Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Banii UE unesc în cooperative politicieni, bancheri şi demnitari
Aciduzzul | 24 august, 2011 | 0 comentarii | 556 vizualizari |
(3 voturi )

Bancherul Dan Pascariu, un secretar de stat de la Ministerul Agriculturii si fostul sef de cabinet al lui Varujan Vosganian sunt actionari ai cooperativei care a obtinut cea mai mare finantare de la UE pentru dezvoltare rurala. Sase milioane de euro este valoarea totala a proiectului care a obtinut cea mai mare finantare europeana in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Jumatate din suma provine de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei. Bancherul Dan Pascariu, un secretar de stat de la Ministerul Agriculturii si fostul sef de cabinet al lui Varujan Vosganian sunt actionari ai cooperativei care a obtinut cea mai mare finantare de la UE pentru dezvoltare rurala. Sase milioane de euro este valoarea totala a proiectului care a obtinut cea mai mare finantare europeana in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Jumatate din suma provine de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, iar restul reprezinta contributia proprie a beneficiarului. Banii au fost obtinuti pentru construirea unei fabrici de procesare a carnii in localitatea Racari din judetul Dambovita.

Solicitantul este Prodcarn Racari Cooperativa Agricola, ai carei actionari sunt, conform datelor de la Registrul Comertului, alte cinci entitati: SC Abator Muntean SA (20%), SC Nord Suin SRL (20%), SC Animprod SRL (20%), Muntenia Cooperativa Agricola (20%) si Ferma Suinprod Mavrodin SRL (20%). Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Țiriac Bank este unul din actionarii a doua dintre aceste companii, detinand 50% din Ferma Suinprod Mavrodin si 41% din Abator Muntean.

Contactat telefonic, Dan Pascariu a evitat sa ofere orice informatie legata de proiectul de la Racari: „Sunt un simplu actionar. Pentru detalii despre proiect, va rog sa-l contactati pe domnul Mihai Lungu“. Fostul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii, Mihai Lungu, detine la randul sau 35% din actiunile companiei Ferma Suinprod Mavrodin si 41% din cele ale societatii Abator Muntean.

Fabrica de la Racari, gata in 2011

Ceilalti actionari ai societatii Abator sunt Adrian Radulescu, actual secretar de stat la Ministerul Agriculturii si fost presedinte al Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (5%), Dumitru Cocea (8,5%), fost director de cabinet al lui Varujan Vosganian pe vremea cand acesta era ministrul economiei, si Sergiu Basamac (5%), vicepresedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Calarasi.

„Constructia fabricii de la Racari va incepe in aceasta primavara, iar materia prima va fi furnizata de membrii Cooperativei Muntenia“, spune Sergiu Basamac. Cu mai multe informatii a venit Mihai Lungu, presedintele Muntenia Cooperativa Agricola. Acesta ne-a spus ca proiectul a fost depus in luna octombrie a anului trecut, contractul fiind semnat doua luni mai tarziu.

„In ceea ce priveste partea de cofinantare a proiectului, aceasta nu a fost inca rezolvata. Exista, in momentul de fata, o reticenta a bancilor de a finanta proiecte de investitii, cu atat mai mult cu cat acestea sunt legate de agricultura, prin procesarea materiilor prime agricole. Doream sa demaram productia in vara anului 2011“, detaliaza Lungu.

Bani pentru consilieri locali, politicieni si firme din Cipru

Fostul secretar de stat sustine ca fabrica va avea o capacitate de procesare de 40 de tone de carne pe schimb si 250 de angajati, iar in primul an de productie, cifra de afaceri estimata va fi de 140 de milioane de lei. Aproximativ 90% din productia fabricii ar urma sa fie comercializata in Romania, iar restul s-ar exporta.

Conform datelor furnizate de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, al doilea proiect ca valoare (aproximativ 5,6 milioane de euro) vizeaza construirea unei fabrici de paine si patiserie in orasul Urlati din judetul Prahova. Proiectul apartine societatii Oltina Impex Prod Com SRL, al carui actionar principal (42%) este Olteanu Cosmin Dumitriade, consilier local in Consiliul local Urlati. Pe a treia pozitie se afla proiectul care vizeaza constructia unei fabrici de paine in Slobozia, solicitantul fiind SC Tritipan SRL.

Patronul firmei este Valerie Bulibasa, candidat al Partidului Popular si al Protectiei Sociale la alegerile de acum doi ani pentru Camera Deputatilor. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 5,59 milioane de euro. Urmatorul loc este ocupat de proiectul de la Campia Turzii pentru fabrica de produse de panificatie a SC La Lorraine SRL. Valoarea totala a acestuia este de circa 5,57 milioane de euro. SRL-ul are in spate firma Strapfield din Cipru (50%), restul actiunilor fiind impartite intre o companie belgiana si un cetatean din aceeasi tara.

Al cincilea proiect care a obtinut finantare neramburabila este cel al SC Bioromoil, pentru constructia unei fabrici de combustibil biodiesel in Braila. Acesta are o valoare de 5,46 milioane de euro. Societatea apartine firmei cipriote Haropi Trading Limited (60%) si lui Vladislav Chetrar (40%), fost cetatean al Republica Moldova, actualmente cetatean roman. 28,22 milioane de euro reprezinta valoarea totala a primelor cinci proiecte contractate spre a fi finantate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Portret de beneficiar

Dan Pascariu s-a nascut in 1950 la Baia Mare si a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti. Si-a inceput cariera, in 1973, la Banca Romana de Comert Exterior. In 1990, a devenit presedinte al acestei banci. De-a lungul timpului a fost CEO al Bancii Bucuresti si al subsidiarei Bank Austria Creditanstalt in Romania. In 2006, a devenit membru in CA al Rompetrol Group.

Un an mai tarziu, presa anunta ca acesta, alaturi de Cristian Sima, fost membru in CA al Bursei de Valori Bucuresti, si Calin Zamfirescu, avocat asociat in cadrul casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, va dezvolta o afacere imobiliara in valoare de 60 de milioane de euro.

Sursa: Capital

Sursa foto: Romania Libera

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 259 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 186 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics