Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Agricultura
Agrostandard: Fermierii – sprijiniți-ne cu sisteme individuale de irigații eficiente, nu aruncați banii pe sisteme mamut energofage
Aciduzzul | 9 mai, 2013 | 0 comentarii | 161 vizualizari |
(1 voturi )

Agricultorii susțin că irigarea culturilor este mult mai scumpa acum decât acum 20 de ani, pentru că temperaturile în creștere și procesul de deșertificare care afectează teritoriul României îi obligă pe agricultori să irige mult mai des decât o făceau acum 20 de ani. Fermierii încearcă să mai taie din costuri apelând la tehnologii noi. De exemplu, înlocuirea aspersoarelor cu sistemele de irigare prin picurare care consumă de două ori mai puțină apă, sistem potrivit mai ales pentru legumicultură și horticultură. Legumicultorii și horticultorii se plâng că abia își scot costurile în veriele secetoase când sunt nevoiți să irige întreaga perioadă de vegetație, de cinci luni. ”Dacă în 1990 irigam o dată la 14 zile, acum irigăm o dată la 3-4 zile, perioada de revenire s-a redus drastic. Anul trecut a fost atât de cald că a trebuit să renunțăm la sistemul cu aspersoare pentru că pierderile erau foarte mari. Secase apa în puț. După 12 ore trebuia să revenim cu irigațiile. Asta înseamnă că, pentru un hectar ai nevoie de 32 Kw/h, adică vreo 1,5 milioane de lei vechi pe oră numai energia electrică asta ca să nu mai vorbim de costul apei care costă 270-370 de lei mia de metri cubi dacă o iei din sistemul național. În total este nevoie de vreo trei milioane pe zi pentru un hectar. Dacă ne gândim că începem irigarea în mai și terminăm în septembrie, asta înseamnă cam 500 de milioane de lei vechi numai irigațiile pentru un hectar de legume. În final, abia dacă ne scoatem costurile”, a declarat George Lazăr, vicepreședinte al Cooperativei Micilor Fermieri Argeșeni.

Legumicultorii susțin că România ar trebui să renunțe la sistemele de irigații mamut energofage și să se concentreze pe sisteme individuale flexibile, de irigare prin picurare.

”La sistemul de irigare prin aspersoare costurile sunt de două ori mai mari decât la cel prin picurare. Prin picurare, la un hectar de teren este nevoie de 15 kilometri de bandă de irigat și de 150.000 de picurătoare, amplasate din zece în zece centimetri. Dacă un picurător consumă 1,7-2 litri pe oră, asta înseamnă că, pentru 150.000 de picurătoare este nevoie de 300.000 de litri pe oră, în orice caz, la jumătate decât ai folosi prin sistemul de aspersoare.

Sistemul de irigații la nivel național trebuie refăcut cu investitori străini, cred legumicultorii, care să-l pună la punct și apoi să-și recupereze investiția în zece ani. Proiectul Siret-Bărăgan este fezabil atât timp este făcut cu banii altora pentru că banii de la buget trebuie dirijați către micile proiecte, mult mai eficiente, ale fermierilor mici și medii care au suprafețe cuprinse între unu și cinci hectare de teren.

Micile stații de irigare sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului pentru că sunt adaptate nevoilor fiecărui fermier, principalele avantaje fiind economiile de curent și de apă. Fermierii apreciză că că proiectul ministerului ”e un vis, o dulce himeră care va fi gata în vreo 20-30 de ani”.

Agricultorii cred că ar fi mai bine ca ministerul Agriculturii să-i sprijine pe fermieri pentru a-și realiza sisteme de irigații individuale, mai economice, adaptate propriilor nevoi decât să arunce miliarde de euro pe sisteme de irigații mamut, energofage.

“Ar fi extraordinar să se dea bani fermierilor pentru sisteme proprii, eficiente, de irigații în loc să fie aruncați pe sisteme mari. În orice caz, sistemul de irigații la comun nu este eficient, și am aflat asta din proprie experiență”, este de părere Vlaicu Cristian, un fermier cae lucrează 350 de hectare de teren în Dârvari, județul Mehedinți.

Potrivit fermierilor, care au depus un proiect la Ministerul Agriculturii, pentru realizarea de sisteme individuale de irigații, un astfel de sistem primar, plus foraj până la 80 de metri, plus bazin n-ar tebui să coste mai mult de 20.000 de euro. Dacă nu ar fi nevoie de puț, pentru că bazinele legumicole sunt amplasate de regulă pe malurile râurilor, un sistem de irigații pentru o exploatație de până la cinci hectare n-ar trebui să treacă de 7.000 de euro cu tot cu pompe și filtre.
Agricultorii sunt dezamăgiți de măsurile luate de Ministerul Agriculturii în ceea ce privește politicile agricole, și, în subsidiar, de politica în materie de irigații, acuzându-i pe oficiali de ”diletantism” și de ”lipsă de viziune”.

Ministrul Agriculturii a declarat recent că autoritățile române discută cu Comisia Europeană pentru accesarea de fonduri de un miliard de euro pentru refacerea infrastructurii de irigații existente în urmă cu 23 de ani. Suma de un miliard de euro a fost calculată de experții Băncii Mondiale într-un studiu privind refacerea și modernizarea sistemului de irigații din România. Studiul Băncii Mondiale arată că România poate reface infrastructura de irigații pentru circa 800.000 de hectare.

În prezent, Romania are o infrastructură de irigații pentru 700.000 de hectare, dar numai 200.000 de hectare sunt irigate, deoarece fermierii consideră costurile prea ridicate. Autoritățile susțin că aceste costuri sunt mari din cauza consumului mare de energie al instalațiilor vechi de peste 40 de ani.

Sursa: Agrostandard

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 3 voturi

Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi

Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi

Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics