Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Ziaristi Online: documente secrete din arhiva Corneliu Zelea Codreanu. A aparut o carte cu totul inedita, disponibila prin comanda online la Editura Tipo Moldova
Aciduzzul | 19 aprilie, 2012 | 0 comentarii | 560 vizualizari |
(3 voturi )

In Saptamana Luminata a anului 2012 de la nasterea Mantuitorului a aparut, la Editura Tipo Moldova – Iasi, o lucrare inspirata de Profesorul Florin Constantiniu (urmariti video la Roncea.Ro), caruia i se si dedica, In Memoriam:

DOCUMENTE DIN ARHIVA CORNELIU ZELEA CODREANU
– I –

EDITATE DE VICTOR RONCEA PENTRU CIVIC MEDIA IN COLABORARE CU GH. BUZATU

IAsI, TIPO MOLDOVA, 2012

AVERTISMENT

de Prof Univ Dr Gheorghe Buzatu

A SOSIT momentul – precizam in 2011, prefatand pentru Editura Tipo Moldova (Colectia „Opera Omnia”) volumul Pentru legionari, I, semnat de Corneliu Zelea Codreanu – ca, lasand deoparte toate calculele si jocurile politice, toate schemele savante, in esenta lor pseudostiintifice, toate tentativele disperate ale unei „societati civile” compromisa de-a mai lustrui ce-i posibil, sa lasam in sfarsit ca problemele trecutului sa fie dezbatute prioritar de istorici. De acei care au opera si care au dovedit ca stiu ce inseamna a munci in biblioteci si arhive, romane ori straine, care ne-au oferit descoperiri relevante, care cunosc ce inseamna a purta un dialog stiintific, in spiritul unui clasic adagiu – sine ira et studio!

Trebuie sa fim pregatiti din start de surprize peste masura si chiar ilogice, tot astfel dupa cum nu avem sa nu ignoram recunoasterile ce se impun la adresa orisicui ori despre orisice. in aceasta privinta, nu demult, Nicolae Breban observa cu deplina indreptatire in excelenta-i Istorie dramatica a prezentului. Aventurierii politicii romanesti (Bucuresti, Editura Muzeului Literaturii Romane, 2010, p. 239): „Cum sa intelegem istoria daca excludem din seria ampla si intortocheata a evenimentelor pe care le-a trait natiunea noastra unele segmente ample si extraordinar de dramatice, de expresive, care ar trebui privite azi cu o anume raceala (poate si curaj!) si refuzam sa le acceptam < >, adica apartinand si reprezentand nu numai < >, dar si < > …”

In urma cu exact zece ani, deschideam, tot cu un Avertisment, editia a X-a a volumului Pentru legionari. Care editie (Bucuresti, Editura Majadahonda, 2001, 406 p. + ilustratii inedite), precum si precedentele, s-a dovedit – fara false pretentii – una de succes, tirajul epuizandu-se fara dificultate, fara probleme.

Dintr-un alt unghi insa faptul era surprinzator, de vreme ce dupa atatea decenii scurse in urma si in umbra nenorocitului act de la 23 august 1944, toate scrierile si materialele purtand semnatura lui Corneliu Zelea Codreanu, iar nu in mod special amintirile sale neterminate, in privinta carora inegalabilul Nicolae Iorga a exprimat, in capodopera sa Istoria Romanilor (vol. X, 1939), serioase dubii si grave rezerve, au fost declarate in mod oficial „interzise”. Contraventiile fiind, evident, pedepsite cu ani grei de temnita. si totusi – ce crunta ironie a istoriei! – in prezent toate lucrarile fostului Capitan, deci inclusiv Pentru legionari, circula in deplina libertate, sunt examinate si comentate in cadrul unor simpozioane interne sau internationale, iar, de data recenta, pot fi consultate inclusiv pe … Internet (cf. www.fgmanu.ro/carti/1/capitol-30-42k).

O constatare in plus se impune despre toate scrierile lui C. Z. Codreanu, dar mai cu seama despre Pentru legionari, editat recent de Tipo Moldova in copie anastatica, dupa editia princeps – Editura „Totul pentru tara”, Sibiu, 1936 (Tipografia Vestemean). Volumul a aparut in colectia „OPERA OMNIA” (2011), ceea ce presupunea ca aveam in proiectul de tipariri si restul scrierilor Capitanului, edite sau inedite, cate vom fi identificat. Dupa cum, in mod cu totul special, editarea documentelor de arhiva.

Sub acest raport, se impune sa avertizam cititorul in privinta interventiei unui eveniment editorial de exceptie – aparitia celui dintai volum si in conditii grafice remarcabile a monumentalei Carti a Capitanului Corneliu Zelea Codreanu (Bucuresti, Editura Politica a Miscarii Conservatoare, 2008, 835 pagini), ingrijita de d-nii Mugur Vasiliu si Eleodorus Enachescu. De data aceasta, gratie d-lui Victor Roncea, publicist binecunoscut si ingrijitor al cunoscutului Ziaristi Online, care a beneficiat de tot concursul C.N.S.A.S. – ului, indeosebi al d-lui prof. dr. Silviu Moldoveanu, avem acum la dispozitie mai multe mii de documente, in majoritate inedite, despre Miscarea Legionara si activitatea lui C. Z. Codreanu[1], in chip concret a majoritatii liderilor legionari.

Nu putem neglija ca aparitiile recente – subliniam la lansarea editiei mentionate a volumului Pentru legionari, careia trebuie sa-i adaugim acum documentele in discutie – survin in momente semnificative. Nebanuite altcandva, dar, totusi, sesizabile. Indivizi certati cu legea si total straini de disciplina Istoriei, slujitori fideli candva ai monstruoaselor organisme teroriste internationale, bantuite deopotriva de comunism ori de nazism, de tipul Cominternului, salariati ai serviciilor secrete din Est ori din Vest sau ai posturilor lor de radio si agentiilor lor de propaganda, cameleoni de profesie dispusi azi sa practice boxul, inotul si chiar profesiile „curate” de ziaristi cinstiti ori de … universitari sadea, reclama azi drepturi pe care ei, in primul rand, altadata le-au batjocorit, striga din rasputeri fascism! ori comunism!, deplang violentarea istoriei ori abuzurile negationismului (in privinta propriilor „opinii” idioate despre democratie si logica faptelor istorice), dupa ce ei singuri au sugrumat trecutul si Adevarul, deci, acei indivizi, emit pretentii de cenzori neinduplecati ori se ofera, in chip ridicol, ei insisi drept „modele”, un fel de „guru”ai vremurilor ce stau sa vina …

intr-un atare context, despre Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938), ucis intr-un masacru antilegionar inscenat la dispozitia regelui criminal Carol al II-lea, propaganda oficiala si lucrarile uzuale „de specialitate” n-au ingaduit si nu recomanda decat etichetele osciland intre extreme – criminal si tradator de tara. intr-o atare situatie, ale represiunii rosii totale de la 1944 pana in 1989 si „democratice” ulterior, a te fi apropiat pentru studii, a-i fi inteles si a-i fi explicat pe Corneliu Zelea Codreanu si apropiatii sai, Legiunea Arhanghelul Mihail sau Partidul Totul pentru tara au fost si raman de neinchipuit, conditii in care se explica de ce primele si cele mai serioase contributii consacrate Miscarii Legionare le datoram istoricilor straini (germani, italieni, spanioli, francezi, britanici sau americani).

Revenind la Avertismentul mentionat din 2001, precizez ca l-am desprins din Radiografia Dreptei Romanesti (1927-1941), publicata ca un efort de revenire la ordinea zilei in colaborare cu colegii mei Corneliu Ciucanu si Cristian Sandache (Bucuresti, Editura FFPress, 1996; reeditare 2011), care in rastimp au publicat importante si distincte studii sau monografii de referinta privind fenomenul si implicatiile fenomenului legionar in Romania veacului trecut. Revenim, in context, la „beneficiul” asigurat cercetarilor relativ la istoria legionara – chiar asa! – in urma campaniei propagandistice idioate si predicilor antilegionare de duzina sustinute necontenit si fara noima de activisti fara noima ai „cauzei”, de ieri ori de azi, dar care au actionat mai ales sub pulpana ocupantului sovietic ori in spiritul ideologiei cominterniste, post-cominterniste si post-comuniste, asa precum: M. Roller, Iosif Chisinevschi, Silviu Brucan, Ana Pauker, Valter Roman, Alexandru si Sorin Toma, I. Ludo s.a., mai toti retinuti de Paul Goma in inegalabila-i Saptamana Rosie (28 iunie – 3 iulie 1940) sau Basarabia si evreii (editia a VII-a, Bacau, Editura Vicovia, 2010)[2].

in actualul context al „razboiului noilor internationale”[3] nu-i de fel surprinzator faptul ca revin in atentia noii cenzuri post-comuniste Corneliu Zelea Codreanu si Garda de Fier, antilegionarismul dovedindu-se – pentru a cata oara in Romania ultimelor opt decenii, precum in cazurile nazismului in Germania, fascismului in Italia sau franchismului in Spania – o excelenta naveta pentru imbarcarea si transportul tuturor celor certati cu Istoria, cu Lumea si, vai, cu Dumnezeu!

Iasi, 31 martie 2012

Nota

Din motive lesne de inteles, credem ca se impune a fi puse la dispozitia cititorului urmatoarele date privind situatia fondurilor de documente C. Z. Codreanu de la Arhiva C.N.S.A.S. din Bucuresti:

Cota Dosarul Volumul Total file

013207 111041 1 770

,, ,, 2 580

,, ,, 3 501

,, ,, 4 497

,, ,, 5 311

11784 110237 l 532

,, ,, 2 267

,, ,, 3 242

,, ,, 4 325

,, ,, 5 523

,, ,, 6 386

,, ,, 7 307

,, ,, 8 508

,, ,, 9 399

,, ,, 10 339

,, ,, 11 313

,, ,, 12 288

,, ,, 13 422

12784 110237 14 509

,, ,, 15 271

,, ,, 16 536

,, ,, 17 71

,, ,, 18 305

,, ,, 19 231

,, ,, 20 200

,, ,, 21 91

I – 234980 83490 vol. nr. (fara) 147

Este necesar sa retinem ca in fondul investigat predomina documentele relativ la Procesul lui C. Z. Codreanu (vols. 1-2/11784; vols. 15-17/12784), dar si celelalte procese, diverse dosare penale si note informative, legaturile cu persoanele proeminente ale ML sau cu aderentii, un dosar de presa, corespondenta cu A. C. Cuza, acte privind perioada inceputurilor (1923-1924) etc. Vezi si www.ziaristionline.ro/2011/09/13/corneliu-zelea-codreanu-pentru-legionari-cu-un-avertisment-de-gheorghe-buzatu-exclusiv-ziaristi-online/. Mentionam de asemenea ca, in fiece caz, copertile dosarelor anastatice indica cu precizie cotele si volumele de referinta.

[1] in final se prezinta lista fondurilor si dosarelor investigate (vezi).

[2] Cf., de asemenea, Ilie Badescu, Mihai Ungheanu, coordonatori, Enciclopedia valorilor reprimate. Razboiul impotriva culturii romane. 1944-1999, I, Bucuresti, Editura Pro-Humanitate, 2000, pp. 84; Mihai Ungheanu, Holocaustul culturii romane, Bucuresti, Editura D.B.H., 1999, passim).

[3] Vezi Enciclopedia valorilor reprimate …, I, p. 93-94.

Cartea poate fi comandata direct de la Editura: http://www.tipomoldova.ro/.

Volumul al II-lea se afla deja sub tipar. Si mergem mai departe.

Facsimilele reproduse mai jos sunt cateva din zecile de mii de documente pe care le veti regasi in cadrul lucrarii:

Sursa: Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 346 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 426 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 135 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics