Maria Petre
După ce a realizat investiţii de ordinul milioanelor de euro în serele de la Pipera şi a pus la punct una din cele mai moderne fabrici de conserve de fructe şi legume din România, Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, atacă acum piaţa vinului. Cu 1.300 ha de vie, din care 900 replantate, omul de afaceri anunţă că vrea să ajungă în câţiva ani la o cotă de piaţă de circa 5% şi să devină un jucător de top.
Investiţii de 24 mil. euro
Cu un total de 20 milioane de euro alocaţi în ultimii trei ani în reconversia plantaţiilor, utilaje şi sisteme de irigaţii, dar şi în echipamente, Domeniile Ostrov se află în topul producătorilor locali cu cele mai mari investiţii din sector. Programul, realizat din resurse proprii, dar şi din fonduri europene, va continua şi în acest an, când sunt bugetate alte 4 mil. euro.
Marian Moise, executive manager Domeniile Ostrov, spune că alături de Jidvei, compania din Ostrov a investit cele mai mari sume în replantări în România, iar rezultatele se vor vedea în timp. În prezent, compania are 1.300 de hectare, din care 900 de hectare pe rod, suprafaţă replantată în ultimii ani. Circa 70% din suprafaţă reprezintă soiuri de vinuri albe, pentru că şi zona este prielnică. Cea mai mare pondere o are Feteasca Albă, dar lista include şi Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Feteasca Regală şi Crâmpoşie. Vinurile roşii sunt reprezentate de Merlot, Cabernet-Sauvignon, Feteasca Neagră şi Pinot Noir,. Material săditor a fost furnizat de Paolo Consult, companie cu capital italian, care s-a ocupat de replantarea suprafeţelor. Nu doar butaşii sunt aduşi din Italia, ci şi utilajele de vinificaţie şi specialiştii.
‘’Am apelat la italieni pentru că tehnologia provine de la ei, inclusiv vinificatoarele. Directorul de producţie este Italian, dar şi vinificatorul. Avem însă şi un tânăr vinificator român (n.red.-Marian Andrieş)‘’, a declarat Marian Moise, executive manager Domeniile Ostrov, care adaugă în curând că vor fi noutăţi şi în ce priveşte etichetele.
În 2010 vor fi replantate alte 300 ha de vie, astfel încât întreaga plantaţie va fi reîntinerită. Producţia anuală este estimată la circa 10 milioane de sticle (n.red-0,75 litri). Podgoria Ostrov include centrele viticole Ostrov, la altitudinea medie de 110 m, Oltina şi Aliman, situate pe malul drept al Dunării, la care se adaugă centrul viticol Băneasa.
Compania dispune de o fabrică nouă cu o capacitate de depozitare de 130.000 hl pe an, în urma unei investiţii de circa 5 mil. euro, în condiţiile în care capacitatea de îmbuteliere este de 20.000 sticle pe zi.
Potrivit reprezentanţilor companiei, banii au provenit din resurse proprii, dar şi din fonduri europene nerambursabile, cu toate că accesul la acestea este destul de dificil.
‘’Avem mari probleme legate de sprijin, sunt probleme de finanţare, de întoarcerea bailor‘’, susţine Moise. Chiar şi aşa se va merge în continuare pe aceste programe. Compania mai deţine 700 ha de pomi fructiferi (caişi, cireşi, meri şi pruni), dar şi circa 200 ha de legume şi o plantaţie de kiwi. Pentru perioada următoare, conducerea firmei anunţă investiţii importante în turism, astfel încât să fie îmbinate cât mai armonios tradiţia zonei şi viticultura.
Vinuri pe toate segmentele
În ciuda crizei şi a scăderii pieţei interne în 2009, reprezentanţii companiei sunt optimişti cu privire la evoluţia vânzărilor, poate şi pentru că au o gamă largă de vinuri, mergând de la segementul economic până la premium. În acelaşi timp, consumul local de doar 22-26 litri pe cap de locuitor pe an, din care circa jumătate reprezintă vin vrac şi de casă, face piaţa internă mai mult decât interesantă cel puţin pentru următorii trei ani, din punct de vedere al potenţialului cu atât mai mult cu cât vor începe să se vadă roadele investiţiilor din ultima vreme din sector.
‘’Vrem să acoperim întreaga plajă, ne-am pregătit pentru fiecare segment‘’, declară Moise. Compania îşi face astfel intrarea pe piaţa internă în această perioadă, mizând pe calitatea vinului, dar şi pe ‘’istoricul zonei’’. În primă fază vor fi lansate game precum Vinăria Ostrov, Premiat, Casa di Vino, Domeniile Ostrov, Canaraua Fetii şi Cetatea Durosturom. Vinurile vor putea fi găsite atât pe canalele tradiţionale, dar şi în reţelele moderne, o atenţie deosebită va fi acordată HoReCa. În ce priveşte preţurile, conducerea societăţii vorbeşte de preţuri de listă pornind de la 4 lei pe sticlă, fără TVA, până la circa 30 lei.
Investiţiile recente vor face posibilă scoaterea pe piaţă a vinului la bag in box, faţă de care patronii de restaurante sunt încă destul de reticenţi, însă se mizează şi pe livrarea de vinuri în vrac, spun oficialii de la Ostrov.
‘’Sunt foarte mulţi producători care vor să meargă pe segmentul medium şi premium, deşi tendinţa generală este spre medium şi jos. Avem o problemă legată de consumator, trebuie să-l facem să consume vin de calitate‘’, susţine Moise.
Compania intenţionează să dezvolte o reţea proprie de crame, în sistem franciză, de circa 25-40 de magazine, în primul an, o investiţie estimată la câteva mii de euro, unde să poată fi vândut ‘’vinul casei’’.Este un drum deschis de câţiva producători importanţi care se pare că are rezultate.
Referitor la obiective vis-avis de piaţa locală pe ansamblu, obiectivul este intrarea în topul celor mai importanţi producători locali, fiind vizată într-un termen de trei ani o cotă de circa 5% pe o piaţă evaluată la circa 450 mil. euro. Principalii producători sunt Murfatlar, Vincon, Jidvei, Cotnari şi Domeniile Tohani.
Nu este uitată nici piaţa externă, primele vinuri urmând să plece în Thailanda, unde este cerere de Pinot Noir şi Fetească Regală, dar sunt vizate şi alte pieţe asiatice. În general, piaţa asiatică solicită vinuri roşii demi-seci şi demidulci, susţine Moise.
Nu în ultimul rând, ţările cu comunităţi puternice de români, în special Italia, unde există numeroase magazine româneşti, se vor afla în vizorul companiei, care are alocat anual un buget de circa 1,3 mil. euro pentru susţinerea prezenţei la extern.
Exclusiv pentru Steaua
După ce şi-a făcut debutul pe piaţa cu lansarea în decembrie 2009 a două sticle de vin personalizate cu emblema culbului Steaua, lucru care confirmă legătura dintre Horia Culcescu şi Gigi Becali, Domeniile Ostrov anunţă noi surprize. În prezent se lucreayă cu specialişti italieni de marcă la etichete, spune conducerea firmei, nefiind exclusă producţia de vinuri exclusiviste la cerere. Domeniile Ostrov a lansat spre sfârşitul anului trecut un Merlot 2008 demisec şi o Fetească albă 2008 demisec, care se găsesc în reteaua magazinelor Steaua. În 2010 ar trebui să poată fi găsite în retelele de hipermarketuri.
Afacerile lui Culcescu
Horia Culcescu este patronul producătorului de conserve din legume şi fructe Leader, grup ce deţine un complex de sere de 13,5 hectare, la Pipera, în urma unei investiţii de 15 mil. euro. O mare parte din producţie este valorificată în reţeaua de retail, la momentul inaugurării serelor, fiind anunţată semnarea unor contracte cu retaileri precum Carrefour, Real şi Metro. Serele au o capacitate de productie de peste 7.000 de tone pe an, care se adaugă la producţia obţinută pe celellate 170 de hectare deţinute. Horia Culcescu este administratorul Hortifruct, controleaza producătorul de conserve de legume şi fructe Leader International din Caracal, Domeniile Ostrov (Constanta), dar şi serele Leoser din Popeşti Leordeni şi Berser (Bucureşti).
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 413 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 460 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 150 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 232 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]
2 Comments