Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Afacerea Cupru Min: Perseverenta diabolica
Aciduzzul | 9 aprilie, 2012 | 3 comentarii | 219 vizualizari |
(1 voturi )

In noaptea de vineri spre sambata, se parea ca scandaloasa afacere Cupru Min s-a stins, prin esuarea ultimelor negocieri, scrie Jurnalul National. Guvernul a anuntat ritos ca, deoarece firma Roman Copper, a refuzat acceptarea unor clauze, contractul nu va mai fi semnat. Roman Copper e, dupa cum se stie, in urma insistentelor dezvaluiri de presa, mai ales ale Antenei 3 si Jurnalului National, nu si ale tarcovniciilor guvernamentali, o facatura incropita ad-hoc in Canada tocmai in scopul de a inhata, lasand in umbra adevaratii cumparatori, 60% din rezervele de cupru romanesti, oferite de guvernanti la un pret de batjocura (200 milioane de euro, desi zacamantul valoreaza, potrivit recunoasterii oficiale 15+20 de miliarde de euro), plus niste amarate de redevente, doar 4% din valoarea productiei.

Care erau, insa, clauzele refuzate de asa-zisii canadieni? Simple, obligatorii, dar puse pe masa de guvernantii romani abia acum, dupa severa interventie de presa amintita. Anume, plata celor 200 de milioane de euro la o luna dupa avizul Consiliului Concurentei, o garantie bancara pentru obligatiile de mediu si publicarea contractului. Clauze minimale, dar pe care, refuzandu-le, mult laudatul cumparator a recunoscut implicit ca nu are bonitate financiara, ca e o firma cvasifantoma, nestiindu-se cine-i in spatele sau. Spuneam ca “se parea” ca scandaloasa afacere a murit. Nu-i chiar asa.

Maraind, reprezentantii Roman Copper au si anuntat ca “aveam o intelegere verbala si care produce efecte”. Nu-i exclus ca modul execrabil in care partea romana a actionat pana cand mizeria a devenit publica sa-i aduca si niscaiva conflicte judiciare. Surpriza a venit, insa, tot de la Guvern. Era de asteptat ca, iesit cu obrazul patat din aceasta afacere, Guvernul sa treaca la masuri lucide si in interes national, de repunere pe picioare a acestei companii a statului, suma necesara fiind ridicol de mica (circa 100 milioane de euro, cat o telegondola si doua partii marca Udrea). In nici un caz Cupru Min nu-i o gaura neagra, de genul celor pe care Guvernul le iarta de datorii de sute de milioane de euro, iar rezervele de cupru, al carui pret creste vertiginos, ar aduce uriase beneficii bugetului de stat.

In loc de aceasta atitudine rationala si raspunzand interesului national, Guvernul a anuntat ca procesul de privatizare al Curpu Min va continua. Probabil, cu acelasi suspect caiet de sarcini de care era gata sa beneficieze Roman Copper. Posibil sa aflam pste un timp ca o alta licitatie dubioasa a fost castigata de o clona a Roman Copper. Sau, mai stii?, de vreun interpus al unui colos minier polonez, dispus oricand sa preia pe nimic exploatarea rezervelor romanesti, spre a pastra resursele Poloniei, tara care ne-ar demonstra, nu pentru prima oara, ca are guvernanti responsabili.

A gresi e, pana la urma, omeneste, dar a pesevera in greseala e diabolic. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a intrat intr-un joc mai mult decat riscant. In primul rand pentru cat a mai ramas din patrimoniul national, supus de 20 de ani unei praduiri salbatice. Dar si in privinta carierei sale politice. Pe care un Traian Basescu – cel care preseaza inadmisibil pentru instrainarea paguboasa a resurselor nationale -, el insusi compromis ireversibil, categoric nu i-o mai poate croi. Dimpotriva. Chiar daca, prin intermediul Elenei Udrea sau al lui Ioan Oltean, ii susura la ureche ca, daca-i executa orbeste ordinele, ii lasa mostenire Cotroceniul.

Exista, insa, o certitudine. Inexorabil, actuala putere va cadea si nu putini sunt cei care vor avea de dat sama pentru acte de guvernare nu doar incompetente, ci de-a dreptul penale. Daca semneaza hotarari de guvern sau aproba actiuni in coliziune cu interesele natiunii sau oricum avantajoase doar pentru parteneri dubiosi, iviti de aiurea, fie ele comandate din Deal, premierul trebuie sa stie ca, la ananghie, presedintele ar sari ca ars: “Nu eu am semnat, n’am putere executiva, prim-ministrul a semnat, el sa raspunda!”.

Sursa: Ion Coja

3 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics