Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
iulie 4, 2022, 12:48 pm
Parţial însorit
Parţial însorit
31°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 28%
Vânt: 4 km/h S
Răsarit: 5:36 am
Apus: 9:03 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Durerea Lumii
Va ataca Israelul?
Aciduzzul | 18 iulie, 2009 | 0 comentarii | 235 vizualizari |
(1 voturi )

Israel_soldatiCristian Unteanu
Semnalele, din ce in ce mai multe si mai precise, spun ca da. Cu ce consecinte? Cine-i va sta alaturi? Va declansa un asemenea atac un conflict regional cu posibile extensii spre unul care sa implice si alti actori in afara celor zonali? In primul rand, sa vorbim despre consecintele posibile. La nivel regional, orice asemenea atac poate declansa doua tipuri de reactii. Pe de o parte, la nivel statal, iar aici unitatea lumii musulmane este departe sa constituie un motiv de liniste pentru liderii iranieni.

In afara de violente condamnari verbale, este foarte greu de crezut ca fortele armate importante ale regiunii, cele egiptene si siriene, vor dori macar sa se puna in miscare, fie si numai in amintirea esecurilor trecute.

Insa lucrurile stau cu totul altfel daca privim lucrurile din perspectiva miscarilor fundamen­taliste care pot dobandi un foarte periculos sprijin popular masiv si, in con­secinta, pot destabiliza situatia la modul in care au reusit-o in Irak sau Afganistan.

De aici Intrebarea urma­toa­re: cine va sustine Israelul? Nu ma refer aici la aspectul diplomatic, caci este cert ca Rusia isi va folosi dreptul de veto pentru a bloca orice Rezolutie a Consiliului de Securitate care sa legitimeze o asemenea actiune militara sau sa dea binecuvantarea unei forte internationale sau unei coalitii care sa sprijine fortele israeliene.

Ramane posibilitatea implicarii directe a fortelor americane si a unor aliati ocazio­nali reuniti intr-o noua formula de “razboi global impotriva terorii”. Tehnic vorbind, desigur ca este posibil. Politic insa, lucrurile sunt cu mult mai compli­cate decat in momentul premer­gator atacului asupra Irakului.

Opinia publica din SUA, nemaivorbind de cea din statele europene, nu si-a revenit din socul provocat de esecul irakian si de sirul constant de probleme mortale cu care se confrunta intr-un Afganistan ce pare impo­sibil de pacificat.

Decizia de a deschide un nou front major de lupta va fi deosebit de greu de sustinut si argumen­tat, mai ales daca Israelul va lua decizia de a apela la arsenalul sau nu­cle­ar pentru o lovitura preven­tiva impotriva unui stat care nu poseda (inca) acest tip de arme.

Chiar daca, parca repetand in copie scenariul Irak, BND, servi­ciul de informatii externe ger­man, are deja pregatit un raport care va fi dat curand publicitatii si unde se arata, asa cum spun jurnalistii de la STERN, ca Iranul continua “cu intensitate maxima” pregatirea pentru realizarea primelor doua bombe nucleare care ar putea fi operationale in cateva luni, “neexistand niciun fel de dubiu posibil… ca programul de rachete construite in Iran are scopul exclusiv de a le face compatibile cu capete nucleare”.

Israelul va avea, ca si altadata in trecut, posibilitatea de a invoca principiul supravie­tuirii nationale, amintind de ame­nintarile multiple lansate de liderii politici iranieni in dorinta lor “de a sterge Israelul de pe harta”. Iranul, la randul sau, va putea invoca statutul de tara agresata si, drept urmare, abilitat sa ceara ajutorul international.

Primele apeluri vor fi catre tarile lumii musul­mane, dar urmatoarele, cele mai importante, vor fi adre­sate catre aliatii sai traditionali politici si economici, Rusia si China. In afara unui sprijin politic cert, oare vor mai reusi sa obtina si altceva, inclusiv un eventual sprijin logistic sau, in scenariul de cosmar, o prezenta militara straina pe teritoriul iranian?

Singurul lucru cert este ca sunt reunite si gata de explo­zie o serie de componente ale unui conflict major. Brusc, se dese­neaza nu doar perspectiva, si asa tragica, a unui conflict Israel-Iran, ci a unuia care sa antreneze forte cu impact global.

Singura speranta este ca marii actori realizeaza care ar putea fi implicatiile si ca modelul Irak-Afganistan a oferit tuturor o lectie imposibil de ignorat.

Sursa: Ziua

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 0 comentarii | 127 vizualizari | 2 voturi

De aproape trei luni, artistii romani n-au mai vazut scena sau mai simplu spus au ajuns muritori de foame! Daca in continuare nu se vor putea organiza spectacole cu un numar rezonabil de spectatori, astfel incat sa fie cat de cat profitabile, industria de entertainment din Romania pur si simplu va muri, sustine Misu Cernea, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi

Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus din China a ajuns la 25, iar numarul persoanelor infectate se ridica la 616, au informat autoritatile sanitare din aceasta tara, citate de Sky News, potrivit Mediafax. umarul deceselor cauzate de virusul misterios din China a crescut dramatic: risc major de epidemie globala China a confirmat marti sase decese […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 171 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 391 vizualizari | 2 voturi

Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 2 comentarii | 4324 vizualizari | 12 voturi

Cât a plătit Omenirea pentru înființarea statului ISRAEL? Partea întâi Mărturia unui evreu foarte bine informat: BENJAMIN H. FREEDMAN. Cine a declanșat și la ce au folosit războaiele mondiale? Opinia unui evreu care a fost în mijlocul evenimentelor. Articol preluat din revista Lumea nr. 7/2010. Discurs ţinut de Benjamin H. Freedman, consilierul preşedintelui W. Wilson, […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2022 © BadPolitics