Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Valoreaza Facebook 50 de miliarde de dolari? (Business Day)
Aciduzzul | 10 ianuarie, 2011 | 1 comentarii | 70 vizualizari |
(1 voturi )

Facebook reprezinta noua senzatie in ceea ce priveste business-ul online: afacerile au crescut exploziv in ultimii doi ani, traficul la fel, numarul conturilor se apropie de 600 de milioane, iar 2011 va fi probabil anul in care se va vorbi extrem de mult despre aceasta companie. Nu cu mult timp in urma Goldman Sachs a vandut investitorilor actiuni Facebook la o valoare care evalueaza compania la $50 miliarde, iar alte date arata ca exista investitori dispusi sa cumpere actiuni la un pret echivalent unei capitalizari de peste $100 de miliarde. La sfarsitul anului 2007, Microsoft a cumparat 1,6% din Facebook pentru $240 milioane, pret care evalua compania la $15 miliarde. In 2009, fondul de investitii rus DST a cumparat 1,96% cu $200 milioane, pret care evalueaza compania la $10 miliarde.

Conform WSJ, in primele noua luni din 2010, Facebook a obtinut o cifra de afaceri de $1,2 miliarde si un profit de $355 milioane, iar estimarile pentru intreg anul arata o cifra de afaceri de $1,9-2 miliarde si un profit de $0,5 mld. Daca valoarea de piata a companiei este de $50 de miliarde inseamna ca actiunile se tranzactioneaza la un pret de 100 de ori mai mare decat profitul pe actiune (PER=100), capitalizarea fiind de 25 de ori mai mare decat cifra de afaceri.

Acesti indici sunt absolut ireali, iar evaluarile ne duc cu gandul la criza dot-com din 2000. Atunci, pe varf de bula speculativa, valoarea de piata a Microsoft ajungea la $580 miliarde, asta in conditiile in care cifra de afaceri era de $23 miliarde, iar profitul anual era de $9.4 miliarde.

La momentul respectiv, valoarea Microsoft era de 62 de ori mai mare decat profitul anual, si de 25 de ori mai mare decat cifra de afaceri. Dupa ce bula s-a spart, valoarea de piata a Microsoft s-a invartit in jurul a 250-300 miliarde de dolari, desi atat profitul, cat si cifra de afaceri au crescut semnificativ: in prezent, valoarea de piata este de $246 mld, la o cifra de afaceri de $66 miliarde si un profit de $30 miliarde.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu alte companii legate intr-un fel sau altul de internet si/sau IT:

Yahoo ajungea in ianuarie 2000 la o capitalizare de $100 de miliarde, cifra de afaceri fiind de $1,1 miliarde, iar profitul nu depasea $200 milioane. Acum compania are o valoare de piata de $22 miliarde la o cifra de afaceri de $6 mld. si un profit in jurul a $1 miliard;

Cisco avea in anul 2000 o valoare de piata de $350 miliarde la o cifra de afaceri de $18,9 mld si un profit de $3,9 mld. La aceste valori, capitalizarea companiei era de 90 de ori mai mare decat profitul anual si de 18 ori mai mare decat cifra de afaceri. Astazi, valoarea de piata a Cisco este de $116 miliarde, in conditiile in care cifra de afaceri este de $42 mld, iar profitul de $11 mld.

Intel avea in anul 2000 o valoare de piata ce depasea de $400 miliarde la o cifra de afaceri de 33 miliarde si un profit de $10 miliarde. In prezent, valoarea de piata este de $116 miliarde la o cifra de afaceri de $43 miliarde si un profit de $10 miliarde.

Pe de alta parte avem exemplul Google, companie care, atunci cand s-a listat in 2004 avea o valoare de piata de 27 miliarde la o cifra de afaceri de $3,2 miliarde si un profit net de $400 milioane. La momentul respectiv, capitalizarea companiei era de 67 de ori mai mare decat profitul anual si de 8,5 ori mai mare decat cifra de afaceri, acesti indicatori fiind la jumatate fata de cei la care este evaluata acum Facebook.

In acest moment Google valoreaza de 7 ori mai mult, insa cifra de afaceri este de 9 ori mai mare, iar profitul de 20 de ori mai mare.

Luand in considerare toate cele spuse mai sus, valoreaza Facebook $50 miliarde? Nu cred ca valoreaza atat in acest moment, insa daca isi va pastra ritmul alert de crestere poate urma traiectoria pe care a avut-o Google.

Valoarea Facebook este data de traficul imens si de modul in care acest trafic va putea fi monetizat – daca in ce priveste traficul, ritmul actual de crestere nu va putea fi mentinut prea mult timp de acum inainte (dupa cum se poate observa aici, penetrarea companiei in tarile dezvoltate se apropie de saturatie), in ce priveste monetizarea sitului, Facebook se afla abia la inceput, astfel incat potentialul de crestere este unul deosebit.

Conform unor date citate de zf.ro, in 2011, Facebook isi propune dublarea cifrei de afaceri si a profitului, dupa ce in 2010 valorile s-au dublat fata de 2009.

Sa nu uitam insa ca valoarea de $50 miliarde a fost obtinuta pe baza tranzactiilor realizate cu un numar mic de actiuni, ceea ce poate denatura serios imaginea de ansamblu legata de valoarea reala a companiei.

Facebook nu are deocamdata niciun concurent serios, iar daca retelele sociale se vor dovedi mari generatoare de profit este de asteptat ca Zuckerberg & co sa nu mai alerge singuri pe acest culoar prea mult timp de acum inainte.

Aici este o discutie interesanta pe subiect, iar aici un articol in care autorul isi explima opinia ca afacerea se afla foarte aproape sa isi atinga punctul maxim.

Sursa: Business Day

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 353 vizualizari | 5 voturi

  Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

  Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 555 vizualizari | 2 voturi

  Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

  Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9883 vizualizari | 8 voturi

  Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

  Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 601 vizualizari | 3 voturi

  Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

  Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

  Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics