Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Criza zilei
Banca Mondiala avertizeaza: Saracia din Romania va creste in 2009
Aciduzzul | 20 iulie, 2009 | 0 comentarii | 2482 vizualizari |
(2 voturi )

harta_saracieProcentul populatiei din Romania care va trai in saracie in acest an va creste cu 1,7 puncte procentuale fata de 2008, pana la 7,4%, cei mai afectati fiind copiii, potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania pentru perioada 2009-2013, realizata de Banca Mondiala. Saracia va creste cu 1,7 puncte procentuale. Procentul populatiei din Romania care va trai in saracie in acest an va creste cu 1,7 puncte procentuale fata de 2008, la 7,4%, iar printre cei mai afectati se vor numara copiii, potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania pentru perioada 2009-2013, realizate de Banca Mondiala.

“Nivelul saraciei este estimat sa creasca la 7,4% din populatie in 2009, iar proportia copiilor care traiesc in saracie absoluta este anticipata sa urce la 10,7% in 2009, de la 7,8% in 2008”, potrivit Bancii Mondiale, informeaza NewsIn.

In strategie se mai arata ca, desi cea mai mare parte a populatiei sarace locuieste in zona rurala, gradul de saracie este asteptat sa creasca mai rapid in mediul urban – unde este anticipat un avans al saraciei cu 40% in acest an -, decat in cel rural (+30%). Banca Mondiala anticipeaza ca si antreprenorii – din alte domenii decat agricultura – vor fi afectati, ca urmare a impactului crizei economice.

In 2008, numai 5,7% din populatia Romaniei traia in saracie, dupa ce cresterea economica din anii anteriori a scos din saracie sute de mii de oameni. De altfel, numarul romanilor care traiau in saracie absoluta scazuse de la 2,1 milioane persoane in 2007 la 1,2 milioane persoane in 2008.

Grupurile cele mai vulnerabile la saracie erau cu precadere din zona rurala, unde traiesc 75% din saraci. De asemenea, copiii, in special cei proveniti din familii numeroae, tinerii, romii, somerii si lucratorii in agricultura prezinta un risc ridicat de saracie.

Banca Mondiala subliniaza ca sistemele de protectie sociala actuale nu se adreseaza prea bine saraciei, iar cheltuielile pentru protectie sociala raportate pe cap de locuitor sunt in Romania cele mai mici din Uniunea Europeana.

Totodata, cheltuielile pentru programe care sa tinteasca reducerea saraciei sunt foarte mici, daca se raporteaza la produsul intern brut (PIB) sau la nevoi. In plus, acestea au scazut in ultimii ani.

“Bugetul necesar pentru finantarea cererii de asistenta financiara pentru combaterea saraciei cronice si ajutorul pentru someri si persoanele vulnerabile la saracie vor reprezenta o provocare dificila, tinand cont de spatiul de manevra fiscala scazut”, se mai arata in strategie.

Analiza gradului de dezvoltare/saracie al regiunilor Romaniei

Pentru a se putea realiza o dezvoltare “cu cap” a spatiului rural romanesc, este necesara cunoasterea gradului actual de dezvoltare a acestuia. In Raportul National al Dezvoltării Umane,2003-2005. Guvernare locală şi Dezvoltare umană, PNUD România, gasim indicele DEVSAT care ne permite o analiza a nivelului de dezvoltare a satelor romanesti. Vom vedea in continuare gradul de dezvoltare/saracie al diferitelor zone din Romania.

Nivel regional

Sărăcia comunitară rurală atinge cel mai ridicat nivel in estul Moldovei pe banda Botoşani-Iaşi-Vaslui . Cea de-a doua arie de concentrare a satelor sărace se află în sudul Olteniei.

Nucleul estic de sărăcie Botoşani-Iaşi-Vaslui se continuă pe axa nord-sud prin judeţele sudice ale Moldovei Bacău-Vrancea şi, în nordul Munteniei, la nivel de Buzău. Judeţele cu nivel maxim de dezvoltare socială rurală sunt situate in sud-estul Transilvaniei (Braşov, Sibiu şi Harghita), în vestul ţării, în gruparea Arad-Timis şi in imediata apropiere a Bucureştilor, la nivel de Ilfov.

Nivel comunal

Reprezentarea cartografică a sărăciei la nivel de comună evidenţiază faptul că, exceptând Moldova estică, marcată de sărăcie compactă la nivel de judeţ, în restul ţării sărăcia rurală se manifestă pe arii subjudeţene (Figura).

Comunele sărace din insulele de sărăcie se află situate, majoritar, la marginea judeţelor, departe de marile axe de circulaţie rutieră. Constatarea este în linie cu ideea geografilor care susţin că „drumul face viaţa socială”.

Drumurile de rang european trec de obicei prin centrele judeţene iar acestea, la rândul lor se află situate, preponderent, în centrul judeţului. In consecinţă, satele de la margine de judeţ ajung frecvent să fie departe şi de drumurile modernizate şi de marile oraşe.

Sursa: wall-street.ro, http://images.google.ro

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 371 vizualizari | 1 vot

Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]

Autor: Aciduzzul | 29 mai, 2013 | 0 comentarii | 309 vizualizari | 4 voturi

Autor: Aciduzzul | 25 mai, 2013 | 2 comentarii | 342 vizualizari | 1 vot

Acum ceva timp mă plimbam pe străzile Londrei şi îmi aduc aminte de un aspect, care m-a frapat. Deşi eram într-o capitală europeană, aveam senzaţia că am ajuns din greşeală în Asia. Eram singurul alb într-o mare de indieni. Trecând spre strada următoare am dat numai peste negrii şi musulmani. Toate acestea în apropierea Hyde […]

Autor: Aciduzzul | 10 mai, 2013 | 3 comentarii | 451 vizualizari | 4 voturi

Adjunctul ministrului de externe sirian Faisal Mekdad a declarat duminica, ca atacurile israeliene asupra unor obiective de pe teritoriul sirian sunt o declaratie de razboi la adresa tarii sale. In acelasi ton cu declaratile adjunctului ministrului de externe sirian, presa iraniana si cea ruseasca anuntau posibile atacuri asupra Israelului venite din partea Hezbollah si nu […]

Autor: Aciduzzul | 17 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 164 vizualizari | 1 vot

Susanne Posel The UN warns that global food stores like grains are depleting at an expediential rate and when combined with failing harvests, there will be a food crisis in 2013. The UN Food and Agriculture Organization (FAO) explain that “we’ve not been producing as much as we are consuming. That is why stocks are […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics