Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
China, un calcai al lui Ahile in Europa(PressEurop)
Aciduzzul | 3 noiembrie, 2010 | 0 comentarii | 169 vizualizari |
(1 voturi )

Liz Alderman
Cumpărarea datoriei publice şi a unor active strategice cheie, la preţuri ieftine în ţări fragilizate de criză precum Grecia, Irlanda ori Spania…. China a lansat o ofensiva rapida o asupra Europei, iar ambiţiile sale pe termen lung nu sunt doar de a face bani – aceasta vrea să aibă o voce mai influentă la Bruxelles. Luna trecută, când primul ministru chinez Wen Jiabao a vizitat Atena, al cărui port tocmai fusese cumpărat de Beijing, acesta a venit plin de cadouri: miliarde de dolari în schimbul încheierii de noi afaceri. “Ajutorul prietenilor noştri chinezi este o şansă pentru noi” a declarat ministrul grec de stat, Haris Pamboukis. Dar ambiţiile Chinei sunt mult mai mari. Grecia reprezintă doar un pas al strategiei de intrare a Chinei în Europa.

Prin cumpărarea rapidă de active a căror valoare a scăzut dramatic în timpul crizei financiare, aceasta a devenit un partener important al naţiunilor europene afectate puternic de criză. În cele din urmă, spun analiştii, Beijing speră nu doar să obţină mai multe tranzacţii pentru companiile proprii dar şi o mai mare influenţă asupra politicilor economice stabilite la Bruxelles şi în Germania.

“Chinezii şi-au făcut cunoscută intenţia de a-şi băga nasul în afacerile Europei”, a declarat astfel Carl B. Weinberg, economist şef la High Frequency Economics (furnizor cotidian de date şi evaluări ale economiei mondiale) din Statele Unite. “Sunt foarte inteligenţi, iar mesajul pe care îl transmit este clar” a mai spus el, adăugând că “China este o forţă cu care trebuie să ne obişnuim”. Acest mesaj va fi întărit prin vizita din această săptămână a preşedintelui chinez Hu Jintao în Portugalia şi Franţa.

Criza financiară din Europa, o oportunitate pentru chinezi

Criza financiară din Europa a creat oportunităţi de cumpărare pentru investitorii care dispuneau de lichidităţi puternice iar China se află în fruntea acestora. Aceasta este singulară în ceea ce priveşte modul în care a intervenit în soluţionarea problemelor datoriei Greciei, Spaniei ori al altor guverne declasate, precum şi a unor porturi, autostrăzi şi industrii aflate în dificultate în ţări din estul şi sudul Europei. Irlanda şi Ungaria, printre altele, sunt în competiţie pentru a atrage investiţii chineze, sperând că astfel vor crea câteva mii de noi locuri de muncă.

“Ce se întâmplă este faptul că China se extinde în Europa la fel cum s-a extins în Africa”, a declarat François Godement, cercetător principal în politică la Consiliul European pentru Afaceri Externe. “În Europa, investitorii chinezi pătrund prin intermediul ţărilor aflate la periferie, ceea ce este extraordinar”.

China îşi concentrează deci eforturile asupra porturilor din Grecia şi Italia şi asupra autostrăzilor care leagă Europa de Est de Germania şi Turcia şi îşi propune să asigure, în timp, investiţii masive la nivelul infrastructurilor. Aceasta a oferit deja miliarde de dolari, finanţând statele ale căror proiecte publice cheie susţin participarea companiilor de stat chineze şi a muncitorii chinezi. Iar China speră că investiţiile sale vor încuraja Europa să îi sprijine poziţia în ceea ce priveşte moneda proprie şi în disputele comerciale cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Opriţi presiunile asupra Beijingului

În timpul recentului turneu european, Dl. Wen a reamintit politicienilor de la Bruxelles că China a acţionat ca un “prieten” al Greciei, Spaniei, Italiei şi al altor ţări europene în dificultate, în momentele lor cele mai sumbre, prin cumpărarea de obligaţiuni de care alţi investitori au fugit. În schimb acesta a cerut liderilor regionali de a nu face “presiuni asupra Chinei” pentru a creşte valoarea monedei naţionale.

China s-a angajat să cumpere obligaţiuni greceşti în cazul în care statul va decide să vândă din nou şi a cumpărat 625 milioane $ (445 milioane de euro) din datoria Spaniei. Pentru China, plasarea unei mici, dar în creştere, părţi din cele 2,3 trilioane $ (1637 miliarde de euro) din rezervele valutare în investiţii europene, în locul bonurilor de tezaur americane, cu rentabilitate redusă, contribuie la diversificarea portofoliului. Beijing speră de asemenea că acest gen de acţiuni vor reduce presiunea internaţională de a creşte valoarea monedei naţionale.

“Nu este o coincidenţă că China acţionează astfel”, a afirmat Jens Bastian, economist la Fundaţia Elenă pentru Politică Europeană şi Externă. “Ea are rezerve valutare uriaşe iar ţările pe care chinezii le vizitează acum au nevoie de investiţii străine pentru a supravieţui”.
China, un prieten la nevoie…

Chiar dacă investiţiile străine ale Chinei în Europa sunt încă mici în comparaţie cu investiţiile în alte regiuni, acestea au crescut rapid în ultimii doi ani. În primăvara acestui an Europa a luat locul Statelor Unite, cel de cel mai mare partener comercial al Chinei. Încercata Irlandă caută de asemenea să deschidă “poarta investiţiilor chineze în Europa” în oraşul Athone, unde speră să creeze câteva mii de locuri de muncă. Primul ministru irlandez, Brian Cowen, a declarat în iunie că China a promis să fie “utilă unui prieten precum Irlanda, în dificilele vremuri pe care le traversează”.

Investiţiile permit Beijingului să promoveze interesele companiilor chineze pe măsură ce acestea devin mondiale. Wen vorbea luna trecută despre deschiderea unei linii de credit de peste 4,5 miliarde $ (aproximativ 3.2 miliarde de euro) în favoarea constructorilor de nave greci – dar, care va fi folosită aproape exclusiv pentru cumpărarea de nave construite în China. Dar câteva din investiţiile chineze au ridicat deja susceptibilităţi. Anul trecut China a câştigat o licitaţie în defavoarea companiilor europene, pentru a construi – cu muncitori chinezi – o autostradă în Polonia, cu subvenţii europene – fapt care l-a determinat pe cancelarul german să facă apel la reciprocitate.

În urmărorul deceniu, Europa are în vedere numeroase noi proiecte, cum ar fi curăţarea fluviului Dunărea de muniţia din timpul războiului şi folosirea acesteia doar ca şi culoar de transport, construirea de căi ferate între ţări ca Germania şi Macedonia şi construirea de noi autostrăzi din Germania spre Turcia, potrivit lui Jens Bastian. “Ceea ce lipseşte Europei este infrastructura unei reţele de transport între vestul şi estul Europei”, a spus acesta. “Iar China încearcă să obţină avantaje din pozitia ei actuală “.

Totuşi, cu toate temerile legate de motivaţiile ascunse ale Chinei, mulţi europeni acceptă investiţiile cu braţele deschise. China este în principal interesată în promovarea comerţului şi de bani, a declarat Dl. Pamboukis, ministru de stat grec, care crede că strategia de invesţii a Chinei în Europa este “discretă şi bine gândită. Nu cred că China vine aici ca un cal troian”.

Sursa: PressEurop

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 269 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics