Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Traumele si nostalgiile comunismului
Cine au fost primii “teroristi” romani
Aciduzzul | 25 ianuarie, 2011 | 0 comentarii | 261 vizualizari |
(1 voturi )

Cinci tineri luptatori anticomunisti au produs primul atac „terorist” romanesc si au pus stapanire pe reprezentanta diplomatica a Romaniei din Elvetia. Romanii au produs, in anii comunismului, un incident diplomatic care, pe undeva, se aseamana cu criza ostaticilor americani din Iran. Daca in cazul Iranului, islamistii au atacat Ambasada SUA, in cazul romanilor, o serie de luptatori anticomunisti au atacat si au pus stapanire, in februarie 1955, pe Legatia Republicii Populare Romane din Berna. Episodul este descris cu lux de amanunte de catre istoricul Stejarel Olaru in cartea sa „Cei cinci care au speriat Estul”, aparuta la Editura Polirom. Foarte succint, un grup format din cinci tineri luptatori anticomunisti romani au vrut sa jefuiasca Legatia comunista si sa puna mana pe documente compromitatoare.

Legatia Republicii Populare Romane din Elvetia era, de fapt, unul dintre cele mai importante centre de spionaj ale Securitatii. Practic, era vorba de un adevarat „nod” al informatiilor. Acolo erau colectate informatii care proveneau din statele NATO si care apoi erau transmise catre Bucuresti si catre Moscova. Legatia din Berna era un adevarat „releu” in aceasta retea, in conditiile in care spionii comunisti profitau de statutul de neutralitate al Elvetiei.

Cei cinci tineri voiau sa atraga atentia asupra abuzurilor regimului comunist. Atacul asupra Legatiei a inceput in seara de 14 februarie 1955. Tinerii au intrat intr-una dintre cladirile Legatiei, mai exact in locuinta „soferului” Aurel Setu, un agent al Securitatii. Acesta, impreuna cu atasatul Miron al Legatiei si cu secretarul Sandru tocmai adusesera de la Zürich curierul diplomatic, sosit din Romania.

„Soferul” Setu a ajuns in cladirea Legatiei pe la ora 2.00. Unul dintre cei cinci atentatori l-a somat sa se opreasca, insa Setu a refuzat. Asa ca a tras, iar Setu a murit dupa ce ajunsese ranit la spital. Cei mai multi dintre functionarii Legatiei au reusit sa paraseasca incinta in dimineata de 15 februarie. Cladirea a fost incercuita de politia elvetiana, care a refuzat sa intervina in forta, pentru ca existau ostatici.

Cei cinci au formulat o serie de revendicari politice, inclusiv eliberarea din inchisoare a unor personalitati precum Dinu Bratianu. Apoi, in 16 februarie, s-au predat. Ei au primit pedepse usoare. Seful grupului, Oliviu Beldeanu, dupa eliberare, a fost rapit in Berlinul occidental de agenti ai serviciilor de spionaj est-germane STASI si ai Securitatii. A fost adus in Romania, legat, intr-un cos de nuiele. Apoi, dupa un proces sumar, a fost executat in data 18 februarie 1960, in Bucuresti.

Cine sunt cei cinci?

Grupul era format din Ioan Chirila, Stan Codrescu, Dumitru Ochiu, Teodor Ciochina si Oliviu Beldeanu. Ultimul era si seful grupului. Toti aveau biografii interesante. Teodor Ciochina, basarabean de origine, avea cetatenia germana si s-a inrolat in Wehrmacht pentru a lupta impotriva comunistilor. La finalul razboiului, ca sa nu fie deportat in Siberia, a trecut granita in Romania, cu ajutorul unui cal, care a inotat peste Prut. A fost anchetat de autoritatile comuniste, dar a reusit sa fuga in Iugoslavia lui Tito, apoi a ajuns la Trieste, in Italia. S-a intors in Germania, unde a suferit un accident grav de masina.

Oliviu Beldeanu era fiul unuia dintre sefii PNT din Dej. Tatal sau, Oliver Beldeanu, avea un cinematograf in oras. Oliviu Beldeanu se pare ca a fost implicat si in asasinarea unui agent comunist de politie din Dej. El a fugit in Iugoslavia in data de 1 ianuarie 1949. Se pare ca a devenit agent secret titoist si a indeplinit o serie de misiuni in Romania.

Apoi, Oliviu Beldeanu a fugit la Trieste, in Italia, si a ajuns in contact cu serviciile secrete americane prin intermediul comandorului Mircea Petru. Pe Chirila, Beldeanu l-a recrutat in grupul sau pe cand se aflau in Iugoslavia. Si Chirila a fost agent titoist, insa impreuna cu Beldeanu au decis sa fuga in Italia, la Trieste, dupa ce au primit misiunea de a spiona unitatile militare sovietice dislocate in Timisoara.

Dumitru Ochiu fusese turnator al Securitatii. El i-a marturisit acest lucru lui Beldeanu si a transmis apoi informatii false Securitatii. De aceea, surpriza autoritatilor comuniste a fost totala. Stan Codrescu a avut rude printre luptatorii anticomunisti din munti.

Sursa: Romania Libera

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 972 vizualizari | 4 voturi

Aniela Radu AVEAM 11 ANI.Totul s-a petrecut in fata blocului meu din Strada Drumul Taberei nr.14, Sector 6, Bucuresti. Eu nu pot uita imaginile respective, nici mirosul de sange si nici strigatele militarilor chemati, debarcati din autocare si vanati in fiecare noapte in fata MAPN-ului pentru asa-zisa “Revolutie”!! Apartamentul meu era sub foc continuu tras […]

Autor: Aciduzzul | 16 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 554 vizualizari | 3 voturi

Ciudatul personaj pripasit sub pulpana lui Traian Basescu in urma cererii unui agent antiroman si a unui oligarh transnational, bloggerul Vladimir Ilici Tismaneanu, declama sus si tare pe canalele retelei sale ca raportul ticalos cu care a otravit societatea romaneasca din ignoranta teribila a presedintelui Romaniei nu a fost contestat decat de catre “marginali” “nefrecventabili”. […]

Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 2 comentarii | 1186 vizualizari | 9 voturi

“În plin avânt al comunizării României, valurile de teroare politică în forma “loturilor” de condamnaţi de “tribunalele poporului” deveniseră aproape fapt comun. Consilierul sovietic, sub acoperire, Denis Patapievici a instrumentat delaţiunile prin care s-a fabricat “Lotul de la Finanţe”. Ministrul Aurel Vijoli şi elita finanţiştilor români au fost judecaţi şi condamnaţi sub acuzaţia de introducere […]

Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 0 comentarii | 1094 vizualizari | 3 voturi

Fiica lui Alexandru Balaci, scriitor comunist responsabil cu îndoctrinarea populaţiei, este director artistic la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Ruxandra Balaci face echipă cu ginerele lui Leonte Răutu. Destinele mai multor instituţii culturale din România se află în mâinile copiilor celor care, în urmă cu mai bine de 20 de ani, se evidenţiau într-un sistem […]

Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 2 comentarii | 5068 vizualizari | 11 voturi

DECRET nr. 92 din 19 aprilie 1950 pentru nationalizarea unor imobile Publicat in BULETINUL OFICIAL nr. 36 din 20 aprilie 1950 ART. 1 Pentru intarirea si dezvoltarea sectorului socialist in economia R.P.R; Pentru asigurarea unei bune gospodariri a fondului de locuinte supuse degradarii din cauza sabotajului marei burghezii si a exploatatorilor care detin un mare […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics