Iulia Nueleanu
Cei care au crezut ca odata cu victoria USL vor curge in Romania rauri de lapte si miere, asezonate cu cresteri de salarii , pensii si reduceri de taxe s-au inselat amarnic, iar realitatea dura i-a trezit din vis la doua zile dupa ce au pus stampila pe alianta aflata la guvernare. In prima sedinta a cabinetului Ponta, dupa victoria covarsitoare la alegerile parlamentare, USL a inlocuit promisiunile din campania electorala cu cresteri de taxe si impozite, in paralel cu inghetarea salariilor si a angajarilor in sectorul bugetar. Primele acte normative aflate pe ordinea de zi a sedintei guvernului nu au vizat cresteri de salarii sau indexari de pensii ci cresteri de taxe si impozite, spre bunastarea romanilor votanti ai USL, desigur.
Astfel, prima grija a guvernului ponta a fost avizarea majorarii taxelor si impozitelor locale pentru anul viitor, cu pana la 16,05%. Textul hotararii de guvern este acelasi cu cel publicat in luna octombrie de catre Ministerul Finantelor in care se facea referire la majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16,05%. Si, cum nu da bine in plina campanie electorala sa anunti cresteri de taxe si impozite, Ponta s-a enervat vizibil ca cei de la Finante au dezvaluit planurile guvernului pentru 2013, solicitandu-le chiar sa retraga proiectul de pe site.
Si l-au retras in octombrie pentru ca in decembrie, in prima sedinta de guvern post alegeri sa-l voteze fara nicio suparare si iritare din partea nimanui. Campania trecuse, alegerile erau castigate, romanii trebuie sa plateasca, asa cum se intampla de obicei. intrebat ieri de ce sunt majorate taxele de catre Guvern, premierul Ponta s-a spalat imediat pe maini.
„Deci, eu nu maresc nicio taxa, eu fac ceea ce ma obliga legea, si anume ii informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cat au voie (sa modifice cuantumul taxelor – n.r.), ca nu au voie sa le mareasca cu 100% sau cu 50%“, a sustinut Ponta.
Premierul a mai sustinut ca „16% este rata cumulata a inflatiei, iar ei au voie conform legii +/-20%“. „Adica pot sa si le scada cu 4% taxele, pot sa si le mareasca cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul in finantele publice locale, asta decid consilierii“, a spus Ponta.
Cu alte cuvinte sa zicem bogdaproste daca alesii locali, majoritatea de la USL desigur, ne vor mari taxele doar cu 16% si nu cu 36% cat le-a dat voie guvernul Ponta, in marinimia sa.
Ponta a mintit. Purtatorul de cuvant al guvernului il demasca
Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, ca indexarea cu 16,05% „se aplica la absolut toate autoritatile locale“ incepand cu 1 ianuarie 2013. Precizarile au venit la o ora dupa ce premierul a incercat sa se spele pe maini de responsabilitate, afirmand ca HG nu obliga autoritatile locale sa creasca taxele.
„Prin hotararea aprobata de Guvern se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si al amenzilor aplicabile incepand cu anul 2013 cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012“, a anuntat purtatorul de cuvant Andrei Zaharescu. El a precizat ca prin aceasta masura se preconizeaza ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 527,73 milioane de lei.
Intrebat daca masura este obligatorie pentru autoritatile locale, Zaharescu a raspuns ca „da, se aplica peste tot“.
„16,05% este indexarea pe ultimii trei ani si se aplica la absolut toate autoritatile locale“, a adaugat Andrei Zaharescu. La observatia jurnalistilor ca declaratia sa este in contradictoriu cu cea a premierului Victor Ponta, care spunea ca masura nu este obligatorie, purtatorul de cuvant al Guvernului a raspuns: „Eu v-am citit exact din ordonanta“.
Intrebat daca majorarea cu 16,05% se aplica pentru autoturisme, Andrei Zaharescu a raspuns ca „da, incepand cu 1 ianuarie 2013“.
Inghet in termometre si in buzunare
Odata stabilita majorarea taxelor si impozitelor, guvernul a trecut la etapa a doua: inghetarea salariilor bugetarilor, a angajarilor in acest sector si sistarea platilor indemnizatilor pentru revolutionari, in ciuda promisiunilor facute acestora inainte de alegeri. In acest sens, guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masa, tichete-cadou sau de vacanta, va sista in continuare plata unor indemnizatii lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari, va limita gratuitatile la transportul feroviar si va pastra inghetate angajarile in sistemul public.
Toate acestea sunt cuprinse intr-o ordonanta aprobata in sedinta de ieri a Guvernului.
Documentul stabileste categoriile de plati si facilitati care nu vor fi acordate nici anul viitor, in ciuda promisiunilor facute de toti reprezentantii USL de la preluarea puterii incoace.
Astfel, institutiile si autoritatile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masa pentru angajati.
De asemenea, in bugetele acestor institutii nu vor fi prevazute sume pentru acordarea de tichete-cadou si tichete de vacanta.
Fara angajari in sectorul bugetar
De asemenea, Guvernul va limita si anul viitor reducerile de tarife sau, dupa caz, gratuitatile la transportul feroviar in limita a 3 calatorii dus-intors sau 6 calatorii simple, conform OG 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane, si va ingheta in continuare angajarile in sistemul public ca doar alegerile au trecut, iar romanii au fost pacaliti la un nivel suficient incat sa-i asigure USL o majoritate mai mult decat confortabila.
Astfel, prevederea care stabileste si in prezent ca se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice, cu exceptia celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabila si anul viitor. Prin exceptie, ordonatorii principali de credite, in cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta, dar numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget. si cum bani nu sunt, e de asteptat ca nici angajari sa nu se faca. si acesta e doar inceputul.
Educatia – subfinantata si in 2013. Cati Andronescu da din umeri
Tot in sedinta de ieri a guvernului, cabinetul Ponta a decis ca nici in 2013 nu vor fi mai multi bani pentru educatie, desi Cati Andronescu s-a jurat zilnic la televizor, in campania electorala, ca invatamantul nu va mai fi Cenusareasa bugetului anul viitor. Multi au crezut-o, i-au oferit cele mai multe voturi din tara, iar acum au rasplata. Astfel, conform deciziei luate ieri de executiv, guvernul va amana din nou, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB.
Legea educatiei nationale, aprobata la inceputul anului 2011, prevede ca pentru finantarea educatiei nationale este alocat aloca anual, din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de invatamant pot obtine si utiliza autonom venituri proprii.
Aceeasi lege stabileste ca, pentru activitatea de cercetare stiintifica, este alocat anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.
Legea a fost adoptata in ianuarie 2011, dar cu un termen de gratie de un an, pana la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul sa asigure educatiei aceasta cota de finantare.
Termenul pentru aplicarea acestei masuri a fost amanat insa de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul ca aceasta cota de finantare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013.
La acel moment, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, actual ministru al Educatiei, a declarat ca decizia Guvernului de a amana pana in 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educatie este ilegala si va degrada pana la colaps invatamantul. Cat de legala e decizia de ieri a guvernului Ponta, doamna Andronescu? intrebarea e retorica desigur, intrucat vorba ceea, plagiator la plagiator nu-si scoate ochii.
Pe vremea cand era in opozitie, Andronescu afirma ca amanarea aplicarii cu doi ani a Legii educatiei, care prevede obligativitatea alocarii a sase procente din PIB pentru Educatie, va face ca subfinantarea invatamantului sa devina critica.
O decizie similara este luata insa in calcul acum si de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor si care prevede ca acest termen va fi din nou amanat, de aceasta data pana la 1 ianuarie 2014.
Surse oficiale au declarat ca proiectul de ordonanta a fost aprobat in aceasta forma in sedinta de miercuri a Guvernului. De data aceasta, Cati n-a mai acuzat, s-a aparat, promitandu-ne ca se va bate, cum numai ea stie sa o faca, pentru un buget mai mare atunci cand proiectul se va discuta in Parlament. Pariu ca va uita?
„Ma voi bate in Parlament pentru cel mai mare buget pentru Educatie. Ordonanta de astazi regleaza finantarea invatamantului pana la aprobarea legii bugetului de stat. Deocamdata nu stim care va fi bugetul pe care-l va avea Educatia in 2013. Pana la aprobarea legii bugetului, finantarea se va face pe legea bugetului vechi din 2012“, a spus ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, mintindu-ne practic pe fata, intrucat ordonanta in cauza spune negru pe alb ca bugetul educatiei nu va fin nici in 2013 la valoarea de 6% din PIB asa cum reclama actuala ministreasa. Cum reactioneaza sindicatele din invatamant la aceasta veste? Ca si cum ar fi la guvernare, nu in banca sindicala.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat miercuri ca sindicalistii nu si-au facut iluzii ca Guvernul va aplica in 2013 Legea educatiei in ce priveste alocarea a 6% din PIB.
In opinia liderului FSLI, angajatii din invatamant nu vor primi vestea cu bucurie, deoarece se amana si mai mult „dorita reformare“.
„Nu stiu pana cand. De 20 de ani asteptam minuni, dar nu mai vin“, a mai spus Simion Hancescu.
Presedintele FSLI a precizat ca este prematur sa se vorbeasca de proteste, dar nu crede – avand in vedere ca in ultimii ani oamenii au ales sa „protesteze in tacere“ – ca acest lucru se va intampla. Cum a uitat domnul Hancescu protestele organizate la ministerul Educatiei, pe vremea cand aceasta institutie era condusa de Daniel Funeriu! Probabil Cati Andronescu e mai sensibila si nu poate fi deranjata cu proteste, mai ales ca ea este salvatoarea premierului plagiator.
Sursa: Curentul
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 454 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 147 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 231 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 137 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]