În februarie 1990 liniştea emanaţilor revoluţiei a fost tulburată de manifestaţii de stradă ale cadrelor militare. Se înfiinţase “Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei” (prescurtat CADA), o mişcare a cadrelor militare care nu voiau să accepte că după revoluţia sîngeroasă din decembrie 1989, în armată tot oamenii vechiului regim, inclusiv unii care fuseseră implicaţi în reprimarea revoluţiei, sînt la conducere. Revendicările CADA cuprindeau:
1. Stabilirea adevărului privind rolul armatei în Revoluţie, în special în perioada 16-20 decembrie 1989 în Timişoara.
2. Cadrele militare din Ministerul apărării naţionale care începînd cu data de 16 decembrie 1989 s-au compromis, fiind părtaşe directe ale dictaturii ceauşiste, şi au încercat să compromită armata, să fie înlăturate din armată. De asemenea, cerem retragerea generalilor reactivaţi în perioada revoluţiei, în armată fiind suficiente cadre competente mai tinere care să poată îndeplini funcţii de conducere la toate nivelurile.
3. Trecerea în rezervă a ministrului apărării naţionale [Nicolae Militaru, la acea vreme] care, prin ordinele date, a dus la o stare de tensiune în armată, pînă la această oră.
4. Trecerea în rezervă a ministrului de interne [Mihai Chiţac; acesta va fi trimis în judecată abia în 1997, după pierderea puterii de către Ion Iliescu, şi va fi condamnat abia în 2008, beneficiind în 2001, după ce Ion Iliescu a preluat din nou puterea, şi de un recurs în anulare care i-a anulat prima condamnare], ca participant direct la acţiunile de represiune a demonstranţilor din Timişoara.
5. Numirea în funcţia de ministru al apărării naţionale a unei personalităţi civile ca reprezentant în parlament al intereselor armatei.
6. Promovarea cadrelor militare în funcţii de conducere, în etapa actuală, să se facă pe baza unor criterii stabilite la nivel naţional prin consultarea întregii armate.
7. Legile şi decretele emise la nivel naţional să fie valabile şi pentru cadrele militare, fără completări ulterioare din partea Ministerului apărării naţionale.
8. Desfiinţarea Direcţiei şi a Birourilor de educaţie patriotică din armată.
9. Dreptul cadrelor militare la demisie.
10. Excluderea posibilităţilor de manipulare a armatei la rezolvarea diferendelor dintre diferite formaţiuni sau partide politice, rolul ei fiind acela de apărare a teritoriului naţional şi de intervenţie în cazuri de calamităţi naturale.
11. Formarea unui Comitet naţional pentru probleme de apărare naţională şi militare, subordonat preşedintelui ţării şi desfiinţarea funcţiilor de senator pentru cadrele militare [se lansase ideea ca armata să fie reprezentată în parlament de un senator de drept, în afara procesului electoral].
12. Partidele politice să-şi precizeze poziţia faţă de armată şi problemele apărării naţionale.
13. Desfiinţarea unităţilor prezidenţiale compromise politic.
În 12 februarie 1990 delegaţia CADA a fost primită la discuţii în clădirea guvernului. Cererea militarilor ca preşedintele Ion Iliescu să discute cu ei n-a fost acceptată, iar discuţiile s-au purtat cu viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu, care s-a prezentat drept mandatar al preşedintelui Iliescu. Înregistrările video ale acestor discuţii sînt acum disponibile pe internet. Vedeţi mai jos înregistrări ale începutului discuţiilor, în care se vorbeşte mult despre întîmplările revoluţiei de la Timişoara:
– Lista de revendicări a CADA
– În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras in populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre
– Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă
– Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
În zilele următoare voi continua punerea pe internet a fragmentelor înregistrate din discuţiile dintre ofiţerii CADA şi viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu.
Marius Mioc
Caseta cu sfirsitul convorbirii CADA – Gelu Voican, Februarie 1990
-Ofiţer : Cerem trecerea în rezervă a ministrului Apărării Naţionale şi a generalilor reactivaţi… cerem trecerea în rezervă a generalului Chiţac…
– Voican : Dl Militaru are merite mari!
– Ofiţer : A încercat să ascundă adevărul despre situaţia din armată. Ne-am săturat de pumn în gură. Am cerut ministru civil în armată…
– Voican : Militaru a fost disident, cu merite deosebite, înainte…
– Ofiţer : Există discuţii privind g-ral Militaru şi dinainte de a fi fost trecut în rezervă…
– Voican : …îl laudă pe Militaru…
-Ofiţer : De ce s-a înconjurat cu atîtea cadre vechi? Sunt atîţia tineri merituoşi. Cei bătrîni vor să ne facă regulamentele. Ce, noi suntem cobai?
– Voican : Este un conflict de generaţie…
– Ofiţer : Nu. Avem în vedere interesele naţionale. Avem dovezi – presă străină şi documente…
– Ofiţer aviaţie : De ce a trebuit să venim noi aici ? De ce ni s-a impus generalul Rus ? Nu a vrut să accepte situaţia din aviaţie.
– Voican : Eram la Sfîntul Sinod. Am venit la dvs. Mă aflu într-o situaţie paradoxală : “greva militarilor”!
– Ofiţer : Nu v-aţi exprimat bine ! Nu suntem în grevă. Suntem gata să apărăm patria !
-Voican : Da, aveţi dreptate… Dl Iliescu nu poate veni. Consideraţi-mă delegat…
-Ofiţer : Aveţi drept de decizie ?
– Voican : NU, dînsul va hotărî.
– Ofiţer : Atunci va trebui să continuăm…
-Voican : Generalul Militaru a suferit pe vremea lui Ceauşescu. Acum a fost chemat de echilibru. Este eficace. Sunt surprins de cele arătate de dvs. La fel, sunt surprins de ce spuneţi de generalul Chiţac. Mă ocup direct de Ministerul de Interne. A dat dovadă de spirit operativ. Sunt uimit de “revelaţiile” dvs.
– Ofiţer : Dvs aţi declarat că sunteţi mulţumit de măsurile luate de dvs ! Dl Militaru, la 74 de ani, este acel “om nou” cu care vrem să facem reconstrucţia armatei ? ! Şi alţi generali ca el ?
– Ofiţer : Dictatorul Ceauşescu a căzut ! Dar acum sunt mai puternici ca oricînd prin reactivarea lor ! Mulţi au făcut studii în URSS ! Mulţi sunt foşti activişti PCR ! Noi nu vrem politică. Suntem contra oamenilor bătrîni plafonaţi… puşi acum să ne organizeze!
-Ofiţer : Credeţi că cei ce ne-au îndoctrinat… sunt în stare să ne facă educaţie patriotică ? ! Dvs aţi spus că Militaru este “nepătat” ? ! Cunoaşteţi dosarul “Corbu 1 ” şi “Corbu 2 ” care îl încriminează ca agent străin ? ! A apărut în presa străină. Aceasta nu-i creează un statut moral. Noi nu vrem să fim carne de tun, dacă vom fi atacaţi. Trebuie să credem în comandanţii noştri.
– Ofiţer : Ştiţi cum foloseşte dl Militaru securiştii ? Punîndu-i să ne urmărească ! Este bine să fie concentrată puterea în mîna acestui om ? !
– Voican : Direcţia 4 de Contrainformaţii a fost desfiinţată. CFSN a acreditat depolitizarea armatei.
– Ofiţer : Noi avem foştii secretari de partid care ne ţin… lecţii de “educaţie patriotică “, nu i se mai spune “politică “! – Ofiţer : Acum o lună am fost cu dvs. Conducere abuzivă, dictatorială. Pentru că am fost lîngă dvs în 12 ianuarie, acum sunt urmărit de Biroul 2, sunt vînat, marginalizat… Numai pentru că am discutat de democraţie, am fost anchetat la minister… Am dat “Declaraţie “… De aceea sunt aici…
– Voican : Admir pe generalul Militaru. Asta nu este suficient. Admiteţi cu mine : situaţia este fără precedent ! Suntem în situaţie limită ! Vreţi să spuneţi că suntem într-o criză militară ! Sunteţi disciplinaţi. Voi înainta propunerile dvs. Le voi arăta d-lui Iliescu pentru a hotărî. Vom vorbi şi cu şeful MSTM.
Sursa: Blogul lui Victor Roncea
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 972 vizualizari | 4 voturi
Aniela Radu AVEAM 11 ANI.Totul s-a petrecut in fata blocului meu din Strada Drumul Taberei nr.14, Sector 6, Bucuresti. Eu nu pot uita imaginile respective, nici mirosul de sange si nici strigatele militarilor chemati, debarcati din autocare si vanati in fiecare noapte in fata MAPN-ului pentru asa-zisa “Revolutie”!! Apartamentul meu era sub foc continuu tras […]
Autor: Aciduzzul | 16 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 554 vizualizari | 3 voturi
Ciudatul personaj pripasit sub pulpana lui Traian Basescu in urma cererii unui agent antiroman si a unui oligarh transnational, bloggerul Vladimir Ilici Tismaneanu, declama sus si tare pe canalele retelei sale ca raportul ticalos cu care a otravit societatea romaneasca din ignoranta teribila a presedintelui Romaniei nu a fost contestat decat de catre “marginali” “nefrecventabili”. […]
Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 2 comentarii | 1201 vizualizari | 9 voturi
“În plin avânt al comunizării României, valurile de teroare politică în forma “loturilor” de condamnaţi de “tribunalele poporului” deveniseră aproape fapt comun. Consilierul sovietic, sub acoperire, Denis Patapievici a instrumentat delaţiunile prin care s-a fabricat “Lotul de la Finanţe”. Ministrul Aurel Vijoli şi elita finanţiştilor români au fost judecaţi şi condamnaţi sub acuzaţia de introducere […]
Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 0 comentarii | 1116 vizualizari | 3 voturi
Fiica lui Alexandru Balaci, scriitor comunist responsabil cu îndoctrinarea populaţiei, este director artistic la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Ruxandra Balaci face echipă cu ginerele lui Leonte Răutu. Destinele mai multor instituţii culturale din România se află în mâinile copiilor celor care, în urmă cu mai bine de 20 de ani, se evidenţiau într-un sistem […]
Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 2 comentarii | 5074 vizualizari | 11 voturi
DECRET nr. 92 din 19 aprilie 1950 pentru nationalizarea unor imobile Publicat in BULETINUL OFICIAL nr. 36 din 20 aprilie 1950 ART. 1 Pentru intarirea si dezvoltarea sectorului socialist in economia R.P.R; Pentru asigurarea unei bune gospodariri a fondului de locuinte supuse degradarii din cauza sabotajului marei burghezii si a exploatatorilor care detin un mare […]
5 Comments