Guvernul susține că prin modificarea prin ordonanță de urgență a legii de funcționare a Agenției Domeniilor Statului(ADS) va proteja interesele fermierilor români după liberalizarea completă a pieței funciare. Pe de altă parte, reprezentanții marilor asociații de fermieri cred că nu este vorba decât de o tentativă de spălare tardivă a imaginii guvernului și că ADS s-ar putea întoarce chiar împotriva intereselor fermierilor români. Potrivit proiectului de act normativ, cumpărătorii de terenuri trebuie să facă dovada că au studii în domeniul agricol şi că au desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. În plus, ei trebuie să fie înregistrați la organele fiscale ca persoană juridice sau ca persoană fizică care desfăşoară activităţi agricole, cu excepţia celor care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerţului. De asemenea, proiectul de lege al Guvernului spune că persoanele fizice sau arendașii nu vor putea depăși un o suprafață maximă ce urmează a a fi stabilită.
Persoanele fizice vecine vânzătorului sau arendașii, care, potrivit proiectului, au drept de preemțiune la cumpărarea unui teren, nu vor putea să-l ia dacă dețin deja mai mult teren decât limita ce va fi stabilită.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin este convins că noul act normativ va crea cadrul pentru ca ADS să avizeze orice vânzare sau schimb de teren, dar şi să participe la procesul de comasare a terenurilor.
“Noua lege a ADS va rezolva două probleme. În primul rând, va asigura competitivitatea fermierului român, dându-i şansa fie vecinului, fie arendaşului sau statului să aibă dreptul de preempţiune. Pe de altă parte, ADS va administra capitalul funciar pe care îl are şi va reglementa piaţa funciară. ADS trebuie să aibă rolul de a interveni pe piaţa funciară. Să cumpere suprafeţe mici şi să vândă suprafeţe mari. Cu alte cuvinte, să ajute la procesul de comasare. Să cumpere parcele de două, trei, cinci sau zece hectare şi să vândă 100 de hectare, cel puţin”, a afirmat Daniel Constantin.
LAPAR: noua lege, piste false și ostilitate față de fermieri
Asociațiile de fermieri nu sunt foarte impresionate de noua lege și cred că acestea fac parte dintr-un exercițiu tardiv de imagine, cu atât mai mult cu cât nu s-a ținut cont de nicio propunere a fermierilor, iar ministerul a încercat să-i manipuleze.
”Aceste așa-zise modificări ale legii ADS nu sunt decât niște piste false. Cum poate dovedi un străin că are experiență în agricultură?! Eu pot dovedi la APIA, dar cum dovedește un străin că are experiență?! Ministerul nu a luat în calcul niciuna dintre propunerile asociațiilor de fermieri că, altfel, poate ieșea ceva bun. Am plecat la discuții cu un draft cu modificările legii și am ajuns la discuții cu un alt draft pe care atunci l-am văzut pentru prima oară. Nouă(LAPAR-n.r) ni s-a transmis un draft al proiectului de modificare a legii ADS pe 22 aprilie și ni s-a cerut un punct de vedere imediat, adică în săptămâna următoare. Nu este vorba despre prostie. Este rea-voință. Doar la început a fost prostie și delăsare..”, a arătat Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR.
LAPAR: ceva nu este în regulă la Agricultură; sunt puși acolo să distrugă România
El a precizat că și România ar putea adopta norme locale pentru a ocoli legislația europeană și a-și proteja terenurile, așa cum fac, de altfel, toate statele europene. Numai că la noi, toate deciziile sunt luate împotriva acestui trend european.
”Ceva nu este în regulă cu cei care conduc ministerul Agriculturii. Noi am putea să jucăm chiar după regulile impuse de UE, așa cum fac polonezii sau germanii. La Agricultură este vorba despre rele intenții. Sunt puși acolo să distrugă România. (…) Am constatat în timp că străinii au un apetit deosebit de a-și întregi averea pe familie, nu pe societăți. Toate modificările aduse legii arendei aduse pe șest nu au urmărit decât să permită persoanelor străine să arendeze pe persoană fizică”, a mai spus Ciobanu.
Un alt indiciu că noua lege este doar un exercițiu de imagine, potrivit oficialului LAPAR, este acela că legea reglementează vânzarea terenurilor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele fizice autorizate, deci pentru firme, care pot cumpăra, în continuare, nelimitat, teren agricol. El crede că ar trebui sporit rolul comunității locale în decizia de înstrăinare a terenurilor.
”Este o lucrătură a Uniunii Europene. Numai noi și bulgarii nu avem acel articol care prevede prelungirea cu trei ani a liberalizării pieței funciare. Croații, care au aderat după noi, îl au. Condiționalități există în toată Europa, dar, acolo, pe primul loc vine comunitatea locală, apoi au drept de preempțiune arendașul, vecinul și abia apoi organizații precum ADS-ul. SAFER-ul în Franța, ADS-ul lor, este condus de agricultori, care, prin camerele agricole, țin o evidență strictă a pământurilor. În Polonia te învârți în jurul cozii. Nu poți deveni proprietarul unui activ dacă nu ești rezident polonez și nu poți dovedi că ești rezident dacă nu ai active. La fel ca legislația muncii în Germania unde nu poți avea un job dacă nu ai o casă și nu poți avea o casă dacă nu demonstrezi că ai un job”, a mai punctat reprezentantul LAPAR.
LAPAR – ADS s-ar putea întoarce împotriva fermierilor români
Mai mult, Ciobanu, nu crede că ADS ar putea funcționa în interesul fermierilor români.
”ADS se poate transforma într-o agenție care se poate întoarce împotriva noastră. Toată lumea trebuie să anunțe ADS dacă vrea să vândă terenul, și vorbim despre un potențial de 6,5 milioane de hectare de teren, atât cât este dat în arendă în acest moment. ADS poate să spună la un moment dat că nu are bani ca să achiziționeze un anumit teren și poate furniza informațiile unor clienți politici. Acesta nu este o idee nouă. Am avut imediat după 1990 o organizație asemănătoare care s-a desființat repede din cauza intereselor și presiunilor de toate felurile. Nu avem nicio garanție că ADS va fi o agenție cinstită, cu atât mai mult cu cât în unele zone sunt mulți potențiali cumpărători”, a declarat Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR”, a conchis Ciobanu.
El s-a declarat șocat de atitudinea UE care amenință România cu procedura de infrigement pentru taxarea inversă, dar nu reacționează în acest caz clar de concurența neloială la vânzarea terenurilor.
Diplomații străini, agenți imobiliari la Vaslui
România se confruntă cu o avalanșa de cereri pentru cumpărarea de terenuri din partea străinilor, mai ales, în zonele mai sărace ale țării. Reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură(CCIA) Vaslui cred că în perioada 2013-2014 va fi ”inflație” de vizite ale ambasadorilor străini în Vaslui, care se vor transforma în veritabili intermediari de terenuri.
“Vânzarea terenurilor agricole este principalul motiv pentru care ambasadorii ne vor fi oaspeți în judet. Eu nu sunt adeptul principiului că nu ne vindem țara! Însă, trebuie să fie adoptată o lege care să vizeze segmentul vânzării terenurilor și să fie înființată o agenție națională care să aibă drept de preemptiune la cumpărarea terenurilor. Pământul este o bogăție indestructibilă a României. Această bogăție nu trebuie înstrăinată oricum, iar un procent de 10 – 12% din terenuri vândut investitorilor strãini ar trebui să fie plafonul maxim”, a precizat pentru presa locală, Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură(CCIA) Vaslui.
Pentru că vin să investească în sectorul agricol, delegațiile străine sunt interesate de un întreg pachet de informatii: capacitățile investiționale românești, preocupările structurilor guvernamentale privind dezvoltarea afacerilor românesti și străine, nivelul taxelor, impozitelor, posibilitățile de repatriere a capitalului etc.
“Când vine vorba despre tranzacționarea terenurilor agricole nu ne putem juca cu ființa națională. Toate statele sunt interesate de România, inclusiv cele din Orientul Apropiat si Îndepărtat, pentru că avem rezerve de apă potabilă și un potential agricol greu de egalat, cu excepția poate a Franței, Ucrainei”, a mai explicat președintele CCIA Vaslui.
În prezent, în judetul Vaslui un hectar de teren arabil se vinde cu un prețuri foarte mici, care variază între 25 si 45 de milioane de lei vechi. Pe aceste realități funciare, se estimează că, la nivelul zonei, anul viitor, vor fi achiziționate de străini circa 5.000 de hectare. De altfel, investitorii străini au început să dea târcoale terenurilor. Până la începutul acestui an, 14 agenți din străinătate au achizitionat 1.306,60 hectare de teren arabil.
Lege de ochii lumii
Pentru a putea cumpăra teren agricol în România, persoanele fizice, trebuie să îndeplinească mai multe condiții restrictive se arată într-un proiect de lege al Guvernului privind reglementarea pieței funciare din România. Cumpărătorii ca să poată achiziționa terenuri agricole trebuie să facă dovada că au studii în domeniul agricol şi au desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. În plus, ei trebuie să fie înregistrați la organele fiscale ca persoană juridice sau ca persoană fizică care desfăşoară activităţi agricole, cu excepţia celor care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerţului.
De asemenea, proiectul de lege al Guvernului spune că persoanele fizice sau arendașii nu vor putea depăși un o suprafață maximă ce urmează a a fi stabilită. Persoanele fizice vecine vânzătorului sau arendașii, care, potrivit proiectului au drept de preemțiune la cumpărarea unui teren nu vor putea să-l ia dacă dețin deja o mai mult decât limita ce va fi stabilită.
Potrivit propunerii legislative, Agenţia Guvernamentală va avea următoarele atribuții: eliberarea de avize pentru cumpărarea terenului agricol în condiţiile stabilite de lege; monitorizarea şi gestionarea terenurilor vândute/cumpărate; să intervină pe piaţa funciară pentru reglarea acesteia şi să limiteze creşterile excesive ale suprafeţelor/fermă; eliminarea pe cât posibil a intenţiilor speculative cu teren agricol; să orienteze în mod amiabil piaţa funciară prin consultanţă gratuită pentru persoanele fizice care doresc să cumpere teren; să sprijine instalarea tinerilor fermieri; să încurajeze transferul unor ferme; să cumpere/vândă teren agricol situat în extravilan; să arendeze suprafeţe de terenuri agricole.
Terenurile agricole dobândite prin cumpărare nu vor putea fi vândute pe o perioada de 10 ani de la cumpararea acestora. În plus, acestea nu vor putea fi scoase din circuitul agricol pentru o perioadă de 20 ani de la cumpărarea acestora și nici introduse în intravilan prin PUG/PUZ pentru o perioada de 20 ani de la cumpărarea acestora. Încălcarea acestei legi va atrage răspunderea administrativă, contravenţională, civilă sau penală, după caz.
Sursa: Agrostandard
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 176 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 3 voturi
Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]
Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi
Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]
Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]