istoric vorbind, ar fi similar un pas similar cu inventarea tipografiei la vremea ei. In schimb, formatul interactiv, prin care oricine va putea lua parte la actul jurnalistic sau, mai mult, va putea chiar sa-l creeze, va conduce la un dezechilibru si la schimbarea deontologiei acestei profesii. In primul rand datorita vitezei cu care va circula informatia si, implicit, a concurentei dintre site-uri.

Specialistii preconizeaza ca intr-un viitor apropiat chiar profesia de jurnalist sa dispara in acceptiunea ei de azi. Ca atare, istoria nu va retine presa tiparita si jurnalismul decat ca pe o forma dintr-o anumita perioada de timp. Asa cum inventarea CD, DVD etc. a condus la prabusirea mediilor de stocare anterioare, iar crearea acestor medii reinscriptionabile a facut ca oricine sa-si poata promova produsele pe aceste suporturi multi-media.

Potrivit Reporter Virtual, postul Realitatea TV a intrat in negocieri de vanzare, cel mai probabil catre omul de afaceri Dinu Patriciu. Ziaristul Tiberiu Lovin, proprietarul site-ului sustine ca are surse solide in acest sens.

Sursa: Agentia de Investigatii Media

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 123 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 253 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 0 comentarii | 72 vizualizari | 1 vot

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 137 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 71 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics