Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Agricultura
AGROstandard: Traian Basescu, ostilitate maxima la adresa fermierului roman. Pentru cine lucreaza Traian Basescu? Cine pierde si cine are de castigat din respingerea legii vanzarii terenurilor?!
Aciduzzul | 18 ianuarie, 2014 | 4 comentarii | 1011 vizualizari |
(8 voturi )

basescu_terenuri_lege
Stim cu totii ca avem o lege stramba care reglementeaza vanzarea terenurilor catre straini. Stim cu totii ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu impune strainilor aproape niciun fel de restrictii la cumpararea de terenuri agricole. Stim cu totii ca Romania este singura tara din Europa, si, probabil, din intrega lume, care are o clasa politica nereformata, cu apucaturi antiromanesti, ramasa anchilozata in mentalitatea anilor ’50 de la care isi revendica existenta. Asa schioapa si stramba cum era, legea care urma sa reglementeze piata funciara de la 1 ianuarie 2014 punea, cel putin la modul teoretic, o mica stavila in calea noului val de straini care aterizeaza de la inceputul anului pe Otopeni cu genti pline de bani. Legea consfintea dreptul de preemptiune al vecinilor potentialilor vanzatori de terenuri, de altfel, singura “restrictie” acceptata de sefii de la UE ai Roamaniei. Cu alte cuvinte, strainii care nu au cumparat deja teren in Romania se vedeau pusi, practic, in imposibilitatea cumpararii de teren arabil in Romania. Mai precis, accesul la masa cu bucate al noilor veniti era aproape imposibil daca nu cumparau, pe bani mai multi, evident, o ferma gata formata(comasata). Basescu a creat peste noapte o intreaga categorie de “investitori” straini care nu existau cu o saptamana in urma.

Cititi si: ANALIZA. Cum este reglementata vanzarea terenurilor in tarile UE. Cum e in Romania…

Valeriu Steriu: Avem vid legislativ; se poate cumpara oricat teren agricol in Romania

Acest lucru s-ar fi intamplat in conditiile unor presiuni extreme de mari ale unor state din Orientul Mijlociu care si-au exprimat intentia, potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania(LAPAR) sa cumpere milioane de hectare de teren in Romania. Daca nu ar fi intervenit domnul Traian Basescu in favoarea lor, cetatenii acestor state ar fi avut, practic, sanse semnificativ reduse de a intra pe piata funciara din Romania. Asa ca, Basescu a gasit o portita pentru acestia.

Mai toti analistii si oficialii sustin ca, dupa ce legea a fost intoarsa in Parlament de catre Traian Basescu, vor trece aproximativ patru-cinci luni pana cand acesta va ajunge din nou pe masa presedintelui pentru promulgare.

In acest timp, “intarziatii” vor putea cumpara fara absolut niciun fel de restrictii terenuri arabile in Romania. Si nici nu au nevoie sa cumpere mii de hectare in aceste cinci luni. Este suficient sa-si puna un picior in Romania, cu alte cuvinte, sa cumpere cate un singur hectar de teren in fiecare sat din tara pentru ca apoi, cand va intra in vigoare legea, sa beneficieze de dreptul de preemptiune la fel ca oricare dintre vecinii de lot care fac agricultura de zeci de ani in Romania.

Practic, din moment ce si-au pus deja un picior in Romania, ajutati de Traian Basescu, acesti “investitori” care vin cu geanta de bani in Romania vor putea da la o parte fara prea mare efort pe contracandidatii romani(sau chiar straini) care, se stie, au fost puternic decapitalizati in ultimii ani.

Ramane de vazut care sunt acele grupuri de interese care au atata influenta asupra lui Traian Basescu, astfel incat acesta si-a permis sa-l lase fara niciun fel de protectie(nici macar acea tentative timida de drept de preemptiune) pe fermierul roman puternic saracit, in fata marilor capitaluri internationale.

Cu alte cuvinte, Romania, nu numai ca este singura tara din UE care nu a depus nicio notificare pentru a prelungi interdictia de cumparare pentru straini(pana si bulgarii au facut-o; de unguri nu mai vorbim), dar care, practic, cu ajutorul lui Traian Basescu, ramane complet descoperita in fata “investitorilor” straini, in fapt niste speculatori care pun in pericol siguranta alimentara a romanilor si insasi existenta acestui popor.

Merita sa ne aplecam putin si asupra motivelor pentru care Traian Basescu a ales sa nu promulge legea si sa liberalizeze total piata funciara din Romania, motivatia presedintelui fiind de un penibil rar, si, din acest motiv, foarte pretios:

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, titlul legii transmisă promulgării face referire la “unele măsuri de reglementare a vânzării – cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice”.

“Aceeaşi menţiune se regăseşte şi în Art. 1 lit. b) din lege. În acelaşi timp, Art. 2 alin. (2) prevede că legea se aplică atât persoanelor fizice, cât şi «persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene». În consecinţă, consider că aceste prevederi contradictorii pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi”, se arată în cererea de reexaminare semnată de şeful statului, citată de MEDIAFAX.
Preşedintele mai menţionează în cerere faptul că articolul. 2 alineat (2) din legea supusă reexaminării stabileşte că “prevederile prezentei legi se aplică cetăţenilor români, respectiv cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE)…” şi “persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE)”.

“Această reglementare nu este clară, întrucât trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică şi persoanelor juridice având naţionalitatea română sau numai persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române”, se precizează în cerere, adăugându-se că această menţiune “este utilă deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil şi previzibil”. Sursa: Realitatea

Traian Basescu este de parere ca nu este normal ca statul sa detina drept de prima cumparare inaintea strainilor, desi acest lucru se intampla peste tot in Uniunea Europeana.

Mai mult, presedintele vrea cu tot dinadinsul ca noua lege sa prevada ca vanzarea trebuie sa se desfasoare printr-o procedura de licitatie publica.

In aceste conditii nu este greu de anticipat cam cine ar dori presedintele sa fie favorizat in preluarea de terenuri agricole: fermierul roman sau asa-numitii “investitori” straini, daca ar trebui ca acestia sa devina competitor in cadrul unei licitatii publice.

Decizia lui Basescu contrazice cumva declaratiile recente ale ministrului Constantin, care afirma ca “cine a vrut sa investeasca in agricultura romaneasca a cumparat deja teren”.

Realitatea ne arata ca nu este chiar asa si ca “intarziatii” care nu au apucat inca sa intre pe piata romaneasca au o influenta puternica asupra presedintelui Romaniei.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a declarat surprins de faptul că preşedintele Traian Băsescu cere abia acum unele modificări ale Legii de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, deşi aceasta a fost prezentată în dezbatere publică din septembrie.

Cu alte cuvinte, intentiile presedintelui sunt stravezii – daca voia sa amendeze legea o putea face pana la 1 ianuarie 2014 pentru ca fermierii romani sa beneficieze macar de dreptul de preemptiune.

Din pacate, nu a facut acest lucru, pentru a da un ragaz de cinci luni unor anumite categorii de “investitori” care s-au dedulcit la terenurile Romaniei, dar, dintr-un motiv sau altul n-au cumparat inca destul.

Avand aceste certitudini ramane doar sa aflam cine sunt aceste grupuri de interese si, daca nu cumva, decizia presedintelui Basescu poate fi incadrata la infractiunea de inalta tradare, stipulata(inca) de Constitutia Romaniei.

Sursa: Agrostandard

4 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 77 vizualizari | 3 voturi

  Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

  Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi

  Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

  Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi

  Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics